Digitale toekomst eu
Nieuws

Opensourceplatforms maken zich zorgen over gevolgen Europese regelgeving

Man met laptop op getekende blokken
Opensourceontwikkelaars (vaak vrijwilligers) mogen niet aansprakelijk gesteld worden voor het gebruik van hun bijdrage aan software. | Beeld: Shutterstock

De aankomende Europese regelgeving bezorgt de opensourcecommunity al een tijdje grote zorgen. Opensourceplatform FileZilla kwam vorige week in actie en. Het wil dat de Cyber Resilience Act zo wordt aangepast dat de toegankelijkheid van opensourcesoftware veilig wordt gesteld. Eerder stelde GitHub-topman Thomas Dohmke al dat de Europese AI-regels niet voor opensource zou moeten gelden.

Met de Cyber Resilience Act wil Europa regels rond cybersecurity opleggen aan fabrikanten van hardware en software. Fabrikanten die de beveiliging van hun producten niet te nauw nemen, riskeren hoge boetes en/of een verbod om hun product(en) nog op de Europese markt te verkopen.

“Alle opensourcesoftware werkt volgens een basisprincipe: producenten bieden de software vrijelijk aan, maar zonder enige aansprakelijkheid of garanties voor het gebruik ervan”, schrijft FileZilla in een blog. “De CRA druist in tegen dit principe, omdat producenten van opensourcesoftware  aansprakelijk worden gesteld en worden verplicht om hun ontwikkelings-, test- en documentatieactiviteiten veel moeilijker en complexer te maken.”

In april van dit jaar liet de Python Foundation van zich horen: “Als de voorgestelde wet wordt gehandhaafd zoals momenteel geschreven, kunnen de auteurs van open-sourcecomponenten juridische en financiële verantwoordelijkheid dragen voor de manier waarop hun componenten worden toegepast in het commerciële product van iemand anders”, schreef de PSF in een verklaring.

Opensource staat voor het hart van de Europese waarden

In februari van dit jaar waarschuwde GitHub-topman Thomas Dohmke de Europese politici al tijdens de Open Source Policy Summit in Brussel. De CEO merkte op dat opensource zowel regeringen als bedrijven bedient. “Door de overtuiging dat alles beter kan met samenwerking, staat opensource voor het hart van de Europese waarden”, aldus Dohmke. De wetgevers moeten het net gemakkelijker maken voor opensource omdat het “een bron van innovatie en gelijke kansen aanwakkerde over heel de wereld én hier in Europa.”

Opensource ontwikkelaars hebben geen grote budgetten of een eigen compliance-afdeling.

Europa zelf draagt opensource een warm hart toe. In mei werd een resolutie aangenomen waarin opensource als voorwaarde wordt gesteld bij openbare AI-aanbestedingen. Dit omdat met open source iedereen het recht krijgt om software te gebruiken, aan te passen en te delen. Ook wordt het als een manier gezien om meer investeringen mogelijk te maken en innovatie op gebied van AI in de EU te stimuleren.

Vrijwilligerswerk als bron van creativiteit

De nieuwe regelgeving zal er volgens FileZilla toe leiden dat vrijwilligers en hobbyisten, die de drijvende kracht zijn achter veel projecten, zullen stoppen met het ontwikkelen en delen van opensource.
GitHub CEO Dohmke wees erop dat bedrijven die de uiteindelijke producten verkopen ook de lasten moeten dragen. “Opensource ontwikkelaars zijn vaak vrijwilligers waarvan velen twee jobs hebben of pure hobbyisten zijn. Die hebben geen grote budgetten of een eigen compliance-afdeling.”

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren