Digitale weerbaarheid
Nieuws

WhatsApp in de ban voor Franse ministers

Bewindslieden in Frankrijk moeten de komende dagen overstappen op een beveiligde berichtenapp van Franse makelij. | Beeld: Olvid

Bewindslieden in Frankrijk moeten de komende dagen overstappen op een beveiligde berichtenapp van Franse makelij, Olvid. Applicaties als WhatsApp, Signal en Telegram mogen door hen niet meer gebruikt worden voor werkgespreken met het oog op de veiligheid van gesprekken. Ze hebben een week de tijd gekregen om Olvid te downloaden.

Volgens de Franse premier Élisabeth Borne kunnen apps als WhatsApp, Signal en Telegram de veiligheid van gesprekken en informatie niet garanderen. Ministers krijgen tot 8 december de tijd om de overstap te maken, meldt LaProvence

Franse soevereiniteit

Sinds de presidentiële campagne van 2017 is het bekend dat de entourage van Emmanuel Macron uitgebreid gebruik maakt van de Russische applicatie Telegram. Maar over een week zullen leden van de regering deze dus van hun pc’s en mobiele telefoons moeten verwijderen om ze te vervangen door de Franse Olvid-applicatie. Elisabeth Borne vraagt ​​om ‘alle maatregelen te nemen om Olvid uiterlijk op 8 december 2023’ in te zetten. “De integratie van deze oplossing betekent niet alleen bewustzijn op het gebied van cyberveiligheid, maar ook een stap voorwaarts in de richting van een grotere Franse soevereiniteit”, zegt ze.

Ook metadata versleuteld

Olvid is volgens de minister specifiek ontwikkeld om dreigingen die andere apps met zich meebrengen te tackelen. De app is ontwikkeld door een gelijknamige Franse startup. Olvid kreeg eerder van het Franse securityagentschap ANSSI twee beveiligingscertificaten toegewezen.

In tegenstelling tot WhatsApp, Signal en Telegram versleutelt Olvid niet alleen berichten, maar ook metadata. Olvid biedt bovendien het voordeel dat gebruikers geen data hoeven te overhandigen om de app volledig te kunnen gebruiken, zoals een telefoonnummer, e-mailadres of contactenlijst.

De Olvid-applicatie is, net als zijn concurrenten, gratis beschikbaar op Android, iPhone en computer. Wel hebben ze betaalde mogelijkheden zoals audiobellen, het gebruik van meerdere apparaten of het faciliteren van zakelijk gebruik. Volgens de oprichters hebben ze inmiddels zo’n 100.000 gebruikers.

Geen Facebook of Netflix

Eerder gebood de Franse overheid haar ambtenaren al om alle sociale media, videoplatform-apps en spelletjesapps van hun werktelefoons te verwijderen vanwege de privacy- en veiligheidsrisico’s. Het is nog niet bekend of het verbod op buitenlands berichtenapps ook voor Franse ambtenaren zal gaan gelden.

 

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren