Overheid in transitie
Nieuws

Miljoenennota: toewerken naar één digitale overheid

Inwoners en bedrijven hebben recht op begrijpelijke en betrouwbare dienstverlening. Het moet aanvoelen alsof ze met één overheid zakendoen, in plaats van met vele, maar dat kan alleen als de basis op orde is. Daarvoor wil het Rijk intensiever samenwerken met de medeoverheden. Maar de informatiepunten digitale overheid (IDO’s), waar inwoners terecht kunnen met vragen over digitale zaken, worden juist gekort.

Nederlandse Digitaliseringsstrategie

In 2025 komt het kabinet met een Nederlandse Digitaliseringsstrategie, schrijft het ministerie van BZK in de begroting voor 2025. De digitale basisinfrastructuur van de overheid moet verder op orde komen. Door standaardisering, kaderstelling en meer samenwerking wil het kabinet toe naar één digitale overheid. Daarom bouwt BZK in 2025 verder aan de Generieke Digitale Infrastructuur (GDI) met behulp van architectuur. Hiervoor is in 2025 bijna 350 miljoen gereserveerd. Een deel van dat geld gaat naar goed beheer, een deel naar vernieuwing van onderdelen van de GDI. Ook wordt Rijksbreed ingezet op het aanpakken van problematische legacy, gedateerde software die niet zomaar uit de ict-systemen kan worden verwijderd.

Meer data delen

In het kader van één overheid wordt ook verder gebouwd aan het Federatief Datastelsel, waarmee overheden verantwoord en gestandaardiseerd gegevens kunnen delen. Met de doorontwikkeling van de Basisregistratie Personen krijgen inwoners meer inzicht in welke informatie publieke dienstverleners van hen gebruiken en waarvoor. Ook worden met de gemeenten en andere partners de uitgifteprocessen voor reisdocumenten onder de loep te genomen. Voor het verbeteren van de adreskwaliteit van het BRP gaat 2,9 miljoen euro naar het gemeentefonds.

Door standaardisering, kaderstelling en meer samenwerking wil het kabinet toe naar één digitale overheid.

Levensgebeurtenissen

De dienstverlening van de overheid moet beter aansluiten bij het dagelijks leven, bijvoorbeeld door middel van levensgebeurtenissen. Word je 18 jaar, dan wijst de overheid je proactief op wat je moet regelen. Maar ook ‘ondernemers in zwaar weer’ moeten tijdig worden ondersteund. Ook daarvoor is één overheid nodig die nauw samenwerkt en die duidelijke kaders heeft voor het delen van data. Om dit allemaal te bereiken, moet BZK haar coördinerende rol steviger invullen, onder meer door het CIO-Stelsel te versterken en door slimmer te werken met minder mensen.

IDO’s gekort

Hoewel het kabinet zegt in te zetten op digitale zelfredzaamheid door goede digitale dienstverlening, worden de informatiepunten digitale overheid (IDO’s), waar inwoners terecht kunnen met vragen over digitale zaken, vanaf 2026 met 10 procent gekort. De IDO’s vallen onder de verantwoordelijkheid van de gemeenten.

Lees ook:

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren