Markt en overheid
Blog

Nieuwe gebruiks­scenario’s

Naarmate toegang tot geavanceerde technologie toeneemt kunnen we een stortvloed aan innovaties verwachten. | Beeld: Shutterstock/FotoSketcher

Tijdens het iBestuur Congres 2023 laten we ons leiden door het thema ‘De verbeelding’. Hoe zien de private partners van het congres de informatiesamenleving zich op termijn ontwikkelen? We legden de vraag voor aan Merijn Schik, senior manager Public Policy Benelux bij Amazon Web Services (AWS).

 

Met de verschillende wereldwijde crises die ons dagelijks leven in beslag nemen, is het belangrijk om te zien waar we technologie kunnen gebruiken om deze problemen op te lossen. Overheden spelen hierbij een belangrijke rol. Niet alleen als schepper en bewaker van randvoorwaarden voor het gebruik van technologieën, bijvoorbeeld rond privacy en veiligheid, maar ook als aanjager van de ontwikkelingen die informatiegedreven werken en kennisgestuurde besluitvorming ondersteunen.

 

Gesimuleerde werelden zullen de manier waarop we experimenteren veranderen.
Merijn Schik, senior manager Public Policy Benelux bij Amazon Web Services (AWS)

Vandaag hebben we meer toegang tot gegevens van wearables, medische apparaten, omgevingssensoren, video-opname en andere aangesloten apparaten dan ooit tevoren. In combinatie met cloudtechnologieën beginnen we een glimp op te vangen van waar die krachtige combinatie van informatie en toepassing ons kan brengen. De volgende golf innovators en uitvinders bouwt aan oplossingen om de planeet te herbebossen, gezonder te leven en logistieke ketens te verbeteren.

Dit is nog maar het begin. Naarmate toegang tot geavanceerde technologie toeneemt kunnen we een stortvloed aan innovaties verwachten. Gesimuleerde werelden zullen de manier waarop we experimenteren veranderen.Simulaties worden gebruikt om verbeteringen aan te brengen in vervoer en logistiek, om voorspellingen te doen over klimaatverandering maar ook voor de modellering van financiële markten. De dagelijkse impact is nog beperkt, maar dit verandert snel en de cloud zal deze technologieën toegankelijker maken. Zo ontstaan nieuwe gebruiksscenario’s die niet gebonden zijn aan fysieke beperkingen.

Ter illustratie, verwacht een golf van innovatie op het gebied van slimme energie die de wijze waarop we wereldwijd energie produceren, opslaan en verbruiken zal verbeteren. Stijgende kosten en betrouwbare toegang tot energie hebben gevolgen voor iedereen. Verschillende technologieën beginnen samen te komen en stellen ons in staat dit als nooit tevoren aan te pakken. Het gebruik van speciaal gebouwde chips zal snel toenemen door hardware-optimalisaties die de prestaties maximaliseren, terwijl het energieverbruik en de kosten worden verlaagd.

iBestuur Congres 2023

Het iBestuur Congres vond plaats op 13 september jl.

Klik HIER voor een korte terugblik

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren