Blog

Procesoptimalisatie in Ghana

Hoelang duurt het aanvragen van een bouwvergunning in Ghana? Tussen de 4 en 6 maanden? Het ontnuchterende antwoord is langer dan een jaar. In die tijd is een huis natuurlijk al lang gebouwd.

Hoelang duurt het aanvragen van een bouwvergunning in Ghana? Denkt u tussen de 4 en 6 maanden? Dan kunt u zich meten aan menigeen die ik deze vraag in de afgelopen weken heb gesteld. Het ontnuchterende antwoord is langer dan een jaar. In die tijd is een huis natuurlijk al lang gebouwd.

De verantwoordelijke beambte, de building inspector, gaat er nu voor zorgen dat het in vijf weken geregeld kan worden. Een belangrijke uitkomst van een tweede bezoek aan Elmina, Ghana.

Afgelopen december reisde ik, met collega’s van VNG International, Kadaster International en PBLQ, voor de tweede keer af naar Ghana. De eerste keer waren wij vooral aan het werk. We maakten een diagnose van het lokale belastingsysteem. Nu was het de beurt aan de gemeentelijke medewerkers. Om, onder onze begeleiding, van diagnose naar strategie en actieplan te komen. Dat is ze meer dan gelukt.

Een van de verbeteracties was het versnellen van het aanvragen van een bouwvergunning. Dat duurt nu langer dan een jaar. Gevolg is dat er illegaal wordt gebouwd. Op zich lijkt dat niet erg. Als het huis er maar staat. Maar wel met de nodige veiligheids- en gezondheidsrisico’s van dien. En dan hebben we het nog niet eens over het feit dat de bewoners geen eigendomsrechten hebben op de grond waarop het huis is gebouwd. Een snellere procedure maakt de kans groter dat er gedegen huizen worden gebouwd.Voor het afgeven van een bouwvergunning wordt immers gekeken naar de structuur en geschiktheid van een huis.

Dit is slechts een van de verbeteracties die zijn vastgelegd in een actieplan. Voor draagvlak voor dit plan hebben de gemeentelijke medewerkers ook gezorgd. De burgemeester en gemeentesecretaris toonden zich betrokken en ‘committed’ tijdens het maken van de strategie en het actieplan. En op eigen initiatief presenteerden de medewerkers het plan aan de gemeenteraad en kregen daarvoor steun.

In februari gaan wij terug om de implementatie te begeleiden. Enkel en alleen om dat steuntje in de rug te geven. De building inspector gaat er zelf voor zorgen dat een bouwvergunning in vijf weken tijd kan worden aangevraagd. Dat noem ik nog eens procesoptimalisatie.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren