Nieuws

Zet de burger aan het werk!

Zelfbediening gaat gemeenten veel tijd en geld besparen. Laat burgers bijvoorbeeld met iBurgerzaken zelf online aangifte doen van een huwelijk of geboorte. “De burger is de goedkoopste ambtenaar.”

Zelfbediening gaat gemeenten veel tijd en geld besparen, als het aan PinkRoccade Local Government ligt. Het bedrijf presenteerde op 26 september haar nieuwe productlijn iBurgerzaken, waarin burgers bijvoorbeeld zelf online aangifte doen van een huwelijk of geboorte. “De burger is de goedkoopste ambtenaar”, stelde algemeen directeur Han Knooren.

Twee jaar geleden wijzigde PinkRoccade Local Government radicaal van koers. Arbeidsvoorwaarden werden versoberd en het bedrijf verhuisde naar een goedkoper pand. Het bespaarde geld wordt ingezet om producten te ontwikkelen die aansluiten bij de huidige vraag van gemeenten en burgers. De nieuwe koers van het bedrijf bestaat onder meer uit co-creatie met gemeenten, aansluiten bij wat de ‘burger van de toekomst’ vraagt en ‘meer doen met minder’.
iBurgerzaken is de eerste serie producten die op de markt komt die volgens deze nieuwe filosofie is ontwikkeld. Volgens Knooren zal het de werkwijze van gemeenten ingrijpend veranderen: “Het zal voor de overheid dezelfde impact hebben als het telebankieren voor de banken.” In het vierde kwartaal van 2013 gaan de eerste vijf gemeenten met iBurgerzaken aan de slag, in 2014 en 2015 volgen stapsgewijs meer gemeenten.

Niet wachten op Den Haag

Productmanager Mat Keijers presenteerde de nieuwe software, die draait in de Pink Private Cloud. “Deze software betekent gemak voor de burger en het scheelt de ambtenaar veel werk. We schatten in dat het tussen de dertig en zestig procent uitvoeringstijd zal besparen.” Opvallend is dat PinkRoccade Local Government deze productlijn nu uitbrengt en niet wacht tot er een beslissing is genomen over de doorontwikkeling van de GBA. “Wij willen nu gaan leveren, wat Den Haag ook beslist. Dat betekent dat iBurgerzaken nu nog gekoppeld is aan GBA-V, zodra er een nieuwe registratie is, dan schakelen we daarop over”, zei Keijers.

iBurgerzaken werd geannonceerd op de Relatiedag van PinkRoccade Local Government, in de Amsterdam Arena. Ruim vijfhonderd klanten werden er bijgepraat over nieuwe ontwikkelingen, op de beursvloer en in een tweetal tafelgesprekken onder leiding van Matthijs van Nieuwkerk. Knooren was zeer te spreken over de dag en het hoge aantal bezoekers, veel meer dan op vorige relatiedagen: ‘Ik zie dit als een steun in de rug voor onze nieuwe koers.’

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren