Personalia
Personalia

OU benoemt Harald Vranken tot hoogleraar Cybersecurity

Harald Vranken | Beeld: Cyber Science Center

Harald Vranken is per 1 oktober benoemd tot hoogleraar Cyber Security bij de faculteit Bètawetenschappen van de Open Universiteit.

Harald Vranken studeerde aan de Technische Universiteit Eindhoven en promoveerde daar in 1998 op het proefschrift ‘Design for test & debug in hardware/software systems’. Hij ging daarna als senior wetenschapper aan de slag bij Philips Research (Natlab), waar hij onderzoek deed naar het ontwerpen en zelf-testen van digitale chips. In 2006 keerde hij terug naar de academische wereld. Sindsdien is hij werkzaam bij de Open Universiteit, als universitair docent en vervolgens als universitair hoofddocent bij de vakgroep Informatica aan de faculteit Bètawetenschappen. Sinds 2014 is hij tevens werkzaam op basis van detachering (0,15 fte) bij de Digital Security groep aan de Radboud Universiteit. Ook is hij werkzaam  bij Cyber Science Center in Leeuwarden als Universitair hoofddocent faculteit Management, Science & Technology.

Vranken was een van de eerste wetenschappers die publiceerde over het buitensporige energieverbruik dat gepaard gaat met de beveiliging van cryptocurrencies zoals bitcoin, hetgeen leidde tot wereldwijde media-aandacht. In de laatste jaren is zijn onderzoek met name gericht op de toepassing van AI voor cyber security. Hij onderzoekt hoe AI kan worden toegepast om sporen van kwaadaardige activiteiten, zoals botnets, te detecteren in internetverkeer. Ook onderzoekt hij hoe AI kan helpen om beveiligingsproblemen te vinden in de broncode van software.

De leerstoel wordt gefinancierd met gelden uit het landelijke sectorplan Bèta. De faculteit Bètawetenschappen van de Open Universiteit heeft Security & Privacy naast Software aangewezen als focusgebied, waarbij structureel budget is aangevraagd voor de aanstelling van een hoogleraar Cyber Security. De leerstoel moet bijdragen aan het versterken en uitbreiden van onderzoek en onderwijs op het gebied van cyber security.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren