Overheid in transitie
Nieuws

Vernieuwing ICT bij DUO gaat langer duren en meer kosten dan voorzien

Het project had eigenlijk volgend jaar klaar moeten zijn, maar gaat waarschijnlijk nog acht jaar duren. | Beeld: Shutterstock

De vernieuwing van de ict-systemen Dienst Uitvoering Onderwijs  (DUO) zou 37 miljoen euro kosten, maar wordt 19 à 29 miljoen euro duurder, schat het Adviescollege ICT-toetsing. Daarnaast is er sprake van ‘forse vertraging’. Het proces had eigenlijk volgend jaar klaar moeten zijn, maar gaat waarschijnlijk nog acht jaar duren.

Jaarlijks verdeelt DUO 41 miljard euro over de onderwijsinstellingen, van basisschool tot en met universiteit. De dienst werkt aan de vernieuwing van de ICT-systemen voor deze bekostiging, maar dat proces loopt niet zoals gehoopt.

De vernieuwing moest leiden tot een flexibel systeem, dat wetswijzigingen makkelijker kan verwerken en dat voor DUO-medewerkers eenvoudig te gebruiken is. Ook dat gaat niet lukken, voorspelt het adviescollege. DUO heeft een ‘terugvalscenario’, waarin de oude systemen blijven draaien, maar dat scenario is volgens de adviseurs gebrekkig. ‘DUO heeft zichzelf klemgezet’, is de conclusie.

Demissionair minister Dijkgraaf schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat hij de constateringen van het Adviescollege uiterst serieus neemt. ‘DUO maakt daarom dit najaar met het project pas op de plaats en laat een grondige analyse uitvoeren over hoe het beste verdergegaan kan worden met de doorontwikkeling van het applicatielandschap bekostiging.’

Onderzoek

De minister schrijft dat het Adviescollege samen met een externe partij zo snel mogelijk een fundamenteel onderzoek gaat doen naar de verdere ontwikkeling van het applicatielandschap. ‘Dit onderzoek betreft in ieder geval analyse van de herbruikbaarheid van de oude IT-systemen en de mogelijkheden om het proces bekostigen te vereenvoudigen en daarmee wellicht ook de oplossingsrichting.’ Ook wordt gekeken naar de geschiktheid van Blueriq als platform. Hij verwacht aan het einde van dit jaar de uitkomsten van het onderzoek.

 

 

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren