Overheid in transitie
Nieuws

Waarom het CIO-stelsel van de rijksoverheid niet effectief genoeg is

De Rijksoverheid moet de invulling van de CIO-functie gaan versterken om zo de werking van het huidige CIO-stelsel te verbeteren. Dat adviseert Adviescollege ICT (AcICT) in een advies op eigen beweging.

De IT-waakhond stelt dat het CIO-stelsel in opzet voldoet om met de diversiteit van de organisatie van de Rijksdienst om te gaan.; Maar het stelsel schiet in zijn werking te kort en is niet effectief genoeg om de risico’s van de ICT-activiteiten van het Rijk voldoende te beheersen. ICT-projecten zijn regelmatig niet goed bestuurbaar, worden geconfronteerd met significante kostenoverschrijdingen of lopen forse vertragingen op.’ Het zorgt ervoor dat er grote uitdagingen zijn met bestaande ICT-systemen, ook komt het digitaal leiderschap van de CIO onvoldoende tot uitvoering.

De rol van de CIO

De werking van het CIO-stelsel is momenteel onvoldoende. Het moet op drie gebieden worden versterkt. Zo moet onder meer de ‘kaderstellende rol’ van CIO’s worden versterkt. Het is volgens AcICT van belang te voorkomen dat elke CIO zelf voor elk vraagstuk een oplossing gaat zoeken of keuzes gaat maken. ‘De bestaande kaders en richtlijnen zijn vaak algemeen of procedureel gedefinieerd. Daarnaast zijn deze veelal niet bindend en is er geen toezicht op de naleving. Door de lat voor deze instrumenten hoger te leggen en ze meer in te laten gaan op de problematiek die de verschillende CIO’s ervaren, versterken kaders en richtlijnen zowel het digitaal leiderschap als de ICT-beheersing.’

Portfoliomanagement

Ook wordt er door AcICT opgeroepen om het portfoliomanagement van alle ICT-activiteiten te versterken. De IT-waakhond mist vaak nog de verbinding tussen portfoliomanagement en lifecyclemanagement.  ‘Daardoor worden kansen gemist om onderhoud meer planmatig en met een goede financiële en technische onderbouwing vorm te geven. Zowel het Rijks ICT-Dashboard als de door ons ontvangen projectoverzichten per departement of grotere uitvoeringsorganisaties zijn incompleet en worden veelvuldig gecorrigeerd. Informatie over onderhoud en beheer ontbreekt daarbij vrijwel volledig; vaak is onduidelijk wie waarover beslist en waar dat vastligt.’

Kennis van architectuur

Tot slot wil AcICT inhoudelijke aandacht voor de ICT-oplossingen zelf. Te vaak gebeurt het dat er een suboptimale oplossing wordt ontwikkeld en in gebruik wordt genomen, die tot problemen met onderhoud en beheer leidt, terwijl er wel wordt ingezet op een sterke rol van de CIO. De AcICT stelt daarom voor om de ICT-kennis en -ervaring bij CIO’s te versterken. Het voorstel is om nog meer in te zetten op ICT-inhoudelijke kennis en ervaring van CIO’s, waaronder kennis van architectuur. ‘Neem mensen met deze kennis aan en versterk het opleidingstraject, ook voor (top)management dat als opdrachtgever fungeert. De verschillende ICT-functionarissen kunnen veel van elkaar leren, bijvoorbeeld door meer peerreviews en georganiseerde feedback’, schrijft AcICT.

Het volledige adviesrapport is hier te vinden.

Lees ook:

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren