Data en ai
Nieuws

Ondersteuning bij vastgelopen dataprojecten

Vanuit de 'Interbestuurlijke Datastrategie' start een adviespilot voor dataprojecten bij de aanpak van maatschappelijke opgaven. In 2022 gaan de adviseurs 6 tot 10 use cases ondersteunen bij de ontwikkeling en uitrol van de projecten. De eerste 2 cases zijn al geselecteerd. Het is de bedoeling dat de use-cases samen een aantal rode draden opleveren; waar lopen partijen tegenaan?

Beeld:Shutterstock

Data-initiatieven lopen vast of vertragen. Zo blijven veel mogelijkheden voor verantwoord datagebruik onbenut. Soms blijkt een project te ingewikkeld of is er gebrek aan sturing of leiderschap. Soms is sprake van onduidelijke of tegenstrijdige kader. Herkenbaar? Meld je use-case aan voor de pilot ‘adviesfunctie datagebruik’, en krijg hulp vanuit de Interbestuurlijke datastrategie.

Welke projecten kunnen zich aanmelden?

  • Het project gaat om een datagerelateerd probleem
  • De casus/vraag is concreet en met een advies te beantwoorden
  • Het vraagstuk is interbestuurlijk (bijvoorbeeld het gebruik van data van andere overheden)
  • Het team/de organisatie is bereid de adviseurs van alle relevante informatie te voorzien en een contactpersoon aan te stellen.
  • Interbestuurlijke bestuurlijke vraagstukken hebben een pré.

Geselecteerde projecten krijgen ondersteuning van experts van Pels Rijcken en Verdonck, Klooster & Associates. De adviseurs helpen bij het creëren van een doorbraak. Maar het kan ook zijn dat de conclusie is dat iets juist níet mag of niet wenselijk is. Anders gezegd, de adviseurs helpen je een integrale afweging te maken tussen van technisch en juridisch mag en wat ethisch gezien wenselijk is.

Informatie en aanmelden

Neem dan contact op met Christian Verhagen van VKA, christian.verhagen@vka.nl

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren