Praktijk

Thuiswerkblog #5 – De coronadip

Thuiswerken betekent ook schipperen tussen zakelijk en privé. Iedereen snapt dat je in deze tijden niet geheel productief bent, maar verwacht wel toch de volle aandacht op het moment dat je gebeld wordt. "Bedenk een goede oneliner voor als je even offline moet of plots de thuisbezorgboodschappen gaat aannemen."

Beeld: thedarknut / Pixabay

Donderdag 26 maart

In het begin van deze eeuw, toen thuiswerken nog gezien werd als een verkapte vrije dag, werd ik een keer gebeld net toen ik een rondje met de honden liep in het bos. ‘Waar ben je?’, vroeg mijn collega nogal geïrriteerd. ‘Op een locatie’, flapte ik er uit. Aangezien ik toen werkzaam was bij een uitgeverij met klandizie in de onroerendgoed wereld, bleek dit het perfecte antwoord te zijn. No further questions asked. En ik had niet gelogen, toch?

Dit is direct ook mijn gouden tip voor vandaag. Iedereen snapt dat je niet geheel productief bent nu, maar verwacht toch die volle aandacht op het moment dat je gebeld wordt. Bedenk een goede oneliner voor als je even offline moet of plots de thuisbezorgboodschappen gaat aannemen. Eentje die algemeen acceptabel is en toch recht doet aan je tijdelijke non-productiviteit. We worden namelijk collectief moe van de hele dag ‘ik moet nu …’ en dan volgt er iets prive-achtigs. Ook over hoe erg het allemaal is met dat virus helpt een aantal collega’s flink de put in, heb ik gemerkt. Dat leidt vooral in het begin van de middag tot een – zo wordt het al gedoopt – coronadip.

Natuurlijk, we hebben collectief zorgen. Maar thuiswerken betekent niet direct dat je niet meer aan enige zakelijkheid en professionaliteit vasthoudt. Een kort ‘hoe gaat het’ zonder uit te weiden over huiselijke toestanden is nu het alternatief voor de handdruk die je normaliter bij een meeting geeft. Je wordt ook wel weer vrolijk soms van komische situaties, zoals een apetrotse zelfklussende collega die foto’s deelt van een met noppenschuim geïsoleerde kamerdeur. Op zijn ‘locatie’ volgen vast nog meer werkplekaanpassingen. Zijn manager kan een dikke declaratie van verbouwingskosten tegemoet zien na terugkomst.

Die handdruk gaan we, wat mij betreft, trouwens helemaal afschaffen. Ik ken iemand die een kraantje heeft op z’n kantoor en bij iedere meeting direct zijn handen wast. Ik dacht eerst dat het aan mij lag, maar bij navraag hoefde ik me niet persoonlijk aangesproken te voelen: dit deed hij bij iedereen en al jaren. Nooit ziek.

Daarover gesproken: je wordt ook moe van het afstruinen van het web op zoek naar de laatste coronastatistieken. Van het zoeken en de cijfers. Dat laatste kan ik helaas niet verbeteren voor je, maar het zoeken naar goede data wel. Op de site van Worldometers vind je live-statistieken van corona-ontwikkelingen, naast – en daar kende ik de site al van – allerhande interessante gegevens wereldwijd. Bijvoorbeeld hoeveel fietsen er op dit moment worden geproduceerd. En dat er de afgelopen 24 uur 228 miljard mails (!) zijn verstuurd. Daarentegen nog maar 5,9 miljoen blogs. Dus daar kan deze nog wel bij.

In deze blog vind je een regelmatige update van tips, belevenissen en tools de komende weken om het nieuwe werken bij de Rijksoverheid een duwtje in de rug te geven. Blijf deze blog volgen, blijf thuis en blijf gezond.

Meewerken?

Meewerken aan deze blog? Mail me op diederik.leeuwen@rijksoverheid.nl

Diederik van Leeuwen is werkzaam als Programma-Directeur Innovatie Management bij Uitvoeringsorganisatie Bedrijfsvoering Rijk

  • P.J. Westerhof LL.M MIM | 27 maart 2020, 17:17

    Bedenk een goede oneliner voor als je even offline moet of plots de thuisbezorgboodschappen gaat aannemen.”?

    BRB
    [Apple II Development Forum Conference Log – January 3, 1989]

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren