Nieuws

Van Engelshoven wil Europees onderwijsplatform ontwikkelen

De kwetsbaarheid van het onderwijs neemt door security-incidenten toe, net als de afhankelijkheid van grote techbedrijven. Onze demissionair minister van onderwijs heeft in de Europese raad het initiatief genomen voor de ontwikkeling een Europees onafhankelijk onderwijsplatform. Dat meldde ze woensdag in debat met de Tweede Kamer over ICT en onderwijs.

Van Engelshoven sprak woensdag onder meer haar zorgen uit over de digitale veiligheid in het onderwijs. “We hebben de recente hacks in het onderwijs gezien. Gegevensbescherming moet beter.” Een belangrijke zorg is ook de sinds de coronacrisis toegenomen afhankelijkheid van grote Amerikaanse techbedrijven. Van Engelshoven heeft om die reden het initiatief genomen voor de ontwikkeling van een Europees platform, zo vertelt ze.

“Maandag heb ik in de Europese raad de Europese Commissie gevraagd om een initiatief voor de ontwikkeling van een platform dat open source wordt ontwikkeld en dat onze publieke waarden beschermt. Ik kreeg daarbij de steun van Italië en van Frankrijk. Ik hoop dat we de komende periode in Europa stappen kunnen zetten.”

Zorgen over afhankelijkheid

Diverse Tweede Kamerleden zijn bezorgd over de afhankelijkheid van grote techbedrijven die de markt momenteel controleren. Van Engelshoven deelt de zorg, zo vertelt ze. “Dat is niet wenselijk. Je zet jezelf op achterstand als het gaat om publieke waarden. Dat weten we ook.”

De minister stelt wel dat voor zo’n plan ‘enige omvang’ nodig is. “Ik heb de Europese Commissie gevraagd om dit te doen. We willen hierin samen met andere Europese landen optrekken. Naast Italië ziet ook de G20 dit belang. Ik zie de zorgen die er zijn over privacy en wat er met gegevens gebeurt. Er zijn kansen om zelf leermiddelen te ontwikkelen en dat kan helpen om de afhankelijkheid te beperken.”

De minister gaf daarnaast aan dat het online onderwijs op afstand geen blijvertje is. “Online onderwijs kan fysiek onderwijs nooit vervangen. Die bedoeling heeft ook niemand.” Het Nederlandse onderwijs bereikte via SURF en SIVON onlangs” een akkoord met Google”;https://www.poraad.nl/nieuws-en-achtergronden/akkoord-onderwijs-en-google-over-wegnemen-privacyrisicos/ over de bestaande privacyrisico’s. De scholen houden regie over wat Google doet met de gegevens. Het bedrijf mag bijvoorbeeld geen reclame meer aanbieden.

Dit artikel verscheen eerder bij AGConnect

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren