Artikel

4 Nederlandse start-ups geselecteerd voor start-up summit tijdens de G20 in India

Nederland is een van de landen die werd uitgenodigd om een aantal start-ups te selecteren voor een summit die gehouden zal worden tijdens de G20 van augustus dit jaar in India. TCS maakte als technologie- en kennispartner deel uit van dit selectieproces en was gastheer van het pitching event, dat leidde tot vier winnende Nederlandse start-ups.

India is dit jaar voorzitter van de G20 en Nederland is uitgenodigd als gastland. De Indiase overheid heeft de G20-Digital Innovation Alliance (G20-DIA) gelanceerd om innovators met digitale oplossingen voor wereldproblemen te erkennen en te ondersteunen.

Dit G20-DIA-programma is bedoeld om start-ups uit alle G20-lidstaten plus negen gastlanden bij het programma te betrekken. Het programma zal start-ups die oplossingen ontwikkelen met behulp van digitale technologieën, specifiek om economische en sociale uitdagingen aan te pakken, een podium bieden. Er zal uit de deelnemende start-ups een top drie worden gekozen op 16 en 19 augustus in Bangalore.

De Indiase ambassade in Den Haag en het Nederlandse ministerie van Economische Zaken en Klimaat zijn gevraagd om maximaal zes start-ups te selecteren. De twee partijen vroegen TCS als technologie- en kennispartner om te helpen bij het pitching evenement en de selectie. De Indiase overheid heeft zes thema’s gekozen die van cruciaal belang zijn voor gemeenschappen wereldwijd. Deze thema’s zijn Ed-tech, Health-tech, Agri-tech, Fin-tech, Secured Digital Infrastructure en Circular Economy.

Tijdens het pitching event dat in mei plaatsvond en werd uitgezonden vanuit TCS Pace Port Amsterdam, een van de innovatiehubs van TCS, pitchten verschillende Nederlandse start-ups hun ideeën. Juryleden van TCS, het Ministerie en de Ambassade selecteerden vier start-ups die opvielen door hun missie doel en mate van volwassenheid. Dit zijn de vier geselecteerde start-ups:

* Inclusive Growth Chain – Een aanbieder van technologieplatforms gericht op empowerment, om de kernproblemen die in de wereld spelen, zoals op het gebied van gezondheidszorg, onderwijs, landbouw en milieu, aan te pakken. Lees hier meer.

* Eindhoven Medical Robotics (EMRobotics) – Ontwikkelt chirurgische robotica met hoge precisie, met als doel maatschappelijke problemen op te lossen en de levenskwaliteit van meer dan 100 miljoen mensen te verbeteren. Lees hier meer.

* Automicle – Een next-gen open globaal mobiliteitsnetwerk waar ontwikkelaars zich op kunnen aansluiten om lokale mobiliteitsdiensten aan hun gebruikers aan te bieden. Lees hier meer.

* Keystonemab – Gebruikt onder andere AI-technologie om synergetische geneesmiddelencombinaties te identificeren. Lees hier meer.

De vier start-ups krijgen ook ondersteuning van mentoren en workshops over opschaling. Ook krijgt de top drie vervolgens de kans om deel te nemen aan programma’s om investeerders en klanten te bereiken.

Innovatie is de sleutel tot een duurzamere toekomst en het is de kern van wat TCS doet. Wij geloven dat innovatie wordt aangewakkerd wanneer verschillende ecosystemen samenkomen: overheden, bedrijven, start-ups, kennisinstellingen. Daarom ben ik erg enthousiast over de G20-Digital Innovation Alliance. Ik wens de vier winnende start-ups een zeer inspirerende en vruchtbare tijd in India.
Josu Devasia - Country Head TCS Nederland.

“Met de uitdagingen waar de wereld tegenwoordig voor staat, zie je dat start-ups en scale-ups ook steeds meer purpose-driven zijn. Het gaat niet meer alleen om het opzetten van een winstgevend bedrijf. (Nieuwe) bedrijven willen echt een betekenisvolle impact hebben op de wereld. Dat is ook de reden waarom de Nederlandse overheid zich de komende jaren meer gaat richten op impact en deeptech start-ups en scale-ups. Het was erg interessant om de pitches van alle deelnemende start-ups te horen tijdens het pitching event, en ik ben heel enthousiast dat we deze vier winnaars in augustus naar India kunnen sturen”, zegt Annelies in ’t Veld, beleidsmedewerker Start-ups en Scale-ups, Ministerie van Economische Zaken en Klimaatbeleid.

“Het is een opwindend jaar voor India als voorzitter van de G20. Nederland is altijd een pioniersland geweest met een geweldig klimaat voor start-ups en scale-ups, en het is een geweldige kans dat we deze werelden nu samen kunnen brengen. De drive en het doel van alle Nederlandse start-ups die meededen aan het pitching evenement waren zeer motiverend. Ik wens de vier winnaars een spannende tijd in India, en weet zeker dat het zal leiden tot interessante nieuwe verbindingen en inspirerende gesprekken”, zegt Satya Pinisetty, Eerste Secretaris, Ambassade van India, Nederland.

“Geselecteerd worden als een van de Nederlandse start-ups voor het aankomende G20 start-up evenement is van groot strategisch belang voor ons. Onze start-up richt zich op de wereldwijde duurzaamheidsuitdagingen op het gebied van water, en via dit platform, dat toegang geeft tot G20-landen en ons mogelijk in staat stelt om samen te werken met de G20-regeringen en gemeenschappen, kunnen we onze doelstelling om wereldwijde duurzaamheidsuitdagingen effectiever aan te pakken bereiken”zegt professor Vijaya B Marisetty, medeoprichter van Inclusive Growth Chain en professor aan de Universiteit Twente en de Universiteit van Hyderabad.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren