Data en ai
Congres

Keynote Jonathan Reichental: ‘Data governance is een must voor GovTech’

“Zijn overheden daadwerkelijk data gedreven?”, vraagt Jonathan Reichental aan de deelnemers in de zaal.

De Amerikaanse wetenschapper Jonathan Reichental breekt in zijn presentatie tijdens GovTechDay 2023 een lans voor data governance als de basis voor GovTech. Hij was Head of Technology & Innovation van de stad Palo Alto, in het hart van Silicon Valley.

Reichental begint met een verhaal uit zijn tijd in Palo Alto, over het ontstaan van de app waarmee inwoners problemen met wegen kunnen melden aan de gemeente. Dit speelde tien jaar geleden. Zijn eerste slide toont een stuk wegdek in nogal slechte staat. De volgende slide is een spreadsheet met de data van alle wegen onder elkaar, inclusief een beoordeling van de weg in een puntensysteem van 0 tot 100, waarbij 100 punten een perfecte weg representeert. De spreadsheet bevat de naam van elke weg, de lengte- en breedtegraad, het type weg en de beoordeling van de weg in punten. De lange lijst beslaat het bijna 800 km wegdek in de stad, een bijna ondoorgrondelijke hoeveelheid data.

Kan dit niet beter?

Reichental vertelt dat de burgemeester van Palo Alto naar hem toe kwam met de vraag of het zeer inefficiënte proces van het prioriteren van het onderhoud aan wegen niet beter kon. Waarop hij antwoordde dat het te doen was met een webinterface en een applicatie. Hij tekende het in Silicon Valley-stijl uit op een servet. Het idee is dat burgers foto’s uploaden naar de gemeente van wegen en stoepen waar iets mee aan de hand is en waar iets aan moet gebeuren.

“Mooi bedacht”, zei de burgemeester, maar hij wierp tegen dat het een dure en tijdrovende oplossing was. Reichental stapte naar een groep studenten van de nabijgelegen Stanford University en vroeg ze de app tijdens een hackathon te bouwen. Hij voorzag ze van de nodige data en binnen 24 uur kregen de studenten het voor elkaar. De foto’s van de wegen in Palo Alto haalden ze gratis van Google. De eerste Palo Alto 311-app sloeg aan bij de bevolking en werd een succes.

De essentiële rol van data

Het punt dat Reichental wil maken is: we moeten anders denken over hoe we dingen doen. Maak op een andere manier gebruik van bronnen, mensen en partijen in de samenleving die mee willen werken. En: denk na over de onderliggende essentiële rol van data. De 311-app gaf bestuurders van Palo Alto een geheel nieuwe kijk op de openbare ruimte in de stad. Palo Alto was de eerste Amerikaanse stad die alle (niet-persoon gerelateerde) data bijna tien jaar geleden vrijgaf, zodat derden applicaties konden bouwen op basis van die data.

Organisaties die niet datagedreven werken zullen falen, ook binnen de overheid.
Jonathan Reichental, Wetenschapper, voormalig CIO en expert op het gebied van smart city’s

Reichental: “We zijn ongeveer allemaal wel overtuigd van de waarde van data, maar gedragen we ons daar ook naar? Overheden bezitten enorme hoeveelheden data en dat zal door IoT (Internet of Things) alleen maar toenemen. In 2025 zijn er naar schatting 75 miljard connected ‘dingen’ – en overheden hebben daar een groot aandeel in. Vandaag de dag zijn steden goed voor 20 procent van alle IoT-data.”

“Zijn overheden daadwerkelijk data gedreven?”, vraagt Reichental de zaal. “Neem je beslissingen op basis van de beschikbare rijke data en vertrouw je die data? Organisaties die niet datagedreven werken zullen falen, ook binnen de overheid. Slechts 32 procent van de organisaties die datagedreven willen zijn, lukt dat ook echt, zo blijkt uit onderzoek. Vraag voor de grap maar eens tijdens het eerstvolgende overleg met het managementteam of de afdeling of iedereen de data kan vinden die ze nodig hebben. Ik denk dat de antwoorden je niet zullen bevallen.”

Goede data governance is een must

Om datagedreven te zijn moet je een datastrategie, goede data governance-regels en een echte datacultuur omarmen, zegt Reichental. Die datacultuur noemt hij het ‘menselijke besturingssysteem van digitale transformatie’. “Data governance betreft de regels die datamanagement mogelijk maken. Data governance zorgt ervoor dat we de data kunnen vinden. Dat moet je op orde maken als je datagedreven wilt worden. Daarnaast moet je een datacultuur laten groeien die ervoor zorgt dat het geheel gaat werken. Die cultuur moet van de top komen, die moet het goede gedrag laten zien.” De komende twee jaar zullen de inspanningen op het terrein van data governance wereldwijd exploderen, voorziet Reichental. “De meerderheid van de grote organisaties zal in data governance gaan investeren. Als je dat goed voor elkaar krijgt, zul je merken dat het een groot verschil maakt.”

Govtechday 2023

GovTech zijn maatschappelijk-technische oplossingen voor de customer journey van burgers en bedrijven bij de overheid. Op 9 juni 2023 organiseerde iBestuur de eerste GovTechDay bij de TU Delft, met het doel de spelers vanuit de markt, de overheid en de wetenschap bij elkaar te brengen en zo innovatie te stimuleren.

Lees meer op de projectpagina GovTechDay – iBestuur

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren