Data en ai
Nieuws

Rijksvastgoedbedrijf inspecteert landbouwgrond met AI-tool

Satellietbeeld van provincie Noord-Holland, specifiek Amsterdam
Met de app CroppMap kunnen medewerkers zien waar gewassen op de grond afwijken van het oorspronkelijke bestemmingsplan. | Beeld: Shutetrstock

Het Rijksvastgoedbedrijf zet satellietbeelden en AI-analyse in om te controleren of agrariërs zich houden aan de voorgeschreven bouwplannen op verhuurde op verpachte grond. Zo kunnen overtredingen sneller worden opgespoord en efficiënt worden gehandhaafd.

Het Rijksvastgoedbedrijf bezit ruim 38.000 hectare landbouwgrond. Medewerkers van het Rijk kunnen met de app CroppMap eenvoudig zien waar gewassen op deze grond afwijken van het oorspronkelijke bestemmingsplan aan duurzamer grondgebruik. Het Rijksvastgoed probeert bij het verpachten van landbouwgrond ervoor te zorgen dat er zo duurzaam mogelijk mee wordt omgegaan.

 Oneerlijke concurrentie voorkomen

In bouwplannen schrijft het Rijk daarom welke gewassen er de komende jaren verbouwd mogen worden op de percelen, en hoe vaak. “In het verleden week zo’n 40 procent van de verpachte percelen af van de voorgeschreven bouwplannen. Dit zorgde voor een verhoogd risico op het uitputten van de grond en van het ontstaan van gewasziekten. Daarnaast werkte dit oneerlijke concurrentie in de hand”, zo valt te lezen in een persbericht.

Als de overtreding serieus is, sturen we de rentmeester het veld in om het te controleren en vast te leggen.
Eelco Terpstra, hoofd sectie Agrarisch Gebruik bij het Rijksvastgoedbedrijf

De app, ontwikkeld door Geronomi, kwam als beste naar voren in een door het Rijksvastgoedbedrijf opgezette competitie. CropMapp, een SaaS-oplossing, zet met satellietbeelden de verkleuring van gewassen in kaart. Aan de hand van de verkleuring kan wordt met een AI-model bepaald welk gewas er op een stuk grond wordt verbouwd.

Controletool

Eelco Terpstra, hoofd sectie Agrarisch Gebruik bij het Rijksvastgoedbedrijf: “We gebruiken CropMapp als controletool. Op de kaart zien we aan de kleurschakeringen waar er dingen niet kloppen. Dan kan een medewerker van achter zijn bureau de eerste controle uitvoeren. Als de overtreding serieus is, sturen we de rentmeester het veld in om het te controleren en vast te leggen.”

Voorheen moest medewerkers van Rijksoverheid voor volledige controle langs alle percelen rijden. “We kunnen nu dus gerichter sturen waar onze rentmeester naartoe gaat en deze bezoeken zo ook beter plannen. Hierdoor zijn we veel actiever bezig met handhaven en draagt de tool bij aan duurzaam bodembeheer.”

 

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren