Blog

Minder belasting. Meer bitterballen!

Bij de gemeenteraadsverkiezingen is er met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid geen kunstmatige intelligentie ingezet. Sowieso is er weinig intelligentie ingezet.

The day after is het goed om even stil te staan bij het wezen van democratische verkiezingen: beïnvloeding. Een politicus heeft het beste voor met de samenleving – of met zichzelf – en wil gekozen worden. Met beloftes en argumenten probeert hij de stem van de kiezer voor zich te winnen. Een verkiezingscampagne is niets anders dan een periode van beïnvloeding.

We worden er mee om de oren geslagen door trendwatchers en dienstverleners: de digitale transformatie! Bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen is inmiddels ook de beïnvloeding van de kiezer digitaal getransformeerd. We wisten natuurlijk al van de Russische trollen, maar nu blijkt de Trump-campagne ook kunstmatige intelligentie en profiling op basis van big data-analyse te hebben ingezet. Onder valse voorwendselen zijn de Facebook-profielen van 50 miljoen Amerikanen verzameld zodat zij konden worden bestookt met gerichte psychologische boodschappen. ‘We gebruikten alles wat we over hen wisten, en mikten op hun innerlijke demonen’, aldus een klokkenluider.

Is er nog sprake van democratische verkiezingen als de beïnvloeding plaatsvindt via het onderbewustzijn? Wij van iBestuur wilden weten of ook bij onze gemeenteraadsverkiezingen is geprobeerd om de kiezer met artificial intelligence te manipuleren via het onderbewustzijn.

Na het bestuderen van de slogans waarmee de plaatselijke afdelingen en lokale partijen de boer op gingen, durven wij de stelling aan dat de verkiezingen gisteren ‘schoon’ waren! Er is met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid geen kunstmatige intelligentie ingezet. Er is überhaupt weinig intelligentie ingezet.

De mooiste voorbeelden op een rij, met dank aan het platform Slechte Slogans:

• Voor Elkaar en Morgen (CDA Veere)
• Lekker door rijden (VVD Nijmegen)
• Voel de liberaal in je (VVD Woerden/JOVD)
• Minder belasting. Meer bitterballen! (VVD Delft)
• Ga met D66 in (de)bad! (D66 Den Helder eo)
• Relax, kies Toine en betaal minder Tax! (Toine Aarts, Forum 040)

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren