Data en ai
Artikel

Vanwege AI houdt wereldwijde C-Suite vast aan Cloud

Het nieuwste onderzoek van Tata Consultancy Services (TCS) onder senior executives wereldwijd, genoemd; ‘Connected Future: How Cloud Drives Business Innovation’ laat zien dat cloud voor 70% van de grote bedrijven een investeringsprioriteit voor de lange termijn blijft. Dit ondanks de huidige macro-economische tegenwind en de recente vertraging van de groei van de wereldwijde cloud-bestedingen.

Innovatie

Uit het wereldwijde onderzoek onder ongeveer 1.000 senior executives blijkt dat innovatie een belangrijke drijfveer is voor cloudinvesteringen, waarbij 59% aangeeft dat cloud cruciaal is als katalysator voor innovatie voor de toekomst van hun organisatie.

Dit geldt met name voor kunstmatige intelligentie (AI): 75% van de respondenten heeft de afgelopen twee jaar geïnvesteerd in AI en machine learning, terwijl 78% van plan is dit de komende 12-24 maanden te doen. Beide technologieën zijn sterk afhankelijk van gegevenstoegang en schaalbaarheid via de cloud.

Interessant is dat meer dan een derde van de respondenten (37%) vooruitgang heeft geboekt in hun doelstellingen voor cloud-enabled innovatie, in de vorm van nieuwe bedrijfsmodellen. Dit onderstreept de groeiende kracht van cloud om nieuwe inkomsten te genereren.

Duurzaamheid

Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat een duidelijke meerderheid van de bedrijven (67%) cloudtechnologieën gebruikt om duurzaamheidsdoelstellingen te behalen. 43% geeft echter aan moeite te hebben met het begrijpen van de CO2-voetafdruk van cloudserviceproviders. Dit suggereert dat de meeste respondenten cloud weliswaar zien als een belangrijk – en tot nu toe succesvol – onderdeel van hun duurzaamheidsstrategie en ook steeds vaker cloudtools gebruiken om hun eigenCO2-impact te beoordelen, maar ze nu dezelfde transparantie eisen van hun cloudserviceproviders.

Nog een lange weg te gaan

Over het algemeen blijkt uit het onderzoek dat ondanks aanzienlijke vooruitgang in de afgelopen jaren, bedrijven nog een lange weg te gaan hebben om de volledige krachten potentie van de cloud te benutten. Andere belangrijke bevindingen zijn:

  • dat de meerderheid van de ondervraagde organisaties (73%) op dit moment Industry clouds of ‘verticale clouds’ onderzoeken, implementeren of gebruiken als een snelle manier om meer deskundigheid en mogelijkheden te verkrijgen.
  • Bedrijven willen deelnemen aan digitale ecosystemen, maar de meeste zijn nog ver verwijderd van het volledig benutten daarvan: 66% van de bedrijven bevindt zich nog in de vroegste fasen van de overgang naar volwassen digitale ecosystemen.
  • Er blijft een tekort aan kritische vaardigheden bestaan bij bedrijven in de cloudsector, waarbij meer dan de helft (tot 52%) van de respondenten meldt dater intern een gebrek is aan cloudvaardigheden.

Krishnan Ramanujam, President, Enterprise Growth Group, TCS, licht toe:”Dit nieuwste wereldwijde onderzoek bevestigt met klem dat er geen bedrijfsstrategie is zonder een cloudstrategie. Het verlangen naar meer efficiëntie, veerkracht en flexibiliteit was de drijvende kracht achter een vroege overstap naar de cloud. Dit blijven cruciale factoren. Bedrijven begrijpen nu beter hoe cloud bedrijfsgroei en innovatie voor de lange termijn stimuleert, en voor de meesten is de reis nog maar net begonnen.”

Cloud is vaak een bron van korte termijn ROI-zorgen, maar groei en transformatie is een kwestie van volhouden. Deze twee realiteiten met elkaar verbinden is eenuitdaging en een noodzaak, maar volledig haalbaar met de juiste strategie en planning.
Krishnan Ramanujam - President, Enterprise Growth Group, TCS

De 2023 TCS global Cloud Study ondervroeg 972 senior executives van bedrijven met een jaaromzet van meer dan 1 miljard dollar uit verschillende sectoren in Europa,Azië en Noord-Amerika. Een meerderheid van de bedrijven rapporteert een jaaromzet van meer dan 5 miljard dollar. De afzonderlijke onderzochte markten omvatten:

  • Continentaal Europa (Nederland, Duitsland, Spanje, Frankrijk, Zwitserland,Zweden, Noorwegen, Finland, België, Luxemburg).
  • Verenigd Koninkrijk & Ierland
  • Noord-Amerika (VS, Canada, Mexico).
  • APAC (India, Japan, Australië, Nieuw-Zeeland).

Meer weten?

Klik hier voor meer informatie over het volledige rapport.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren