Nieuws

Minister Kamp zoekt marges overheidssteun snel internet

Minister Henk Kamp van Economische Zaken ziet mogelijkheden voor gemeentelijke en provinciale steun voor aanleg van glasvezel infrastructuur in buitengebieden zonder dat dit als ongeoorloofde staatssteun wordt gezien. "Je moet kijken of je die steun op een zodanige manier vorm kunt geven dat die binnen de Europese regels blijft."

Minister Henk Kamp van Economische Zaken: “Je moet kijken of je die steun op een zodanige manier vorm kunt geven dat die binnen de Europese regels blijft.”

Dat heeft Kamp de Tweede Kamer gemeld tijdens overleg over de jongste Europese Raad voor Vervoer, Telecommunicatie en Energie. Tijdens het overleg werden vragen gesteld door Joba Van den Berg-Jansen (CDA)

“Tijdens het vorige AO heeft de minister toegezegd in gesprek te treden met de Europese Commissie om haar te overtuigen van het belang om de Europese staatssteunregels voor snel internet te versoepelen. Wat is er uit dat gesprek gekomen?”

Kamp moest haar uitleggen dat het zo eenvoudig niet is om in Brussel even iets af te spreken. Zeker de steun van overheden aan de economie ligt gevoelig. Kamp zei de pest te hebben aan regionale steun als die Nederlandse bedrijven treft, zoals de steun voor havens door Duitse en Franse regio’s ten koste van Rotterdam en de steun voor Spaanse staalbedrijven ten koste van de positie van Tata Steel.

Van 30 naar 100 megabit oprekken

Wat betreft de aanleg van snel internet in de buitengebieden door gemeenten en provincies schijnt er mogelijk licht tussen de strakke regels tegen staatssteun en de praktische noodzaak om achterstanden voor bevolkingsgroepen te voorkomen, aldus de minister: “Het is ook helemaal niet verkeerd dat, als daar goede redenen voor zijn, aansluitingen in het buitengebied ondersteund worden vanuit gemeenten of vanuit een provincie die daar in het belang van hun inwoners wat aan willen doen. Maar ook dat wordt als staatssteun gezien. Dan moet je dus kijken of je die steun op een zodanige manier vorm kunt geven dat die binnen de Europese regels blijft.”

Over die marges komt Kamp zeer binnenkort met een brief aan de Tweede Kamer. Kamp gaf al een richting aan, met een uiteenzetting over de koepelregeling waarin de marges voor provinciale en regionale steun staan: “Nu wordt gezegd dat als je beneden de 30 megabits per seconde zit in het buitengebied, je zonder dat er sprake is van staatssteun, die achterstand mag inhalen.”

Van den Berg heeft eerder al gezegd dat deze grens opgerekt zou moeten worden naar 100 megabits per seconde. Kamp zegde toe daar nu aan te werken. Dit zal onderdeel vormen van de brief aan de Kamer.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren