Digitalisering en democratie
Nieuws

Pilot ‘Digitaal Meedoen Pakket’ voor arme gezinnen

Iedereen moet toegang hebben tot digitale technologieën. De Alliantie Digitaal Samenleven, NLdigital, gemeenten, Provincie Groningen, KPN, VodafoneZiggo en Freedom Internet gaan financieel kwetsbare huishoudens in Utrecht en Westerkwartier voorzien van internet, een apparaat en begeleiding.

Wist u dat 3 procent van de Nederlandse huishoudens thuis geen vaste internetverbinding heeft? En dat nog eens 11 procent niet beschikt over een goedwerkend apparaat? Uit onderzoek blijkt dat er een kloof ontstaat tussen mensen die verbonden zijn met digitale technologie en mensen die dit onvoldoende kunnen.

Feiten en cijfers over digitale inclusie

Pilot

De pilot richt zich specifiek op huishoudens die financieel kwetsbaar zijn en – in het geval van gemeente Utrecht en Amsterdam – thuis geen vast internetabonnement hebben. Het ‘Digitaal Meedoen Pakket’ voorziet de deelnemers van een laptop of tablet, een internetverbinding (tegen aangepast tarief) en ondersteuning in de buurt om vaardigheden te leren.

Met deze pilot onderzoeken we hoe het 'Digitaal Meedoen Pakket' impact heeft op de levens van mensen en het gevoel van mee kunnen blijven doen vergroot.
Wietske Kamsma, programmamanager Alliantie Digitaal Samenleven

De aanpak van de pilot verschilt per gemeente, Westerkwartier test het pakket op wijkniveau en Utrecht kiest voor een bredere werving via verschillende maatschappelijke organisaties. Het Centrum voor Digitale Inclusie van de Universiteit Twente zal de effecten en resultaten van de verschillende aanpakken monitoren en duiden. De deelnemende gemeenten nodigen met elkaar in totaal 250 huishoudens uit om mee te doen op basis van hun eigen lokale minimaregelingen.

Uitbreiding naar andere gemeenten

In Utrecht en Amsterdam doen KPN en VodafoneZiggo mee en in Westerkwartier Freedom Internet aan deze pilot. Zij bieden een internetabonnement thuis tegen een aangepast tarief, hiervan wordt ook een gedeelte door de gemeente betaald. De deelnemende providers zijn bereid om individueel na te denken over een passende oplossing voor deze specifieke doelgroep tegen een gereduceerd tarief (gefinancieerd door providers en gemeenten).

Na de start van de pilot worden ook andere gemeenten en bedrijven uit de telecomsector uitgenodigd om zich bij dit initiatief aan te sluiten. De pilot loopt een jaar lang. Daarna evalueren alle deelnemende partijen de pilot en wordt gekeken of het ‘Digitaal Meedoen Pakket’ inderdaad de toegang tot de digitale wereld vergroot en wat nodig is om het uit te breiden naar meerdere gemeenten.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren