Markt en overheid
Nieuws

Data van Kadaster worden de komende jaren bij KPN opgeslagen

Met de nieuwe infrastructuur kan Kadaster alle bestaande applicaties moderniseren. | Beeld Shutterstock

Kadaster heeft een miljoenencontract afgesloten met KPN voor de levering en het beheer van cloudinfrastructuur. De enorme hoeveelheid gegevens van Kadaster worden de komende jaren bij het Nederlandse telecombedrijf opgeslagen. Het contract met Capgemini loopt af.

KPN telt ongeveer 132 miljoen euro neer voor de diensten van KPN, dat niet alleen de cloudomgeving levert maar ook zorgt voor de implementatie, waaronder het verhuizen van de applicaties van Kadaster naar het nieuwe platform. Met de nieuwe infrastructuur kan Kadaster alle bestaande applicaties moderniseren, zo wordt gemeld in een persbericht.

In 2013 sloot Kadaster nog een outsourcingcontract voor honderd miljoen euro met Capgemini waarbij zo’n negentig IT’ers moesten overstappen. Die overeenkomst voor werkplekbeheer, kantoorautomatisering en rekencentrum-dienstverlening loopt eind van dit jaar af.

Op Nederlands grondgebied

De nieuwe cloudomgeving voldoet volgens KPN aan alle BIO-normen aan de hoogste eisen op het gebied van cybersecurity, beschikbaarheid, compliance en duurzaamheid. De gegevens van Kadaster worden op Nederlands grondgebied verwerkt en opgeslagen. Ook geeft KPN invulling aan actuele thema’s zoals NIS2-compliance en duurzaamheidsrapportages.

Kadaster is verantwoordelijk voor de registratie van al het vastgoed in Nederland. Ook houdt de organisatie de topografische basisbestanden van Nederland bij. ‘Dit is een belangrijke maatschappelijke en wettelijke taak. De dienstverlening van het Kadaster mag nooit in gevaar komen en de veiligheid van gegevens moet altijd gewaarborgd zijn’, aldus KPN in het persbericht.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren