Blog

Stem wijs

De digitale overheid misstaat niet op de gemeentelijke politieke agenda. Blijkbaar begrijpen lokale politici dat niet, willen ze het niet begrijpen, of wordt het hen niet goed genoeg uitgelegd.

Volgende week is het weer zover. Voor sommigen een democratisch feest, voor velen een dag als alle andere. De gemeenteraadsverkiezingen. Als geïnteresseerd medeburger van de Residentie heb ik mijn persoonlijke voorkeuren toevertrouwd aan de Haagse Stemwijzer.

Indringende vragen over wel of niet meer coffeeshops, samenwerking met de gemeente Rotterdam, of subsidie aan cultuur leverden een uitslag op die mijn partner tot spontaan hoongelach aanzette. “Zie je wel”. Verdere details laat ik hier buiten beschouwing, anders wordt het te pijnlijk.

Wat mij wel opviel was dat van de dertig vragen van de Stemwijzer er niet één te maken had met de digitale overheid. Blijkbaar heeft de politiek hier weinig interesse voor. Is toch wel apart, in deze tijden van digitale transformatie. Ik had op zijn minst een vraag verwacht over de elektronische dienstverlening van de gemeente. Moet dat meer, moet dat minder? Moet dat in andere talen? De website van de gemeente Den Haag is bijvoorbeeld in tien verschillende talen te lezen. Naast het Nederlands in het Chinees, Japans, Russisch, Frans, Duits, Engels, Spaans, Italiaans en Portugees. Opvallend genoeg niet in het Arabisch, of Hindi. Alsof er niet genoeg mensen uit die streken in Den Haag wonen danwel de stad met een bezoek vereren.

Open data had ook niet misstaan in de vragenlijst van de Stemwijzer. Nu zelfs banken overwegen om hun klantgegevens commercieel te exploiteren, komt dit tot nu toe toch wat activistisch onderwerp ook in een ander daglicht te staan. Stel dat de gemeente de gegevens van zijn burgers commercieel gaat exploiteren? U vraagt een scootmobiel aan bij de gemeente, en krijgt er meteen aanbiedingen bij van bedrijven die uw huis drempelvrij maken etcetera. Ik vermoed zomaar dat gemeenten op deze manier miljoenen kunnen verdienen. Was een mooie vraag geweest in de Stemwijzer: mogen wij uw gegevens verkopen, zodat u minder belasting gaat betalen?

Afijn, mijn punt is duidelijk. De digitale overheid misstaat niet op de gemeentelijke politieke agenda. Blijkbaar begrijpen lokale politici dat niet, willen ze het niet begrijpen, of wordt het hen niet goed genoeg uitgelegd. Werk aan de winkel dus. Maar eerst volgende week de verkiezingen. Mijn advies: stem wijs.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren