Overheid in transitie
Artikel

De toekomst van publieke dienstverlening

Zes belangrijke aandachtspunten voor overheidsbestuurders om de productiviteit te vergroten. | Beeld: Shutterstock

De druk op overheden is groter dan ooit. Ze worden geconfronteerd met stijgende verwachtingen op het gebied van hun dienstverlening aan burgers, krappe budgetten, overbelaste organisaties en toenemende werkdruk bij hun personeel. Tegelijkertijd groeit de vraag naar snelle en efficiënte dienstverlening. In deze uitdagende context bieden technologieën zoals AI en generatieve AI nieuwe mogelijkheden om de grenzen van wat mogelijk is te verleggen en de manier waarop overheidsinstellingen hun diensten aanbieden, te transformeren.

Van nationale en lokale overheden tot sectoren zoals politie, gezondheidszorg, defensie en onderwijs, er worden aanzienlijke stappen gezet om betere resultaten en ervaringen te leveren aan burgers. De digitale transformatie helpt veel overheids- en gezondheidsinstanties om vooruitgang te boeken in hun dienstverlening. Maar waarom is dit zo belangrijk? De publieke sector voelt een sterke verantwoordelijkheid tegenover burgers en beseft dat er altijd ruimte is voor verbetering. Er zijn voortdurende kansen om sneller te leveren, efficiënter te werken, beter in te spelen op behoeften en voorbereid te zijn op onverwachte situaties.

Bovendien maakt digitale transformatie het werk van ambtenaren niet alleen gemakkelijker, maar ook sneller en goedkoper. Wat ooit onbereikbaar leek, ligt nu binnen handbereik: een productiviteitsrevolutie die technologie, processen en mensen samenbrengt om optimale resultaten te behalen.

In deze blog bespreken we zes belangrijke aandachtspunten die overheidsleiders kunnen helpen om hun productiviteit te verhogen en ervoor te zorgen dat ambtenaren zich kunnen concentreren op de zaken die er echt toe doen.

De toenemende invloed van de burger als consument

We leven in een tijd waarin alles direct binnen handbereik is. Overheids- en gezondheidsdiensten moeten de burger bereiken op de plekken waar hij actief is: op zijn telefoon, tablet of computer. Zowel nationale als lokale overheden, wetshandhavingsinstanties, gezondheidszorg, defensie en onderwijs zetten grote stappen om betere resultaten en ervaringen te bieden. Om deze vooruitgang te kunnen realiseren, is het van cruciaal belang dat bestuurders inzicht hebben in wie de burger als consument is en wat hij belangrijk vindt.

Het herontwerpen van onze manier van werken

De publieke sector loopt tegen obstakels aan bij het effectief benutten van de beschikbare informatie, het waarborgen van kwaliteit en het beheren van complexe projecten. Organisaties die hun productiviteit willen verhogen, breken de ‘silo’s’ af, oftewel ze nemen barrières tussen instanties of afdelingen weg. Ze stappen af van traditionele methoden en kiezen voor flexibele manieren om personeel in te zetten, beleid te vormen, financiering te regelen, technologische ontwikkelingen te bevorderen en betrouwbare beslissingen te nemen.

Voorzichtig handelen en aandacht besteden aan datastrategieën, privacyprotocollen, ethiek, security en infrastructuurmogelijkheden is verstandig. Door kleinschalig te beginnen met technologieën zoals AI en GenAI, kunnen organisaties het vertrouwen opbouwen en de voordelen zien. Door kleinere projecten aan te gaan, kunnen ze leren en hun werkwijze gaandeweg aanpassen, waardoor de angst en risico’s van grote projecten worden verminderd.

Van ambitie naar werkelijkheid

Wereldwijd erkennen bestuurders de voordelen van een snellere bedrijfsvoering: van het tijdig leveren van diensten aan burgers tot het stimuleren van een productieve werkomgeving. Ze maken gebruik van tools om hun processen te versnellen, van het verbeteren van werkstromen, een efficiëntere dienstverlening aan burgers, het nemen van beleidsbeslissingen tot het realiseren van beleidsdoelstellingen. Wereldwijd zien we concrete voorbeelden van hoe overheden betere, snellere diensten leveren en daarmee hun ambities omzetten in concrete resultaten.

Meer bereiken – sneller, eenvoudiger en beter

Digitale transformatie, ondersteund door data, analytics en AI, kan productiviteit en innovatie aanzienlijk versnellen. Of het nu gaat om een betere voorbereiding op onvoorziene situaties of een snellere reactie op complexe en veranderende uitdagingen, SAS ondersteunt overheidsorganisaties wereldwijd bij het ontwikkelen van een analytics-strategie om datagedreven besluitvorming te optimaliseren. Hierdoor kunnen overheden hun data effectiever benutten, betrouwbare beslissingen nemen, transparantie bieden aan belanghebbenden en efficiënter opereren.

Verhoog uw efficiëntie

SAS® Viya®, een cloud-native data- en AI-platform, stelt organisaties in staat om op een kosteneffectieve manier op te schalen, de productiviteit te verbeteren en sneller te innoveren. Het verantwoord ontwikkelen van AI houdt in dat beslissingen die door AI worden genomen, transparant, uitlegbaar en eerlijk moeten zijn. Met een geavanceerd platform als SAS Viya kunnen data scientists en ontwikkelaars de privacy waarborgen, bias voorkomen en uitleg geven in begrijpelijke taal, terwijl ze op een verantwoorde manier innoveren. Door iedereen binnen de organisatie toegang te geven tot een geïntegreerd data- en AI-platform en gebruik te maken van no-code en low-code gebruikersinterfaces kun je innovaties versnellen. SAS Viya ondersteunt het gecontroleerd in productie nemen van AI-modellen, en het bewaakt het gebruik. Bijvoorbeeld door continue monitoring op de effectiviteit van een model (risico van drift).

Uitdagingen aanpakken met sterke partners

Wanneer mensen en technologie samenwerken, ontstaan er interessante nieuwe oplossingen. Elke dag worden we geïnspireerd door de innovatieve toepassingen die onze partners ontwikkelen met behulp van SAS-technologieën, en door de waardevolle expertise die ze bieden aan klanten. Om succes te behalen, is het cruciaal om de juiste mensen te koppelen aan de juiste partners. Het delen van kennis en best practices heeft geleid tot tal van oplossingen voor complexe klantvraagstukken, waar iedereen van profiteert.

Meer weten?

Ga voor meer informatie over analytics en AI voor de publieke sector naar deze website.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren