Data en ai
Blog

Laat je AI-kennis niet genereren door geruchten, duik erin overheid!

Hoe is dit felle licht plotseling hier gekomen? Is dat geen Big Tech uit de Cloud? | Beeld: Schutterstock/AI-gegenereerd

Lang, héél lang geleden, zat Grog de Holenmens te mopperen in zijn hol. Getver! Weer rauwe mammoetsteak. Koud, slijmerig. Plotseling zag hij iets wat hij nog nooit had gezien: een heldere, warme gloed die zijn hol verlichtte. Het was vuur, per ongeluk ontstaan door een blikseminslag. Grog was verward! Bang! Hij gooide er wat stenen en stokken naar, in de hoop dat het vreemde fenomeen zou verdwijnen. Het ging mis toen hij een smeulend stukje hout oppakte. PIIIIJJJNNNN!!! Piepend rolde Grog weg. Zijn mammoetsteakstuk viel op de grond.
Een stukje viel in het vuur.  Met zijn beblaarde vingers in zijn mond kroop hij naar de warmte van het vuur. Het speeksel liep hem uit de mond! Wat rook dat lekker! Voor zijn ogen transformeerde zijn stuk mammoetmeuk in een heerlijk krokant hapje! Wat een potentie!

Achterin het hol zaten de ouderen. Zie je nou wel! Van nieuwlichterij komt altijd ellende.

Wij hebben onze mammoetmeuk altijd rauw gegeten. Krijg je goeie kaken van! Oke en wormen.
Grog, jongen toch! Heb jij alles wel goed doordacht? Wat is dit lichtende en warme verschijnsel? Kan dit gloeiende ding mij pijn doen als ik het aanraak? Blijkbaar wel! Hoe is dit felle licht plotseling hier gekomen? Is dat geen Big Tech uit de Cloud? Kan ik dit mysterieuze licht gebruiken om mijn eten mee te koken? Zal dit gloeiende wonder mij beschermen tegen de koude nacht? Is dit een levend wezen of een geest van de natuur? Hoe kan ik dit felle licht onder controle houden? Kan dit gloeiende ding helpen om de wilde dieren op afstand te houden? Is dit hetzelfde licht als wat ik soms in de lucht zie bij onweer? Kan ik dit licht meenemen naar mijn schuilplaats? Hoe kan ik dit licht weer maken als het uitgaat? Zal dit licht altijd blijven branden als ik het voed met hout? Is dit een geschenk van de goden of een teken van hun toorn? Kan ik dit licht gebruiken om signalen te geven aan anderen? Wat gebeurt er als het licht in aanraking komt met water? Hoe kan ik dit wonderlijke licht veilig delen met mijn stamgenoten? Zal dit licht het donker van de nacht veranderen? Kunnen we dit licht gebruiken om nieuwe dingen te maken of te veranderen? Hoe zal dit licht ons leven veranderen? Wat moet ik doen om dit licht te eren en te respecteren?  Gelukkig was Grog eigenwijs. Hij ging experimenteren met koken, met houtskool tekenen in grotten, met tatoeages en vuurpijlen. Zijn moed om het onbekende te leren kennen en te experimenteren, zorgde ervoor dat zijn achter-achter-achterkleinzoon de Stoommachine uitvond en diens kleinzoon de Turbine, wat de basis legde voor elektriciteit.

We spoelen de tijd door naar het nu…

De overheid is in verwarring: de eerste ontmoeting met Generatieve AI. Ambtenaren, gewend als zij zijn aan hun stapels papierwerkmeuk, pdf-jes en eindeloze vergaderingen, kijken met grote ogen naar schermen die allerlei taken automatisch uitvoeren. Beter, sneller, multidisciplinair! NIS2 wordt in afgezet tegen de EU Data Act en Prince II in een model dat zowel MITRE, als TOGAF als ITIL ‘snapt’. Ze stuurden er commissies op af en maken beleidsdocumenten om het ‘fenomeen’ te onderzoeken. Fraunhofer zegt: eng! De overheid maakt zich zorgen: “Kan deze AI onze geheimen stelen? Gaat het onze banen overnemen?” Ze proberen het in een bureaucratisch hoekje te duwen met reguleringen en protocollen. Alleen, er waren ook durfals die gingen experimenteren! Zij  combineerden Large Language Models in Narrow AI clusters. ChatGPT bleek voor kleuters! Er bestonden op dat moment al meer dan 15000 LLMs! En tientallen AI varianten. Net zoals er niet één type ‘blockchain’ of ‘quantum technologie’ bestond, bestond er ook niet één ‘AI’.
Ze zorgden dat goede, bekende, gevalideerde data als input werd gebruikt. Ze zagen hoe de AI de efficiëntie verbeterde, de burgerdiensten optimaliseerde, de kosten drukte… en langzaam kwam het begrijpen en de overtuiging van noodzaak! Dankzij AI kon oude Cobol code in seconden worden gevonden, geanalyseerd, gecorreleerd met nieuwe business modellen en bijbehorende processen en opgewerkt in een willekeurige andere computertaal. Ideaal nu de ouderen sneller achter de geraniums gingen dan er nieuwe zielen geboren werden die ook iets anders met hun tijd deden dan Netflixen en TikTokken.

De moedigen binnen de overheid genoten de voordelen van het werken met deze geavanceerde technologie.

Wie lekker wil eten, moet experimenteren!
Wie de wereld wil veranderen naar een samenleving die duurzaam, zo lokaal mogelijk, zo slim mogelijk, zo transparant mogelijk, met zo min mogelijk mensen, zo ethisch mogelijk kan produceren, omdat buiten de grot de Orcs zijn ontwaakt … die lere Generatieve AI!

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren