Markt en overheid
Blog

Meer flexibiliteit en ruimte voor innovatie

Het zou goed zijn als er meer ruimte komt voor advies en voor dialoog. | Beeld: Shutterstock

Hoe kunnen markt en overheid effectiever samenwerken? iBestuur vroeg het de IT-partners van het iBestuurcongres. Volgens Marcell Schmidt, managing director voor de Nederlandse overheid bij IBM, begint het met flexibiliteit aan beide kanten.

Marktpartijen zouden proactiever met de overheid kunnen meedenken, over de mogelijkheden die IT biedt of over de voorbereiding op toekomstige risico’s. Neem de noodzaak om je data veilig te houden als met quantumtechnologie straks de huidige beveiliging wordt gekraakt. Daar kun je nu al op anticiperen, maar dat moet je dan wel meenemen bij de inkoop van je IT-infrastructuur en toepassingen. Bij IT-trajecten gaat het vaak om langlopende contracten, als je het nu niet meeneemt dan ben je straks te laat. Ik vind dat we dat soort zaken als markt moeten aanbieden, ook als de overheid daar zelf nog niet om vraagt.

Meer flexibiliteit bij de overheid leidt ertoe dat innovatieve technologie beter wordt benut. De overheid hanteert strikte aanbestedingsregels en dat moet ook, vanuit wet- en regelgeving. Het probleem is echter dat innovatie daarmee vaak wordt uitgesloten. Het zou daarom goed zijn als er meer ruimte komt voor advies en voor dialoog. Laten we als marktpartijen en overheid samen periodiek bij elkaar komen om kennis te delen over grote ontwikkelingen, zoals AI of quantum computing.

De meerwaarde van meer flexibiliteit en innovatie zie ik onder andere in de digitalisering van het contact tussen overheid en burgers. Het zou heel mooi zijn als het contact met burgers veel makkelijker wordt, waarbij het niet uitmaakt of je communiceert via brief, e-mail, chat, sociale media of andere manieren. Nu zijn al deze communicatiemiddelen niet met elkaar verbonden en zijn veel werkprocessen binnen de overheid nog niet gedigitaliseerd. Als we dat wel voor elkaar krijgen, dan maken we een grote stap.

Marcell Schmidt is managing director voor de Nederlandse overheid bij IBM

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren