Rijk geeft afgeschreven laptops aan mensen in armoede

De Rijksoverheid vindt dat iedereen mee moet kunnen doen in het digitale tijdperk. Duizenden afgeschreven laptops van ambtenaren worden opgeknapt en weggegeven aan mensen in een financieel kwetsbare positie.
Op deze manier moet de toegang tot digitale overheidsdiensten worden vergroot voor mensen die daar juist erg afhankelijk van zijn, meldt de Rijksoverheid. Voor deze mensen, vaak in een financieel kwetsbare positie, is toegang geen vanzelfsprekendheid. Zo kunnen zij hun zaken vaak niet online regelen – zoals het aanvragen van toeslagen – omdat ze er eenvoudigweg geen geschikt apparaat voor hebben. Met de duizenden beschikbaar gestelde laptops van ambtenaren – waarvan de gegevens gewist zijn – moet dat probleem stapsgewijs worden verholpen.
Het initiatief is afkomstig van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK): ‘De Rijksoverheid draagt bij aan het duurzaam hergebruik van digitale apparaten. Digitale toegang is essentieel en daarbij een voorwaarde om digitaal mee te kunnen doen in de digitale samenleving. De donatie van deze apparaten is een concrete stap om deze doelstelling te realiseren,’ zegt Nicolette Faneyte, senior beleidsmedewerker digitale inclusie bij BZK.
Coördinatie
Stichting Allemaal Digitaal is regievoerder en doet de coördinatie van het project. De stichting is in het begin van de coronacrisis ontstaan en uitgegroeid tot een zelfstandige organisatie waarin publieke en private partijen laptops en tablets inzamelen, zodat zoveel mogelijk Nederlanders digitaal mee kunnen doen. Bij deze donatie van het ministerie van BZK gaat het dus om laptops. Mensen die een laptop krijgen, gaan werken met Microsoft en moeten de installatie van hun opgeknapte apparaat zelf doorlopen, aldus Allemaal Digitaal. De stichting leidt hen hier stapsgewijs doorheen op hun eigen site.
Cyberbanken
Digitale inclusie is voor de Rijksoverheid een belangrijk thema, zeker nu steeds meer (publieke) diensten van offline naar online verschuiven. Voor Alexandra van Huffelen (D66), de voorganger van Szabó, was een ‘veilige, inclusieve en kansrijke digitale samenleving’ een van de speerpunten. Maar in het coalitieakkoord Hoop,lef en trots van het huidige kabinet komen de begrippen ‘digitale inclusie’ en ‘digitale vaardigheden’ niet een keer voor. Tot teleurstelling van de Alliantie Digitaal Samenleven, die zich hard maakt voor meer digitale inclusie. Volgens diezelfde alliantie zijn er 4 miljoen Nederlanders die dagelijks worstelen met digitale vaardigheden, en die verdienen ondersteuning.
Gemeenten zijn, zo schreef de VNG juni vorig jaar in een position paper, al wel volop bezig met het verkleinen van de digitale kloof. Belangrijk daarbij is het project Lokale Ketenaanpak Digitale Inclusie, dat gemeenten een methodiek biedt om de digitale kloof te verkleinen. Publieke, maatschappelijke en private partijen worden samengebracht om inwoners te kunnen ondersteunen. De gemeente heeft daarin een ‘coördinerende en regisserende rol’, aldus de VNG. In veel lokale bibliotheken kunnen mensen voor ondersteuning terecht bij informatiepunten digitale overheid (IDO’s), die sinds vorig jaar onder gemeentelijke regie staan.
Cyberbanken in Amsterdam
En in Amsterdam investeerde de gemeente vorig jaar november in zeven nieuwe zogenaamde ‘cyberbanken’, vergelijkbaar met het concept van de Voedselbank. Deze helpen mensen met een kleine beurs aan laptops en bieden digitale ondersteuning, zodat iedereen toegang heeft tot apparatuur en digitale vaardigheden op kan doen. De uitbreiding van het aantal cyberbanken past binnen de Agenda Digitale stad. Daarin werkt de gemeente Amsterdam samen met partners om digitale ongelijkheid te verkleinen. De opschaling van de Cyberbank wordt gefinancierd vanuit de Agenda Digitale Stad.
Lees ook: