Overheid in transitie
Nieuws

Vernieuwd Rijks ICT-dashboard gelanceerd

Het Rijks ICT-dashboard moet een breed publiek meer inzicht geven | Beeld: Shutterstock

Het Rijks ICT-dashboard is vernieuwd. De website biedt informatie over hoe de Rijksoverheid werkt aan het verbeteren van de digitalisering. Het doel is om een breed publiek te informeren, van Tweede Kamerleden en ambtenaren tot geïnteresseerde burgers. Voorheen waren vooral grote ICT-projecten te vinden op het dashboard. De vernieuwde versie biedt meer informatie en is beter toegankelijk.

Op woensdag 24 januari lanceerde demissionair staatssecretaris digitalisering Alexandra van Huffelen het Rijks ICT-dashboard met een speech en een paneldiscussie. Het vernieuwde dashboard heeft een A-status voor digitale toegankelijkheid. Ook is gewerkt aan de gebruiksvriendelijkheid van de site.

Maatschappelijke voordelen

Aan de hand van de I-strategie geeft de vernieuwde website informatie over maatschappelijke voordelen van de grote ICT-activiteiten. Over een aantal onderwerpen, waaronder algoritmen, zou extra uitleg te vinden moeten te zijn, al zijn de pagina’s over informatiebeveiliging en AI op het moment van schrijven nog leeg.

Naar volledig open source

Het dashboard wordt in de loop van 2024 verder ontwikkeld. Zo zal het dashboard in de toekomst volledig open source zijn. Ook is het de bedoeling dat er meer inhoudelijke duiding op de website te vinden is, zoals inzicht in de aanbevelingen van het Adviescollege ICT-toetsing, Kamervragen over digitalisering en de begroting.

In de toekomst zal het dashboard volledig open source zijn.

Kerngetallen

Eyecatcher op de homepage van het dashboard zijn vier ‘kerngetallen’; cijfers die het meest worden opgevraagd. Er zijn op dit moment 127 ICT-activiteiten in uitvoering waarvan 45 met minimaal één BIT-advies. Het gemiddelde ICT-project duurt 5,3 jaar. De geschatte kosten van alle lopende ICT-activiteiten zijn 6.140.000 euro.

Open overheid

Het Rijks ICT-dashboard moet bijdragen aan de ontwikkeling van een open overheid. Het is bijvoorbeeld mogelijk om per ministerie of per onderwerp te zoeken op relevante grote ICT-projecten, maar ook om te bekijken hoeveel professionals in de informatievoorziening (IV-professionals) er per ministerie worden ingehuurd ten opzichte van het aantal IV-professionals in dienst. De cijfers over dit onderwerp lopen wel ruim een jaar achter (31-12-2022).

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren