Overheid in transitie
Nieuws

Van Huffelen neemt CIO-stelsel op de schop

CIO's moeten in een vroeg stadium betrokken worden bij het ontwikkelen van beleid en meer doorzettingskracht krijgen. | Beeld: Shutterstock

De rijksoverheid gaat in 2024 het huidige CIO-stelsel van het Rijk verbeteren. Er is halverwege het jaar een herziening gepland op basis van een onderzoeksrapport van de Auditdienst Rijk (ADR). Dat schrijft demissionair staatssecretaris Van Huffelen in een verzamelbrief Digitalisering aan de Tweede Kamer.

Van Huffelen schrijft dat ze eerder heeft benadrukt dat het van cruciaal belang is om de positie van CIO’s van de departementen te verstevigen, om zo bijvoorbeeld de informatiehuishouding op orde te krijgen, de kwaliteit van IT-systemen te verbeteren, problematische legacy aan te pakken en de continuïteit van de digitale dienstverlening te borgen.

Volgens de demissionair staatssecretaris een punt van aandacht doorzettingskracht. “CIO’s hebben immers in het kader van het CIO-stelsel een meer directe rol in het aansturen van de digitale transformatie binnen hun departement of organisatie. De CIO’s hebben een voortrekkersrol om ‘I in het hart’ te brengen binnen de departementen.”

CIO in vroeg stadium betrekken

Als CIO’s in een vroeg stadium betrokken zijn bij het ontwikkelen van beleid, wordt informatietechnologie ‘in het centrum van het proces geplaatst’, stelt van Huffelen. De positie van de CIO Rijk, die toeziet op het naleven van Rijksbrede kader bij IT-projecten, moet daarom volgens de staatssecretaris verstevigd worden. “Als coördinator van het CIO-stelsel binnen de Rijksdienst speelt de CIO Rijk een belangrijke rol bij de ontwikkeling en coördinatie van het Rijksbrede informatievoorziening- en digitaliseringsbeleid.”

Van Huffelen wil dat komend jaar bereiken door onder meer te investeren in een cultuur van kennisdeling en het stimuleren van het lerend vermogen op het gebied van digitalisering. In het eerste kwartaal van 2024 gaat ze daarom verbeteringen doorvoeren aan het huidige stelsel. In het tweede kwartaal staat een herziening van het stelsel gepland, waarbij de evaluatie van de Auditdienst Rijk wordt betrokken.

 

 

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren