Digitale weerbaarheid
Nieuws

Cybersessions voor gemeenten

In het kader van ‘the time is now’ bieden het CCV en de VNG in totaal 5 Cyber Sessions aan, met interessante sprekers over praktische zaken rondom digitale veiligheid: Waar begin je, hoe krijg je het bestuur mee, welke partners heb je nodig? Er worden steeds meer gemeenten gehackt in Nederland. Alle gemeenten lopen gevaar. Het is geen kwestie óf, maar wannéér uw gemeente aan de beurt is.

Rogier Elshout (links) in gesprek met Mariet Barneveld-Grootenboer, adviseur Openbare Orde en Veiligheid gemeente Buren, en Geert Schoots, CISO bij provincie Gelderland.

De eerste sessie is een introductie van het thema, hierna worden vier onderdelen van de Lokale cyberwegenkaart behandeld:

  • Eigen huis op orde
  • Cyberincidenten en cybercrisis
  • Cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit
  • Online aangejaagde ordeverstoring

Cyber Session aflevering 2 ‘Eigen huis op orde’

In deze aflevering wordt duidelijk welke gevaren er op de weg zijn en waar de gemeente hulp (de zogenoemde wegenwacht) kan inroepen om het eigen huis op orde te krijgen. Daarvoor gaat Rogier Elshout, de host van alle Cyber Sessions, in gesprek met Rian van Dam en Nausikaa Efstratiades. Van Dam is burgemeester van gemeente Hollands Kroon. Vanuit haar rol als cyberburgemeester van de politie-eenheid Noord-Holland heeft ze zich meermaals uitgesproken over de urgentie van digitale veiligheid en structureel geld daarvoor. Efstratiades is het hoofd van de Informatiebeveiligingsdienst (onderdeel van VNG), dé wegenwacht om als gemeente het huis op orde te krijgen.

In de praktijk

Gemeente Buren is één van die gemeenten die gehackt is waardoor persoonsgegevens op straat kwamen te liggen Mariet Barneveld-Grootenboer, adviseur Openbare Orde en Veiligheid van deze gemeente, vertelt openlijk over dit praktijkvoorbeeld in deze tweede aflevering. Ze benadrukt dat het niet alleen een ICT aangelegenheid is maar dat juist de onderlinge samenwerken tussen de OOV’ers en de CISO ontzettend belangrijk is om orde op zaken te stellen en te houden. Dat onderstreept ook Geert Schoots, die als CISO bij provincie Gelderland werkzaam is. Met het project Troje maakt de provincie Gelderland de Gelderse gemeenten bewust van informatiebeveiliging. Schoots helpt om kwetsbaarheden bloot te leggen en vervolgens te kijken naar hoe deze aangepakt kunnen worden.

Cyber Sessions 5 afleveringen

In het kader van ‘the time is now’ bieden het CCV en de VNG in totaal 5 Cyber Sessions aan. De introductie en de aflevering Eigen huis op orde staan online op de website van het CCV en de VNG.
hetccv.nl/cybersessions
vng.nl/cybersessions

Wilt u op de hoogte gehouden worden wanneer de volgende afleveringen online staan, laat dan via het inschrijfformulier uw gegevens achter. Na inschrijving ontvangt u na de 5 sessies ook een digitale ‘goody bag’ met informatie en producten.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren