Blog

Uitvoeringsfestival

Er gaat veel goed in de uitvoering bij de overheid, maar er kan ook nog veel beter. In de online en in de offline wereld.

Op mijn vorige blog kreeg ik een aantal reacties, die onderschrijven wat ik wilde benadrukken maar ook opmerkten wat ik zelf beter kan doen. De rode draad: uitvoering!

Ik schreef in mijn vorige blog een ode aan de CISO, de Chief Information Security Officer. Een aantal CISO’s reageerde. Zo schreef Evelien Houweling dat de CISO juist niet de eerste line of defense is, zoals ik beweerde. En Rens van Dongen wees mij erop dat het regelmatig aanpassen van je wachtwoord tegenwoordig niet meer nodig is, zoals ik had geschreven. Wij hebben bij VNG de Informatiebeveiligingsdienst voor gemeenten (IBD) in huis, dus je zou verwachten dat ik dat allemaal wel wist. Niet, dus! Ik ga wat vaker lunchen met mijn collega’s van de IBD, zodat ik mijn kennis van online en offline ontwikkelingen up-to-date houd.

Het is belangrijk om als manager of bestuurder je eigen kennis op peil te houden in deze snel veranderende online en offline wereld. Er is eigenlijk geen sprake meer van het één of het ander, ze gaan naadloos in elkaar over. De CISO, de beleidsmedewerker, de data scientist, de handhaver, de medewerker van het klantcontactcentrum… iedereen heeft in zijn of haar werk te maken met de vermenging van online en offline. Hoe dat er precies uitziet en waar het de uitvoering kan verbeteren, dat is wat mij betreft de hamvraag.

Hoe online en offline in elkaar grijpen en elkaar versterken is het thema van het Festival van de Uitvoering, dat VNG Realisatie op 15 april organiseert. Gemeenten gaan er samen met ons interessante voorbeelden laten zien waarin online en offline bij elkaar komen. Het festival zal een platform zijn waarop mensen uit beide werelden, online en offline, bij elkaar komen. Zodat zij elkaar kunnen versterken en daarmee de uitvoeringspraktijk van de overheid kunnen verbeteren.

Er is trouwens iets vreemds aan de hand met de uitvoering bij de overheid. Er wordt veel op gemopperd, wat er misgaat wordt in de media breed uitgemeten, maar er gaat ook veel goed. Dat haalt de media niet en dat snap ik, zo werkt ons nieuwssysteem nou eenmaal. Maar toch: voor al die mensen die werken in de uitvoeringspraktijk is dat wel wat wrang. Daarom vind ik het leuk dat Pieter Jeroense, plaatsvervangend algemeen directeur van de VNG, in een serie blogs op Platform Overheid aandacht gaat besteden aan de uitvoering. Hij neemt de kwaliteit van de uitvoering vanuit verschillende perspectieven onder de loep. Ik wil hem oproepen om daar ook zeker aandacht te geven aan het samenkomen van de online en de offline wereld. En ik wil u uitnodigen om naar ons festival te komen. Want er gaat veel goed in de uitvoering, maar er kan ook nog veel beter. Online en offline.

Hugo Aalders is directeur van VNG Realisatie

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren