Blog

Overheid en Facebook

Daarover zei de minister: ‘Handel in persoonsgegevens mag niet uitsluitend als verdienmodel worden gezien.’ Ik heb die zin drie keer gelezen, maar ik heb geen idee wat je nog meer met handel in persoonsgegevens kunt doen dan er aan verdienen.

‘Waar bent u? Hallo, is daar iemand?’

Vroeger was communicatie eenvoudig. Je schreef een brief naar een huisadres of je belde iemand op zijn vaste telefoonnummer. En de overheid kon haar boodschap kwijt in folders op het postkantoor en de Postbus 51-mededelingen via de publieke omroep.

Heel Nederland zat tenslotte ’s avonds netjes verdeeld over Nederland 1, 2, en 3. In het digitale heden zweven we als wezens in een fluïdum van informatie en is onze aandacht alom en dus nergens.

Daarom heeft de overheid nu duizenden communicatiespecialisten in dienst die allemaal hun eigen Pioneer-ruimtesondes het informatie-universum inschieten in de hoop daar ergens op intelligentie te stuiten. Naar het schijnt communiceert de overheid bijvoorbeeld ook met de burger via Facebook. Dat begreep ik uit een antwoord van de minister van Rechtsbescherming op Kamervragen over Facebook en de dataroof door Cambridge Analytics. De minister antwoordde dat Facebook een groot bereik heeft en daarom voor de overheidscommunicatie een belangrijk medium is.

Deze week las ik dat Facebook die data niet alleen laat roven maar ook openlijk verkoopt. Uw politieke voorkeur, werkgeschiedenis, relatiestatus en afgeronde opleiding, die Facebook uit uw posts en likes analyseert, verkoopt het aan de hoogste bieders. Daarover zei de minister: ‘Handel in persoonsgegevens mag niet uitsluitend als verdienmodel worden gezien.’ Ik heb die zin drie keer gelezen, maar ik heb geen idee wat je nog meer met handel in persoonsgegevens kunt doen dan er aan verdienen.

Maar goed, ondanks dat uw gegevens er verhandeld en geroofd worden – het deep web is er niks bij! – , is Facebook te belangrijk voor de overheid als medium om met de burgers te communiceren. Alleen, ik heb geen idee wat de overheid dan wel allemaal communiceert via Facebook, want dan moet ik een account aanmaken. Ik kijk wel uit!

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren