Overheid in transitie
Congres

Terugblik op het iBestuur Congres 2023

Beeld op de congreszaal tijdens het plenaire debat
iBestuur Congres 2023 in de Fokker Terminal in Den Haag | Beeld: De Beeldredaktie/Jiri Büller

Het was weer eens ‘volle bak’ op het iBestuur Congres dit jaar. In Den Haag ontvingen we zo’n 800 deelnemers op locatie, nog eens 300 mensen volgden de plenaire onderdelen en een selectie van sessies online. In oktober publiceert iBestuur een (online) katern met interviews, verslagen en links naar break-out sessies die terug te zien zijn. Nu vast een korte terugblik.

Tjarda Struik

‘Blindfluencer’ Tjarda Struik trapte af met een inspirerend betoog over ‘verbeelding’. Alle bezoekers kregen een ‘slaapmasker’ opgezet om te ervaren hoe het is om blind te zijn. Met veel kracht en doorzettingsvermogen lukte het Tjarda Struik om gemeenteraadslid te worden in Zeist. En binnenkort wordt ze burgemeester van Leiderdorp.

Beeld: iBestuur
staatssecretaris Van Huffelen tijdens het plenair debat iBestuur Congres 2023

Demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen in debat met Ombudsman Reinier van Zutphen en Hoogleraar GovTech Nitesh Bharosa, onder leiding van Ruben Maes. Ook Marleen Stikker (Waag), Medy van der Laan (Vereniging Nederlandse Banken) en Jeanine Peek (Topsector ICT) namen deel aan het plenair debat waarbij het thema ‘De Verbeelding’ centraal stond. Lees hier het verslag van het debat.

Beeld: De Beeldredaktie/Jiri Büller
Aanbieding Manifest Maatschappelijke Coalitie aan Nathan Ducastel

Eppo van Nispen tot Sevenaer, directeur van Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, overhandigt tijdens het iBestuur Congres 2023 het manifest van de Maatschappelijke coalitie ‘Over Informatie Gesproken’ aan Nathan Ducastel, directeur VNG Realisatie, in bijzijn van regeringscommissaris Informatiehuishouding Arre Zuurmond.

Beeld: De Beeldredaktie/Jiri Büller
Staatsecretaris Van Huffelen op bezoek bij Red TEam

Wat delen we aan informatie via sociale media? In een parallel programma deed een Red Team van studenten van verschillende hogescholen onderzoek naar persoonlijke gegevens van congresdeelnemers op eigen socials. De uitkomst was soms verrassend… Staatssecretaris Van Huffelen bracht een bezoekje aan het Red Team.

Beeld: De Beeldredaktie/Jiri Büller

Op het ‘Verbeeldingsplein’ liet Haitske van de Linden zien hoe je dankzij verbeelding kunt zorgen voor meer verbinding en wederzijds begrip. Ook de staatssecretaris kreeg uitleg. Op het plein werd ook een demo gegeven van een tiental telefoons met het prototype van de NL Wallet.

Beeld: De Beeldredaktie/Jiri Büller

Tijdens het congres werd de declaration ‘Join, Boost, Sustain’ ondertekend door vertegenwoordigers van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), het Interprovinciaal Overleg (IPO) en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Ze willen hiermee onderstrepen dat ze gezamenlijk optrekken naar Europa als basis voor de realisatie van de Digital Decade. Living-in.EU is in 2019 ontstaan met als doel alle gemeenten, regio’s en landen in Europa gezamenlijk de digitale transformatie vorm te geven.

Beeld: De Beeldredaktie/Jiri Büller

Met een plenair programma, 32 break-out sessies en een verassend parellel programma was het een intensieve dag voor de bezoeker. Tijdens de lunch was er ruimte voor gesprekken en een bezoekje aan het ‘Verbeeldingsplein’.

Beeld: De Beeldredaktie/Jiri Büller
iBestuur Congres 2023 op sociale media

Tijdens het congres hebben vele deelnemers foto’s en reacties geplaats op LinkedIn en X (Twitter). U kunt deze terugvinden via de #iBC2023

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren