Markt en overheid
Nieuws

Dutch Cloud Community: Europese aanbieders krijgen geen eerlijke kans

blauwe wolk met hangslot omgeven door gele sterren
De systematische keuze voor niet-Europese providers leidt tot steeds meer afhankelijkheid. | Beeld: Shutterstock

Brancheorganisatie Dutch Cloud Community roept de nationale en lokale overheden op om meer aandacht te hebben voor de Nederlandse en Europese opties bij de selectie van providers voor clouddiensten. ‘De keuze voor de goedkoopste aanbieder brengt verborgen kosten met zich mee.’

Dutch Cloud Community, de belangenbehartiger voor Nederlandse aanbieders van hosting-, cloud- en internetdiensten, wil in gesprek met overheden om om samen in kaart te brengen wat de Nederlandse mogelijkheden zijn ten opzichte van de niet-Europese aanbieders. En op welke manier het ‘level playing field’ voorbereid kan worden om ervoor te zorgen dat de Nederlandse en Europese sector niet buitengesloten wordt van overheidsopdrachten.

Bij gelijke geschiktheid zou de voorkeur gegeven kunnen worden aan een Nederlandse partner.

Laten we eens met elkaar nagaan welke essentiƫle en niet-essentiƫle diensten nu al door Nederlandse partijen kunnen worden uitgevoerd, stelt de brancheorganisatie voor. En laten we onderzoeken aan welke criteria partijen moeten voldoen om een effectief inkoopbeleid op te zetten, waarbij bij gelijke geschiktheid de voorkeur kan worden gegeven aan een Nederlandse partner.

Digitale soevereiniteit

Er staat veel op het spel volgens Dutch Cloud Community. Ten eerste leidt de systematische keuze voor niet-Europese providers tot steeds meer afhankelijkheid naarmate wij onze eigen kennis afbouwen en blind gaan varen op die van de grote Tech reuzen. Hoe sterker de band wordt die de overheid opbouwt met de publieke Cloud, hoe moeilijker het wordt om ooit terug te keren. De keuze voor de goedkoopste aanbieder brengt verborgen kosten met zich mee: het gaat ten koste van Nederlandse expertise, het gaat ten koste van investeringen in onze eigen infrastructuur, en daarmee ten koste van de aantrekkingskracht voor bedrijven, investeerders en innovatie.

Alternatieven ondersteunen

Ten tweede hebben overheden een voorbeeldfunctie. Je kunt niet alleen met woorden het belang van een Europese Cloud industrie benadrukken en verwachten dat deze industrie zonder klanten kan draaien. Als we een gezonde sector willen die zich kan blijven ontwikkelen en in staat is om in de toekomst een alternatief te bieden voor de Chinese en Amerikaanse Clouds, dan moet deze sector op zijn minst een eerlijke kans krijgen om mee te dingen wanneer overheidswerk wordt uitbesteed. Op dit moment is dat niet het geval.

Lees ook:

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren