Nieuws

‘PGB’s al binnen half jaar weghalen bij SVB’

De Kamer heeft wel oren naar het beëindigen van de rol die de SVB heeft in het verzorgen van de PGB’s. Volgens ICT-deskundige René Veldwijk is dat goed, maar dan moet dat geen anderhalf jaar duren, maar slechts zes maanden. Dat betoogt hij in een open brief aan de Kamer.

Veldwijk laat zich vaker uit over het ‘PGB-debacle’, de moeizame afhandeling van de uitkering van persoonsgebonden budgetten waarvoor de SVB als uitvoerende partij is aangewezen. Dat die partij ‘uit de keten’ moet is volgens Veldwijk een ‘no-brainer’. “Het SVB is niet in staat om de eigen systemen op orde te krijgen. Een groot deel van de data-chaos ligt bij de SVB zelf. Die durft niet aan haar systemen uit 1994 te komen en bouwt er steeds dingen omheen.” Het BIT, dat onlangs een rapport uitbracht over de kwestie, heeft wel verder gekeken dan alleen de SVB en waarschuwt wel dat het om een keten gaat. “Als nu besloten wordt dat het SVB eruit gehaald wordt, is die keten des te belangrijker. Dan moet je daar geen anderhalf jaar voor pakken, maar zes maanden.”

Er is volgens Veldwijk een bestuurlijk probleem en een probleem met de standaarden voor berichtenuitwisseling tussen gemeenten, zorgkantoren en de SVB (c.q. de opvolger van de SVB). Bestuurlijk: “De SVB en VWS werken gewoon niet samen. Daar zijn legio voorbeelden van. SZW is heel lang buiten beeld gebleven. Alle ballen zijn op Van Rijn gespeeld, maar die heeft heel weinig controle op wat er allemaal bij SVB gebeurt.” Veldwijk heeft wel vertrouwen in VWS als ketenregisseur. “Dat kun je van de gemeenten niet vragen.”
Het BIT zet volgens Veldwijk te veel in op een zware bestuurlijke oplossing. “De SVB is een brandend huis, maar daar zeggen ze niets over. Ze hebben wel wat gezegd over brandwerende middelen in de omgeving van dat huis. Maar het rare is: op het moment dat je besluit om de SVB ertussenuit te halen, wordt het nog urgenter. Dan moet je niet een zwaar bestuurlijk traject inzetten.”

De vraag is of een snelle oplossing wel mogelijk is. “Draai de zaak eens om. Als je nu de diepte induikt en kijkt wat er allemaal voor data in de systemen zitten, dan zul je toch aan de slag moeten. Dan ga je heel snel allemaal knelpunten boven water halen. Ik kan niet garanderen dat die allemaal snel oplosbaar zijn, maar uiteindelijk zijn de automatiseringstaken van de SVB zelf niet heel complex. Het gaat om dataproblematiek en die problematiek is waarschijnlijk groter dan we denken. De gemeenten hebben alles gedaan wat God verboden heeft om data aan te kunnen leveren waarmee de SVB uit de voeten kon. Die puinhoop moet worden opgelost. Wat je ook beslist.”

De brief van Veldwijk is hier te downloaden.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren