Artikel

Cloudconnectiviteit: sleutel tot innovatie en groei in het digitale tijdperk

Josu Devasia, Country Head TCS Nederland. Beeld: TCS

Een van Leonardo da Vinci’s gevleugelde uitspraken luidde: ‘Alles is met alles verbonden.’ Eeuwen later verbinden cloudtechnologieën de wereld op manieren die voorheen niet denkbaar waren. Organisaties kunnen zo data, partners, toeleveringsketens en klanten samenbrengen in ecosystemen. Dit biedt een toekomst vol innovatie en nieuwe mogelijkheden.

Dankzij cloud-native mogelijk­heden en datagestuurde technologieën zoals kunstmatige intelligentie (bijvoorbeeld generatieve AI) en IoT kunnen organisaties nu deelnemen aan ecosystemen die hun gezamenlijke expertise samenvoegen en transformeren tot nieuwe waardebronnen. Gezamenlijk kunnen ze inzichten benutten, vaardigheden en kennis toepassen en innovatie bevorderen tot voordeel van iedereen; of het nu gaat om het aanpakken van complexe maatschappelijke en klimaatkwesties of het creëren van nieuwe markten en inkomstenstromen.

Uit een recente studie van Tata Consultancy Services (TCS), Connected Future: How Cloud Drives Business Innovation, blijkt dat 70 procent van de grote organisaties cloud nog steeds als een langetermijninvesteringsprioriteit beschouwt, ondanks de huidige macro-economische uitdagingen. De wereldwijde enquête onder 972 senior executives toont aan dat innovatie een belangrijke drijfveer is, waarbij 59 procent aangeeft dat cloud essentieel is als innovatiekatalysator voor de toekomst van hun organisatie.

“In het afgelopen decennium is er een aanzienlijke verschuiving in mentaliteit geweest met betrekking tot cloudtechnologie. Onze laatste wereldwijde studie bevestigt dat er geen bedrijfsstrategie is zonder een cloudstrategie”, zegt Josu Devasia, Country Head TCS Nederland.

Cloud is geëvolueerd van een IT-gerichte oplossing naar een cruciale bedrijfsstrategie.
Josu Devasia, Country Head TCS Nederland

Verbindend digitaal weefsel

Het verlangen naar meer efficiëntie, veerkracht en flexibiliteit dreef de vroege adoptie van cloud. Dit blijven kritieke factoren, maar organisaties begrijpen nu beter hoe cloud groei en innovatie op lange termijn stimuleert, en voor de meesten is de reis nog maar net begonnen.

Uit de TCS-studie blijkt dat organisaties, ondanks aanzienlijke vooruitgang in de afgelopen jaren, nog veel te bereiken hebben met de cloud. Bedrijven willen deelnemen aan digitale ecosystemen, maar 66 procent van de respondenten bevindt zich nog in de beginfase. Er is een tekort aan vaardigheden op het gebied van cloud, waarbij meer dan de helft (52 procent) van de respondenten een gebrek aan expertise in eigen huis erkent.

“Cloudtechnologie wordt vaak geconfronteerd met kortetermijn-ROI-zorgen, terwijl het ook dient als een instrument voor groei en transformatie. Het combineren van deze perspectieven is uitdagend maar haalbaar met de juiste strategie en planning. De cloud fungeert als een verbindend digitaal weefsel voor bedrijven, waarbij geavanceerde technologieën worden aangedreven, zoals generatieve AI en edge- en quantumcomputing”, legt Josu Devasia uit. “Bij TCS helpen we organisaties duurzaam te transformeren.”

De transformerende kracht van cloudtechnologie is cruciaal voor moderne bedrijfsstrategieën. Door de cloud te omarmen, blijven organisaties concurrerend en dragen ze bij aan het oplossen van wereldwijde uitdagingen en het creëren van een betere toekomst; helemaal in lijn met Da Vinci’s visie op onderlinge verbondenheid.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren