Personalia

Mariette Lokin van Belastingdienst naar Hooghiemstra & Partners

Mariette Lokin start op 1 juli als principal consultant bij Hooghiemstra & Partners. Ze gaat zich bezighouden met vraagstukken op het gebied van de AVG, informatiehuishouding, multi party computing, authenticatie en autorisatie. Hiernaast blijft ze verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam. De verbinding tussen wetgeving en digitalisering blijft de rode draad in haar werk.

MaAriette Lokin | Beeld: Sander Foederer

Mariette Lokin (1965) is sinds 1989 werkzaam bij de rijksoverheid. Vanaf 2005 is de verbinding tussen wetgeving en ICT een rode draad in haar loopbaan. Met haar proefschrift ‘Wendbaar wetgeven, de wetgever als systeembeheerder’ (2018) loopt zij voorop als het gaat om het verenigen van het vakmanschap van de wetgevingsjurist met dat van een IT-professional. In haar proefschrift onderzoekt zij een aanpak om de vertaling van wetgeving naar ICT te ondersteunen. Dit bestaat uit en taalmodel, een wetgevingsvocabulaire en toepassing van de techniek van linked data om de betekenis van wetgeving te duiden.

Een belangrijke inspiratiebron voor haar onderzoek was de ontwikkeling van een werkwijze voor het direct wetsgebaseerd opstellen van specificaties voor ICT-systemen onder de noemer ‘wendbare wetsuitvoering’, waaraan ze vanaf 2001 heeft meegewerkt in haar functie als juridisch adviseur bij de het DG Belastingdienst van het Ministerie van Financiën.

Vanuit de Belastingdienst werkte ze met Hooghiemstra& Partners al mee aan het project De LegitiMaat.

Mariette Lokin (1965) is sinds 1989 werkzaam bij de rijksoverheid. Zij startte als wetgevingsjurist bij het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij en werkte vanaf 1993 ruim 15 jaar bij het ministerie van Justitie op het terrein van wetgevingskwaliteitsbeleid.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren