Digitale toekomst eu
Nieuws

Tweede Kamer wil geen uniek id-nummer in Europese digitale identiteit

De Europese Commissie wil dat iedere burger en elk bedrijf een Europese digitale identiteit (eID) krijgt. Daar staan kabinet en Kamer helemaal achter. Maar het voornemen om aan het id-bewijs een "uniek en permanent" identificatienummer te verbinden valt helemaal verkeerd. "We vrezen om de veiligheid", zegt Van Huffelen over het verzet tegen het identificatienummer.

Bijna alle EU-lidstaten zijn voor, maar staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitale Zaken) hoopt het tij te kunnen keren. | Beeld: Rijksoverheid

In Luxemburg praten de verantwoordelijke EU-bewindslieden 3 juni weer over de eID. Nederland kan het voorstel niet met een veto tegenhouden. Een meerderheid is voldoende om het voorstel goed te keuren. Van Huffelen denkt dat er pas volgend jaar over zal worden gestemd.

Digital wallet

Via een ‘digitale portefeuille’ op een smartphone of ander apparaat kunnen burgers zich hiermee straks in de hele EU identificeren en elektronisch documenten delen. In deze wallet-app kunnen dan zaken als een paspoort, rijbewijs, huwelijksakte of ander document veilig worden opgeslagen. Daarmee kun je dan overal in de EU een bankrekening openen, een hypotheek afsluiten of belasting betalen.

Naast Nederland hebben alleen Portugal en Duitsland zich tegen het identificatienummer uitgesproken.

Kamer en kabinet willen alleen niet dat aan deze eID en portefeuille een identificatienummer wordt gehangen. De Kamer nam donderdag een motie van de ChristenUnie aan die het kabinet oproept zich te verzetten tegen de komst daarvan. Bijna honderd Kamerleden steunden de motie.

DigiD veiliger

Het gaat in essentie om de veiligheid van pesoonsgegevens. Volgens Van Huffelen zijn er ook alternatieven mogelijk. Daarbij wijst ze op de Nederlandse DigiD, waarmee ook al bij instanties in België kan worden ingelogd.

De meeste EU-lidstaten zijn voorstander van een Europees identificatienummer. Volgens de staatssecretaris vinden ze het makkelijk. “Het wordt ingewikkelder als landen met hun eigen nummers werken”, zegt Van Huffelen. Naast Nederland hebben alleen Portugal en Duitsland zich tegen het identificatienummer uitgesproken.

Strijd is nog niet gestreden

Maar volgens de bewindsvrouw is de strijd nog lang niet gestreden. “We zitten nog vroeg in het onderhandelingsproces.” Een aantal landen heeft volgens haar ook nog geen hard standpunt ingenomen. Ook zitten landen “gematigd” in het dossier.

Bron: ANP

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren