Blog

Rijks ICT Gilde?

Werken voor Nederland als IT'er? Echt vlotten wil het vooralsnog niet. Maar wat wil je ook als de afkorting van je afdeling meer letters bevat dan een gemiddeld potje Wordfeud?

Het is geen geheim dat het Rijk grote moeite heeft IT’ers (zonder C) aan te trekken. Des te groter was mijn verbazing toen ik las dat er weer een nieuwe club wortel heeft geschoten: Het Rijks ICT Gilde.

Aantrekkelijk zijn als werkgever start volgens met duidelijkheid over wat je bent. Je identiteit. Sommige IT’ers die ik de afgelopen 12 jaar heb gesproken willen best voor de Rijksoverheid werken, maar waar dan? Het is helemaal geen gekke vraag als iemand je naar het verschil tussen de DICTU en ICTU vraagt. En toen ik laatst tijdens een gastcollege een aantal studenten vroeg wie er voor Nederland wilde werken, stak niemand zijn hand op.

Maar dat is slechts het topje van de ijsberg. Naast i-Interim en Intermin (toeval?) zijn er nog Logius, het SSC-I, het SSC-IT, FM Haaglanden, de Rijksacademie en het Rijkstraineeprogramma. En dat is alleen wat mijn nu te binnen schiet. In vacatures staat bijvoorbeeld dat je gaat werken bij SSCICT/DGVBR/SSC-ICT/Serv/Projecten/team LS. Denk niet dat men daar, in combinatie met stock foto’s van blije mensen achter een laptop, heel warm van wordt.


Je hoeft alleen deze link te openen om te zien hoe gefragmenteerd IT bij het Rijk is.

De crux is dat onze enorme complexiteit zich niet alleen wreekt bij het optuigen en afronden van IT projecten, maar ook bij het aantrekken van de mensen die dezelfde projecten moeten runnen. Het is dus een selffulfilling prophecy, waarbij zowel de kip als het ei all over the place zijn.

Dus zolang we niet simplificeren, zullen de mensen die wij graag aantrekken veel liever voor een consultancy werken, of een bedrijf met één IT afdeling. Logisch maar best zonde, want vaakt speelt niet salaris maar betekenis de grootste rol in de zoektocht naar een baan. Maar welke betekenis heb je eigenlijk, als de afkorting van je afdeling meer letters bevat dan een gemiddeld potje Wordfeud?

  • Edo Plantinga | 18 januari 2018, 13:15

    Rijks ICT gilde klinkt ook vergelijkbaar met RADIO, maar daar kan ik op het wereldwijde web niets over vinden.

    Overigens lijkt me het Rijks ICT Gilde ook een mooie om op aan te haken met Gebruiker Centraal. Drink daar graag eens een kop koffie over met de initiatiefnemers.

  • Gerrit Berkouwer - DPC | 19 januari 2018, 15:11

    Weer een nieuw organisatie onderdeel. Slecht te begrijpen maar helaas gebeurt die versnippering op veel gebieden. Het is erg lastig om mensen te vinden inderdaad. Wij hebben al heel lang mensen nodig voor een hele mooie baan als solution architect van ons Platform Rijksoverheid Online. Mooi platform, veel uitdagingen, kwaliteit als drijfveer, super collega’s. Helaas zijn daar nauwelijks mensen voor te vinden. We laten als overheid te weinig zien wat we doen en hoe uitdagend dat is. Wat te doen?

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren