Data en ai
Nieuws

Open AI stopt ontwikkeling ChatGPT-detector

Al vrij snel na de introductie van ChatGPT ontstonden zorgen rondom het genereren van teksten. | Beeld: Shutterstock

OpenAI, de maker van ChatGPT kondigde in januari aan te werken aan een detector om te kunnen zien of een tekst door mensen of door AI geschreven is. De tool is niet accuraat genoeg te krijgen, zegt het bedrijf, dus ze zijn met de ontwikkeling gestopt.

“De AI classifier is per 20 juli 2023 niet langer beschikbaar, omdat deze te onnauwkeurig is”, aldus het bedrijf in een update boven de originele aankondiging uit januari. Ook toen was de tool nog niet erg accuraat. Slechts 26% van de door AI gemaakte teksten werd als zodanig herkend door de tool. En ook fout-positieven kwamen veel voor: in 9% van de gevallen werd een tekst ten onrechte aangemerkt als een door AI  geschreven epistel.

Andere tools

OpenAI blijft wel werken aan manieren om te detecteren of een tekst door ChatGPT geschreven is, aldus de korte update. “We onderzoeken nu effectievere technieken om de herkomst van teksten vast te stellen”, aldus de organisatie. Ook zegt het dat het mechanismen wil maken waarmee gebruikers kunnen zien of audio of visuele content door een AI gegenereerd is.

Diverse andere organisaties hebben in de tussentijd ook tools uitgebracht waarmee gedetecteerd kan worden of een tekst door een AI gemaakt is. Edward Tian, student journalistiek aan de Princeton Universiteit, maakte begin dit jaar bijvoorbeeld GPTZero.

 

Dit artikel werd eerder gepubliceerd bij onze collega’s van AG Connect

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren