Nieuws

Hoe ‘open’ is ‘open genoeg’?

"De begripvolle ambtenaar" toont portretten van een aantal DUO-medewerkers. De dingen die ze zeggen zetten je aan het denken. "Ik vind het belangrijk dat je alles kunt zien" - Elian, "ik wil bedrijfsregels open maken voor burgers" - Cees-Jan, en: "architectuur ontstaat" - Frits.

De uitspraken doen mij denken aan een quote van Otto von Bismarck: “Wetten zijn als worstjes. Je kunt maar beter niet zien hoe ze gemaakt zijn.” Ik vraag me dan direct af: Geldt dat ook voor software? Hoe ‘open’ is ‘open genoeg’? Willen we open standaarden? Open data? Open algoritmen? Of (ook) open software?

Instinctief zeg ik: “Alles open! Release early, release often, fail fast, learn and improve”. Dat klinkt misschien eenvoudig, maar voor een echt open manier van werken is een technologie nodig die dat goed ondersteunt. Daarnaast moet de cultuur aan mensen de ruimte geven om te experimenteren en te falen. En daar zit, in het DUO-voorbeeld, een heel goed gevonden, gevoelige balans! Wij, vanuit Red Hat, zijn blij dat we DUO daarbij mogen helpen.

Wat vind jij? Hoe ‘open’ is ‘open genoeg’ als het gaat om overheid? Discussieer mee op de LinkedIn groep Open Source voor de (semi) overheid.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren