Personalia
Personalia

Olaf Andersen kwartiermaker Identiteitsgegevens bij RvIG

Portret Olaf Andersen
Olaf Andersen | Beeld: Algemene Bestuursdienst

Olaf Andersen wordt per 1 juni 2024 kwartiermaker en beoogd directeur Identiteitsgegevens bij Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG), onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Andersen was de afgelopen vier jaar hoofdinspecteur bij de Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed.

De directie Identiteitsgegevens wordt verantwoordelijk voor de opslag, verwerking én verstrekking van de Identiteitsgegevens van burgers (BRP) en van niet ingezetenen (RNI). De komende tijd moet een visie ontwikkeld worden op de doorontwikkeling van het Basis Registratie Personen (BRP) stelsel. De kwartiermaker/beoogd directeur Identiteitsgegevens moet hier richting aan geven.

Andersen was de afgelopen ruim vier jaar hoofdinspecteur bij de Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed. Daarvoor was hij werkzaam bij BZK in verschillende functies, waaronder hoofd Bureau DG bij DGOO, programmamanager Toekomst Registratie Personen en interim-manager.

  • Vincent Hoek | 11 april 2024, 13:42

    Laten we a.u.b. niet weer een Basis Registratie bouwen, maar context verificatie inrichten. Rich Contextual Identity Verification is nog geen formeel gedefinieerde term, maar het concept erachter wordt wel erkend in de wereld van identiteitsverificatie en toegangsbeheer. Het idee is om niet alleen statische gegevens (zoals Burger Service Nummer, naam en biometrische gegevens) te gebruiken voor identiteitsverificatie, maar ook dynamische contextuele informatie. Dit kan locatiegegevens, tijd van de dag, gedragspatronen etc. omvatten, wat een extra dimensie toevoegt aan verificatieprocessen, waardoor ze rijker en betrouwbaarder worden. Hard nodig in een tijd dat AI je stem en uiterlijk al moeiteloos kan imiteren. Bedrijven zoals http://www.sedicii.com hebben hier al jaren ervaring mee en leveren o.a. paspoort technologie voor bijvoorbeeld Estland en Portugal. Hopelijk wordt niet weer een lokaal nieuw wiel uitgevonden, maar wordt gebruik gemaakt van verifieerbare, context-aware methoden, die ook allang beschreven staan in ISO 29003:2019.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren