Blog

Wolf

Wolven en Common Ground: er zijn veel overeenkomsten. Beide hebben grote effecten op bestaande ecosystemen.

Ik zag onlangs een fascinerende video over wolven. Wat dat met mijn werk te maken heeft? Veel!

In deze video van Sustainable Human wordt duidelijk welke gigantische gevolgen wolven hebben op het ecosysteem en het landschap van Yellowstone National Park. Dankzij de introductie van slechts dertien wolven in dit enorme Amerikaanse natuurpark is zelfs de loop van rivieren veranderd. Ik vind het fascinerend dat één introductie zo’n grote impact kan hebben. En zie overeenkomsten met mijn wereld, die van de gemeentelijke uitvoering.

Gemeenten en hun partners, zoals uitvoeringsinstellingen en marktpartijen, vormen samen een complex ecosysteem. Met allerlei onderlinge afhankelijkheden en ingesleten patronen. Wat gebeurt er als in dat ecosysteem iets wordt geïntroduceerd dat net zulke vergaande gevolgen heeft als de wolven in Yellowstone?

Een aantal actuele ontwikkelingen in de gemeentelijke uitvoering heeft de trekjes van een introductie met vergaande gevolgen. Bijvoorbeeld Common Ground, een nieuwe gezamenlijke basis in informatievoorziening. Uitgangspunt is een scheiding van gegevens en applicaties, in een model dat meer flexibiliteit en ruimte biedt voor innovatie. Als gegevens los van applicaties toegankelijk zijn, kun je makkelijker gegevens combineren en nieuwe toepassingen ontwikkelen die die gegevens gebruiken.

Als Common Ground de nieuwe basis in informatievoorziening wordt, dan heeft dat grote effecten op het bestaande ecosysteem. Op hoe de markt zich ontwikkelt, op wat gemeenten gezamenlijk gaan doen, hoe ze gegevens gebruiken, op hoe ze zich verhouden tot de grote uitvoeringsinstanties en andere overheden. En natuurlijk ook op hoe gemeenten de dienstverlening aan bedrijven en inwoners vormgeven.

Er zal een nieuw palet aan mogelijkheden ontstaan die we nu nog niet kunnen voorspellen. Het hele landschap van de gemeentelijke uitvoering kan er anders door gaan uitzien. De gevolgen zullen niet allemaal een-op-een te herleiden zijn tot Common Ground, maar Common Ground zal wel de steen in de vijver zijn die de kring steeds groter laat worden.

De ontwikkeling van Common Ground kreeg onlangs een extra stimulans: een bijdrage van het ministerie van Binnenlandse Zaken, vanuit de investeringsagenda Digitale Overheid. Het is een volgende stap in de ontwikkeling van Common Ground. We zullen zien of deze ontwikkeling net zo’n grote impact gaat hebben op het ecosysteem van gemeenten als de wolven in Yellowstone.

Hugo Aalders is directeur van VNG Realisatie

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren