Blog

Scheiden van tafel en bed

Hoewel EZK en LNV in één huis blijven wonen en van dezelfde inhouse ICT-dienstverlener gebruik blijven maken, kost de IT-afhandeling van deze scheiding van tafel en bed 55 miljoen euro!

Scheiden doet lijden! Dat is aan de Bezuidenhoutseweg niet anders. Een coalitie van vier zadelt de samenleving op met extra bewindspersonen en die moeten natuurlijk ook een eigen ministerie hebben.

Dus werd EZ opgedeeld in EZK en LNV – waarbij je je kunt afvragen of een andere knip niet voor meer dynamiek had gezorgd: Economische Zaken en Landbouw versus Klimaat en Natuur bijvoorbeeld! Maar dat is een ander debat.

Hoewel beide ministeries gewoon in één huis blijven wonen en van dezelfde inhouse ICT-dienstverlener gebruik blijven maken, kost de IT-afhandeling van deze scheiding van tafel en bed toch nog 55 miljoen euro!
Het leeuwendeel daarvan, 35 miljoen euro eenmalig, gaat op aan het loskoppelen van ‘complexe, onderling verknoopte, vaak rijksbrede systemen’. Nou zou je zeggen: een rijksbreed systeem, daar blijf je dan toch lekker inzitten? Maar ik heb er natuurlijk geen verstand van.

Volgens opgaaf van het nieuwe ministerie gaat het om ontvlechting uit het CSM, het DMS, het mailsysteem, het ID- en toegangsysteem en bijvoorbeeld het financieel systeem en het dienstreizensysteem. Ofwel: LNV krijgt een eigen website, nieuwe e-mailadressen, andere pasjes en er moeten autorisaties worden aangepast. Het beheer van deze ontvlechting kost 5 miljoen euro extra op jaarbasis.

Of 55 miljoen veel is voor een IT-boedelscheiding? Geen idee. Maar politiek versnippert steeds verder. Nog even en dan zitten we met een coalitie van splinters. Laten we er in ieder geval voor zorgen dat er dan een écht rijksbreed systeem in de lucht is.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren