Overheid in transitie
Nieuws

Minister de Jonge wil invoering Omgevingswet per 1 januari doorzetten

Door vast te houden aan 1 januari 2023 wil minister druk houden op het invoeringstraject. Gemeenten lopen volgens hem anders het risico ict’ers en medewerkers ruimtelijke ordening kwijt te raken. De Eerste Kamer blijft echter zeer kritisch en wil een enquête onder medewerkers van gemeenten.

De Eerste Kamer wil pas een besluit nemen over de invoeringsdatum als er meer harde informatie op tafel ligt over de stand van zaken qua voorbereiding. | Beeld: Shutterstock

Afgelopen dinsdag was een mondeling debat in de Eerste Kamer met de minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. De Eerste Kamer twijfelt over de invoeringsdatum van de Omgevingswet over een half jaar en liet de de minister te weten hier pas over te willen oordelen als er meer harde informatie op tafel ligt over de stand van zaken qua voorbereiding. Gemeenten zouden er nog niet klaar voor zijn.

Enquête

Dat directeuren van omgevingsdiensten en koepelorganisaties als VNG en IPO wel zeggen klaar te zijn voor invoering per 1 januari 2023 zegt volgens Kamerlid Peter Nicolaï (PvdD) niet zoveel. ‘Dat zijn niet degenen die het moeten uitvoeren’, aldus de senator. ‘Dus waarom geen enquête gehouden onder ambtenaren van gemeenten en omgevingsdiensten die met de Omgevingswet moeten werken? Dan weet je hoe het er echt voor staat.’ De minister zegde de Eerste Kamer toe zo’n enquête te laten houden onder medewerkers die direct met de wet van doen hebben. ‘Maar het moet geen klaag-maar-raak onderzoek worden’, aldus De Jonge. ‘Maar ook geen applausmachine’, reageerde PvdA-Eerste Kamerlid Mary Fiers.

Software niet gereed

D66-Eerste Kamerlid Carla Moonen refereerde aan een recent onderzoek in de regio Eindhoven, waaruit blijkt dat 18 van de 21 gemeenten achter liggen op schema en nog steeds geen omgevingsplan hebben gemaakt. Ook Saskia Kluit van GroenLinks zei signalen te ontvangen van gemeenten dat het ze niet lukt omgevingsplannen te maken. Er zijn er volgens haar momenteel pas 12 gereed. Dat alles heeft er veelal mee te maken dat op lokaal niveau de benodigde software nog niet voorhanden is. Volgens De Jonge hebben de meeste overheden en overheidsinstanties die er mee moeten gaan werken – naast gemeenten zijn dat provincies, waterschappen en omgevingsdiensten – hun zaken wel al goeddeels op orde. Voor gemeenten die nog niet zover zijn, is er volgens hem een werkbaar alternatief systeem.

Bron: BinnenlandsBestuur.nl

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren