Overheid in transitie
Artikel

Met Haven bouwen gemeenten samen aan Common Ground

Gemeenten hebben binnen Common Ground een belangrijke mijlpaal bereikt en die heet Haven. Met Haven kunnen gemeenten Common Ground-toepassingen gebruiken zonder dat zij daarvoor hun technische infrastructuur hoeven aan te passen. Dat geeft gemeenten de flexibiliteit om toepassingen die ze samen ontwikkelden, snel in te zetten.

Beeld: Shutterstock

“We maken met Haven een versnelling mogelijk van samen organiseren. Het is misschien niet zo zichtbaar, omdat het bij wijze van spreken onder de motorkap zit van de gemeentelijke ICT. Dat we nu Haven hebben, is een mijlpaal voor samen organiseren en daar zijn we best trots op,” zegt Nathan Ducastel, directeur van VNG Realisatie.

Gemeente Utrecht over Haven

Mariëlle van der Zanden, CIO gemeente Utrecht: “Samen organiseren betekent ook dat je als gemeenten zoveel mogelijk deelt. Het gebruiken van Haven vind ik een no-brainer: het is totaal beleidsarm en door het te gebruiken besparen we als gemeenten landelijk veel kosten die we door onnodige verschillen in onze IT-infrastructuur nu wel maken. We hebben in Utrecht de afgelopen twee jaar proefgedraaid met Haven en gaan het vanaf nu in onze infrastructuur toepassen voor alle Common Ground-toepassingen die we in onze productie willen gebruiken. Zoals de NLX en de componenten voor zaakgericht werken.”

Gemeenten hebben een grote diversiteit aan technische infrastructuur voor hun informatievoorziening. Nu ze samen gaan organiseren en samen toepassingen ontwikkelen, is dat een probleem. Je wilt immers, conform de gedachte achter samen organiseren, één keer ontwikkelen en in potentie bij alle gemeenten gebruiken. Zonder dat je daarvoor de applicatie moet aanpassen aan de specifieke infrastructuur waarop deze moet draaien. Haven biedt daar een oplossing voor. Het is een standaard voor platformonafhankelijke cloudhosting. Alle programmatuur die binnen Common Ground wordt ontwikkeld, werkt daarop (zie voor meer uitleg deze animatie op de website over Common Ground).

Grote aanbieders doen mee

Haven is niet een product dat VNG Realisatie heeft bedacht, vertelt initiatiefnemer Roderick Schaefer van VNG Realisatie: “Het is gebaseerd op een bestaande technologie, Kubernetes genaamd, die wereldwijd door duizenden organisaties wordt gebruikt. Het is technologie voor cloudcomputing. Wij hebben daar een standaard voor gemaakt, die we ook onderhouden. En we maakten een tool dat controleert of de standaard op een goede manier is geïmplementeerd, dat is de Haven Compliance Checker.”

“Met Haven zetten we een grote stap naar hoe wij als gemeenten willen werken: samen organiseren en samen bouwen aan Common Ground.”

De meeste moderne applicaties worden gebouwd om te draaien in een cloudomgeving. Het maakt niet uit van welke aanbieder een gemeente de cloud gebruikt, want Haven is platformonafhankelijk: het werkt op elke cloudomgeving. Het is als het ware een neutrale laag, die je plaatst tussen de applicaties en de cloudomgeving die je gebruikt, vertelt Schaefer. Enkele tientallen gemeenten en gemeentelijke samenwerkingsverbanden gebruiken Haven inmiddels. De grote aanbieders van cloudomgevingen, zoals Microsoft, Google, Red Hat en VMware, zorgen met een zogeheten referentie-implementatie dat hun cloudomgeving via Haven wordt ontsloten. Ook aanbieders van gemeentelijke cloudoplossingen zoals Centric gebruiken Haven. “Alle grote spelers benaderden ons om hieraan mee te kunnen doen. Daar zijn we natuurlijk heel blij mee, want het betekent dat gemeenten toegang krijgen tot de cloudomgevingen die ze willen gebruiken,” zegt Schaefer. Een ander voordeel voor gemeenten: overstappen naar een andere cloudaanbieder is geen probleem, want de applicaties zullen blijven werken. Mits die aanbieder Haven toepast, en dat geldt inmiddels voor de meeste cloudaanbieders waar gemeenten mee samenwerken.

Haven ondersteunt de transitie naar Common Ground

“Met Haven zetten we een grote stap naar hoe wij als gemeenten willen werken: samen organiseren en samen bouwen aan Common Ground,” zegt Raymond Alexander, manager Maken bij VNG Realisatie. Het maakt het uitgangspunt van één keer ontwikkelen en door alle gemeenten gebruiken, mogelijk. Bovendien wordt met Haven de transitieperiode van oud naar nieuw behapbaarder voor gemeenten, vertelt Alexander: “Gemeenten hebben vastgesteld dat de overgang naar Common Ground een langjarig traject is. De oude informatievoorziening zal een tijd naast de nieuwe informatievoorziening bestaan. Haven maakt dat technisch mogelijk. Want gemeenten kunnen hiermee hun bestaande informatievoorziening uitfaseren en stapsgewijs overgaan naar de nieuwe informatievoorziening. Tegen zo gering mogelijke frictiekosten, want ze hoeven niet versneld af te schrijven.”

Marktpartijen over Haven

De grote aanbieders van cloudomgevingen en aanbieders van gemeentelijke cloudoplossingen verwelkomen Haven. In nauwe samenwerking met de VNG en gemeenten hebben ze inmiddels bijna allemaal hun eigen technologie geschikt gemaakt om met Haven te werken.

CentricRené Bliekendaal, Chief Architect, Public Sector Solutions Centric: “Door de variatie aan platformen en gebruikte technieken bij gemeenten, heb je in het ergste geval rekening te houden met 352 variaties voor het leveren van software en updates. Met Haven als standaard nog maar één en dat helpt ons enorm. Normaal kost het zo’n drie maanden om een software-update gereed te maken en dan nog eens drie maanden aan installatietijd bij gemeenten. Met Haven zet je een update online en kunnen gemeenten het zelf overnemen. Dat is in één dag geregeld! We zijn blij met deze standaard. Het zou mooi zijn als veel meer gemeenten het oppakken. De markt is er klaar voor.”

GoogleErwin Angelier, Leader Public Sector bij Google: “Burgers en bedrijven verwachten van de overheid een snelle en goede dienstverlening en daarvoor is een moderne informatievoorziening voor het uitwisselen van gegevens belangrijk. Die informatievoorziening zal in toenemende mate gebruikmaken van één of meerdere cloudomgevingen. Daarbij zijn veiligheid, privacy, hergebruik, schaalbaarheid en het gebruik van open standaarden belangrijk. Haven biedt dat: hiermee kunnen gemeenten verantwoord aan de slag met de transformatie naar een modern informatielandschap. Niet alleen op onze cloudomgeving, maar ook op cloudomgevingen van andere aanbieders. Wij denken dat dit een belangrijke stap is in de volgende fase van datagedreven innovatie waar gemeenten mee bezig zijn.”

MicrosoftAnna van den Breemer, Government Lead bij Microsoft: “De samenwerking rondom Haven is voor Microsoft een volgende stap in hoe we als bedrijfsleven samen met de overheid streven naar een verantwoorde, veilige en innovatieve overheid. Om te zorgen dat de dienstverlening richting de maatschappij optimaal kan profiteren van de voordelen van technologie.”Scott van der Wel, Client Technology Lead bij Microsoft: “We hebben er dankzij deze samenwerking voor gezorgd dat Haven als standaard draait op Azure. Mooie voorbeelden zijn de implementaties bij de gemeente Tilburg en Equalit. Boven op deze basis worden nu applicaties geïnstalleerd zoals Chatbot Gem en Signalen. Hiermee optimaliseren we de dienstverlening naar burgers.”

Microsoft publiceerde eerder een artikel over de samenwerking met de gemeente Tilburg en Equalit over de inzet van Haven. Het artikel (Engelstalig) is hier te lezen

Meer informatie over Haven is te vinden op de website van Common Ground

Tijdens een webinar in 2021 vertelden de gemeente Tilburg, Equalit, VNG Realisatie, Microsoft, Centric en True over wat Haven is en wat het voor gemeenten betekent. Het webinar werd georganiseerd door Microsoft. Het is terug te kijken op (de replay is te bekijken na registratie): https://aka.ms/commonground

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren