Het hoofdlijnenakkoord van de PVV, VVD, NSC en BBB dat donderdag werd gepresenteerd heeft tot flinke zorgen geleid over de IT-projecten van de overheid. Het bezuinigen op ambtenaren en externe inhuur kan lopende IT-projecten in de problemen brengen.
Tweede Kamerlid Barbara Kathmann (PvdA), tevens voorzitter van de vaste kamercommissie Digitale Zaken, maakt zich zorgen over het gebrek aan aandacht voor digitalisering in het akkoord. ‘Ik maak mij grote zorgen.Terwijl IT-systemen bij de overheid vastlopen, het personeelstekort groeit en 2,5 miljoen mensen niet meekomen in de digitale wereld lost dit akkoord niets op’, schrijft ze op X. Kathmann noemt onder meer het fors bezuinigen op ambtenaren waardoor IT-kennis verdwijnt als reden tot zorg.
Effect stevig bezuinigen
Haar zorgen worden gedeeld in de ICT-sector, zo blijkt uit een reactie van nlDigital op het akkoord. De brancheorganisatie ziet dat het thema digitalisering terugkomt in de stukken, maar vooral in de zin dat het genoemd wordt als toepassing. ‘Het komt niet terug als drijvende kracht achter vele economische en maatschappelijke ontwikkelingen. Dat is een gemiste kans.’ De organisatie vreest dat het stevig willen bezuinigen effect gaat hebben op IT-projecten van het Rijk, maar welke dit precies zijn is afwachten.
‘Het wordt duidelijk dat de formerende partijen stevig willen snijden in de Rijksoverheid zelf. Onder meer door een taakstelling op ambtenaren, maar ook door het terugbrengen van de externe inhuur, oplopend tot € 1 miljard. Hoe zich dat vertaalt naar de ICT-projecten van de Rijksoverheid, waar in de regel ook veel externen bij betrokken zijn, is nog onduidelijk. Ook wordt er komende jaren tot € 1 mld. gesneden in subsidies. Dit kan impact hebben op lopende publiek-private samenwerkingen.’
125 IT-projecten
Volgens de laatste raming op het Rijks ICT Dashboard geeft de overheid bijna een miljard meer uit aan ICT-activiteiten dan bij de eerste schatting wordt aangegeven. Momenteel lijken de projecten gezamenlijk 6,14 miljard te gaan bedragen, terwijl ze volgens de eerste planning ‘slechts’ 5,17 miljard bedragen. De totale kosten van de ICT-activiteiten van de rijksoverheid gaan waarschijnlijk uitkomen op 6,14 miljard euro. Dat is flink meer dan de eerste schatting die uitging van 5,17 miljard euro. Er lopen op dit moment 125 grote IT-projecten.