Nieuws

Ameland als 200ste gemeente over op IPv6

Onlangs is Ameland als 200ste gemeente aangesloten op IPv6, een nieuwe reeks internetadressen. Die nieuwe reeks is nodig nu er steeds meer gebruik wordt gemaakt van apparaten die vragen om een directe toegang tot internet en de oude reeks internetadressen (IPv4) opraakt.

Beeld: sedaris / Pixabay

Robert Moerkerk is senior netwerkspecialist bij de gemeente Leeuwarden. De Friese hoofdstad verzorgt de IT van een groot aantal (omliggende) gemeenten, waaronder Ameland. “De switch naar IPV6 staat op onze ToDo voor volgend jaar, maar in dat kader zijn nu al een groot aantal stappen ondernomen”, aldus Moerkerk. “Zo zijn onze DNS-servers al op IPv6 te benaderen en dus was een AAAA-record (koppelt een domeinnaam aan een IP-adres) voor Ameland ook zo aangemaakt.”

Om te internetten heb je minimaal één internetadres nodig. Het huidige internetadres systeem (Internet Protocol versie 4, afgekort IPv4) biedt theoretisch ruim vier miljard adressen. Om in de toekomst te communiceren met andere systemen, moeten gemeenten IPv6 internetadressering invoeren. IPv6 biedt naast een aantal inhoudelijke voordelen, meer unieke internetadressen. IPv6 maakt het mogelijk om ieder apparaat dat toegang tot internet nodig heeft een eigen uniek adres te geven. IPv6 is onderdeel van de Gemeentelijke Gemeenschappelijke Infrastructuur (GGI).

Meer informatie?

Mail VNG – IPv6
IPv6 bij gemeenten
Inventarisatie IPv6 (statusverzoek)

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren