Dirk-Jan de Bruijn is iBestuur-blogger sinds 2012. Hij blogt over het organisatorisch implementeren van innovaties met nieuwe technologie, het verbinden van publiek, privaat, kennisinstellingen en het reduceren van complexiteit.
“Voor mij is het ook een manier om mijn denklijn aangescherpt te krijgen, met name als je op je blog feedback krijgt. En als ijdeltuit ben ik er trots op als mijn blog in de lijst van meest gelezen items verschijnt!
Alle blogs van Dirk-Jan de Bruijn
door: Dirk-Jan de Bruijn, 3 januari 2023
De jaarwisseling blijft een perfect moment om even achterover te leunen. Om zo te overzien waar we eigenlijk staan. En wat dan onze agenda is voor de komende periode. Steeds meer wordt duidelijk dat de huidige exponentiële ontwikkeling van technologie essentiële drivers zijn om onze 2030 doelen gerealiseerd te krijgen.
overheid in transitie
lees meer
door: Dirk-Jan de Bruijn, 6 december 2022
Onze maatschappelijke opgaven op het vlak van klimaat, energie, zorg en mobiliteit zijn onmogelijk te realiseren zonder een gedragsverandering. De vraag is of dat werkt met top-dow campagnes, bedacht vanachter een Haags bureau. Waarom niet eens experimenteren met innovatieve technologieën om gedragsveranderingen te bewerkstelligen?
data en ai
lees meer
door: Dirk-Jan de Bruijn, 11 juli 2022
Data, dát is absoluut ons nieuwe goud! Maar, de praktijk blijkt weerbarstig. Want het gaat hier niet over zomaar een projectje wat je even tussen de soep en de aardappels fikst. Nee, het gaat hier over een complexe systeemtransitie. Het vergt organisatie- of sectoroverstijgend én netwerkgeoriënteerd denken. Maar ook een systeeminnovatie valt te managen!
data en ai
lees meer
door: Dirk-Jan de Bruijn, 11 mei 2022
Stap eens het bos uit en ga er even boven hangen. Dan zie je dat we het zelden hebben over de te genereren waarde van systeeminnovatie. Welke waarde zo’n transitie kan genereren voor de BV Nederland als het af is. Zéker als we dat afzetten tegen de tijd die we spenderen aan gesprekken over techniek, kosten en begrotingen, governance en zo meer.
lees meer
door: Dirk-Jan de Bruijn, 12 april 2022
Vandaag de dag een frequent voorkomend dilemma in menige Haagse ambtelijke toren: werk je nou voor de minister of voor de samenleving? Als je erover nadenkt natuurlijk een wat wonderlijke vraag. Want ook de minister dient onze samenleving: de minister is toch ook iedere dag in charge om publieke waarde te creëren? Of niet soms?
overheid in transitie
lees meer
door: Dirk-Jan de Bruijn, 3 januari 2022
De jaarwisseling blijft een prima moment om even wat achterover te leunen. Om zo te overzien waar we eigenlijk staan. En wat onze agenda is voor de komende periode. Laten we het recente regeerakkoord ‘Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst’ erop naslaan. Om eens te kijken wat onze gemeenschappelijke opgave is op weg naar 2025. Ik tel er al snel een stuk of tien.
overheid in transitie
lees meer
door: Dirk-Jan de Bruijn, 22 november 2021
Sinds de toeslagenaffaire is het een ware hot topic: onze nieuwe bestuurscultuur. Je kunt geen krant openslaan of praatprogramma bekijken of je leest of hoort erover. Maar wat bedoelt men daar nou mee, want betekent dat voor de dagelijkse praktijk? Wat moet er dan in termen van houding en gedrag concreet gaan veranderen?
overheid in transitie
lees meer
door: Dirk-Jan de Bruijn, 3 november 2021
‘De inhoud van de I-Strategie Rijk is niet afgestemd met de markt en andere overheden, ook niet met gemeenten, lees ik in het meest recente nummer van iBestuur. Huh? We weten ondertussen toch wel dat comfortabel binnen blijven bij het formuleren van zo’n strategie of visie rechtstreeks relaties creëert met toekomstige hoofdpijndossiers?
lees meer
door: Dirk-Jan de Bruijn, 19 juli 2021
Voor veel van onze maatschappelijke uitdagingen kijken we met een verantwoordelijke bril naar onze overheid. Die het dan vervolgens met instrumenten als wet of budget mag fiksen! Liefst voorspelbaar en uitgevoerd zonder risico’s. Holadié. Maar de vraag is of dat kan, of het past én of we dat ook moeten willen.
markt en overheid
lees meer
door: Dirk-Jan de Bruijn, 7 april 2021
Om systeemveranderingen te kunnen realiseren is vertrouwen nodig, verbinding, netwerkleiderschap én regie – zónder weer traditioneel de ‘baas te willen spelen. In een samenleving waar partijen hun rol en verantwoordelijkheid pakken. Het goede nieuws is dat we op verschillende terreinen al aan het experimenteren zijn met deze nieuwe vormen van samenwerking.
overheid in transitie
lees meer
door: Dirk-Jan de Bruijn, 16 december 2020
Wat betekenen al die nieuwe technieken voor onze houding en gedrag? Wat stelt dit aan eisen voor ons iLeiderschap?
lees meer
door: Dirk-Jan de Bruijn, 21 oktober 2020
Hoe moeilijk is het om buiten de lijntjes te kleuren in een systeem dat gericht is op voorspelbaarheid en maakbaarheid?
lees meer
door: Dirk-Jan de Bruijn, 30 september 2020
Het streven is een betere wereld. Dat vraagt om fundamentele stappen met een centrale plaats voor het ecosysteem.
lees meer
door: Dirk-Jan de Bruijn, 10 juli 2020
Het mooie van systeeminnovaties is dat niet één organisatie de lead heeft. Het ecosysteem zelf vervult de centrale rol.
lees meer
door: Dirk-Jan de Bruijn, 15 april 2020
‘Schep ruimte en creëer vertrouwen om te kunnen werken aan innovaties, maar laat het geen vrijblijvend feest zijn’.
overheid in transitie
lees meer
door: Dirk-Jan de Bruijn, 16 december 2019
Waarom slaagt het ene project niet en het andere wel? En wat kunnen we opsteken van de projecten die wél slagen?
lees meer
door: Dirk-Jan de Bruijn, 29 november 2019
Hoe kun je het beste publieke waarde creëren, gericht op het wel en wee van de BV Nederland? Een paar tips.
lees meer
door: Dirk-Jan de Bruijn, 31 oktober 2019
Als je stuurt op trots, waardering en erkenning, zul je zien dat de hoofdjes omhoog gaan en de ruggen worden gerecht.
lees meer
door: Dirk-Jan de Bruijn, 15 juli 2019
‘Waarom deden we het ook alweer?’ Als je daar een goed antwoord op hebt, zijn de ‘hoe’ en ‘wat’ een peulenschil…
lees meer
door: Dirk-Jan de Bruijn, 24 juni 2019
Waarom nemen we als overheid niet een voorbeeld aan het bedrijfsleven? Wat leren Port of Rotterdam, DSM of ING ons?
lees meer
door: Dirk-Jan de Bruijn, 25 april 2019
Als je wil dat ondernemers instappen, participeren en investeren, dan zijn een stabiele koers én heldere benefits nodig.
lees meer
door: Dirk-Jan de Bruijn, 8 april 2019
De afstand tussen beleid en uitvoering is vaak erg groot, waarbij ieder vanuit de eigen wereld én werkelijkheid opereert.
lees meer
door: Dirk-Jan de Bruijn, 27 februari 2019
Bij innovaties is het uitermate essentieel dat niet de theorie leidend is, maar de weerbarstige praktijk. Where else!
lees meer
door: Dirk-Jan de Bruijn, 5 februari 2019
Als je een ecosysteem wilt veranderen, is het logisch om een appèl te doen op alle spelers in dat ecosysteem. Toch?
lees meer
door: Dirk-Jan de Bruijn, 18 december 2018
Als we willen dat innovaties écht wortel schieten, dan moeten we linksom of rechtsom een paar dingen anders organiseren. Is dat nou niet een mooie kerstboodschap?
lees meer
door: Dirk-Jan de Bruijn, 12 november 2018
In de wereldeconomie van vandaag de dag is het essentieel dat we beschikken over professionals die begrijpen hoe je teams en organisaties vloeiend laat samenwerken.
lees meer
door: Dirk-Jan de Bruijn, 8 oktober 2018
Een experiment met vrachtwagentreintjes en slimme verkeerslichten. Het is niet alleen goedkoper en duurzamer, maar het levert ook razend enthouasiste chauffeurs op.
lees meer
door: Dirk-Jan de Bruijn, 20 september 2018
Op een 6-tal routes 250 vrachtwagenritten in treintjes, geïntegreerd in de logistieke keten van zowel retail-, container-, als bloementransport. Dát is pas een uitdaging!
lees meer
door: Dirk-Jan de Bruijn, 11 juli 2018
Een advies aan al onze publieke leiders: als we willen dat innovaties écht wortel schieten, dan moeten we linksom of rechtsom een paar dingen anders organiseren.
lees meer
door: Dirk-Jan de Bruijn, 5 juni 2018
Bij ICT-projecten bij de overheid zijn we zo vaak bezig met het leveren van gevechten over resources, budgetten en bevoegdheden, dat we het belang van het hogere doel vergeten.
lees meer
door: Dirk-Jan de Bruijn, 8 mei 2018
Als we het hebben over (goed) leiderschap dan gaat het al snel over werken vanuit een visie (het ‘waarom?’), weten wat de stip op de horizon is en zelf laten zien wat er mogelijk is.
lees meer
door: Dirk-Jan de Bruijn, 9 april 2018
Om de ambitieuze plannen van het kabinet te realiseren, zou het helpen als de prioritering bij het doen van inkopen en aanbesteden daarmee in lijn is. Maar is dat ook zo?
lees meer
door: Dirk-Jan de Bruijn, 14 februari 2018
Tijd; ecosysteem of omgeving; geografie en grenzen. Het zijn drie parameters die houvast kunnen bieden bij de executie van een dagelijkse portie micromanagement.
lees meer
door: Dirk-Jan de Bruijn, 3 januari 2018
De combinatie van sturen én verbinden heeft zich als geen ander bewezen. Het is dan ook een mooi voornemen om dit in dit nieuwe jaar breedschalig te gaan toepassen.
lees meer
door: Dirk-Jan de Bruijn, 5 december 2017
De daadwerkelijke verzilvering van de ambitieuze vergezichten uit het regeerakkoord vraagt nadrukkelijk om het besef dat we innovaties anders moeten besturen en anders moeten accommoderen.
lees meer
door: Dirk-Jan de Bruijn, 2 november 2017
Alleen ben je snel, samen kom je ver. Maar samenwerken (in netwerken) gaat zeker niet vanzelf. Dat kost bloed, zweet en tranen, zoals we ook zien in de mobiliteitswereld.
lees meer
door: Dirk-Jan de Bruijn, 17 oktober 2017
In hoeverre ervaren en beleven we op senior managementniveau in Den Haag werkelijk de sense of urgency als het gaat om de generieke digitale infrastructuur (GDI)?
lees meer
door: Dirk-Jan de Bruijn, 19 september 2017
Dáárom dat we als Nederland scoren in het buitenland: omdat we met dat ‘polderen’ een hele community hebben ontwikkeld waarin de uiteindelijke gebruikers een rol van betekenis vervullen.
overheid in transitie
lees meer
door: Dirk-Jan de Bruijn, 1 augustus 2017
De omstandigheden en uitdagingen zijn vandaag de dag zo indringend dat die bijna wel vragen om een andere en bredere manier van organiseren.
digitalisering en democratie
lees meer
door: Dirk-Jan de Bruijn, 3 juli 2017
Veel overheidsorganisaties zitten zo vast in een cocktail van regels, protocollen en andere voorschriften, dat het wel erg veel overeenkomsten vertoont met een dampende schotel asperges.
lees meer
door: Dirk-Jan de Bruijn, 1 juni 2017
Maak met innovatie werk van de concretisering van die stip op de horizon. Wat er straks staat – als het af is. Als helder én inspirerend gemeenschappelijk doel – waar iedereen met plezier aan werkt.
lees meer
door: Dirk-Jan de Bruijn, 5 mei 2017
De wijsneus in mij had dit toonaangevende rapport op een tweetal zaken gecompleteerd – vooral om zo onomkeerbare stappen te zetten.
lees meer
door: Dirk-Jan de Bruijn, 7 april 2017
Als iedereen zich concentreert op zijn eigen deeltaak, is niemand in staat om verstikkende patronen te doorbreken. Kijk maar naar het verschijnsel mobiliteit.
lees meer
door: Dirk-Jan de Bruijn, 2 maart 2017
Met perspectief biedende toekomstbeelden over de toepassing van techniek zouden we nieuw economisch elan kunnen genereren.
lees meer
door: Dirk-Jan de Bruijn, 7 februari 2017
We hebben geen nieuwe structuren nodig om de komende uitdagingen het hoofd te bieden, maar we moeten wel een gemeenschappelijk doel hebben.
lees meer
door: Dirk-Jan de Bruijn, 16 januari 2017
Willen we in charge blijven op het terrein van mobiliteit dan is het onontkomelijk dat we meters gaan maken in zaken als leiderschap, samenhang en design thinking.
lees meer
door: Dirk-Jan de Bruijn, 21 december 2016
Het mooie van een jaarwisseling is dat het je even de kans biedt om je zegeningen te tellen. Deze civil servant is best trots op wat er bereikt is.
lees meer
door: Dirk-Jan de Bruijn, 14 november 2016
We moeten met elkaar nú goed nadenken welke toepassingen straks mogelijk zijn als er vol wordt ingezet op techniek.
lees meer
door: Dirk-Jan de Bruijn, 20 oktober 2016
We staan aan de vooravond van de vierde industriële revolutie. Innovaties zullen aanzienlijk sneller het niveau van aandoenlijke hobbyprojecten moeten overstijgen.
lees meer
door: Dirk-Jan de Bruijn, 4 oktober 2016
De grote Albert Einstein waarschuwde ons er al tijden geleden voor: problemen moet je niet oplossen op het niveau waarop ze zijn ontstaan.
lees meer
door: Dirk-Jan de Bruijn, 8 september 2016
De elektronische overheid is niet eens een thema voor de politieke partijen. Terwijl we toch in de richting zullen moeten van een systeemverandering.
lees meer
door: Dirk-Jan de Bruijn, 3 augustus 2016
Posities en structuren blijven het maar winnen. We moeten nu eens niet alleen heldere en concrete doelen stellen, maar ook zeggen: ‘dit staat er straks’.
lees meer
door: Dirk-Jan de Bruijn, 4 juli 2016
Voor innovaties moeten we een compleet andere werkwijze omarmen: niet nóg meer details, kpi’s, dashboards en interne gremia.
lees meer
door: Dirk-Jan de Bruijn, 2 juni 2016
Van lamp naar licht, van techniek naar toepassing; daar komt wel wat bij kijken. Een aantal stappen op een rij gezet.
lees meer
door: Dirk-Jan de Bruijn, 11 mei 2016
Agility – wendbaarheid – doorvoeren tot in de uithoeken van de organisatie lukt alleen als er een gemeenschappelijk doel duidelijk gepositioneerd is.
lees meer
door: Dirk-Jan de Bruijn, 11 april 2016
Platoonende trucks, het kan gewoon. Logische vraag dus waarom het hier wel lukt: wat kunnen we leren van dit succes?
lees meer
door: Dirk-Jan de Bruijn, 8 maart 2016
Mooie innovaties zijn vaak georganiseerd buiten de bestaande processen om. Maar in een keten of sector moet je iedereen mee zien te krijgen voor een innovatie.
lees meer
door: Dirk-Jan de Bruijn, 15 februari 2016
De overheid zal meer netwerkgeoriënteerd moeten worden. Maar die veerbindingen tussen horizontaal en verticaal komen niet vanzelf tot stand.
lees meer
door: Dirk-Jan de Bruijn, 26 januari 2016
De GDI is van levensbelang, maar het micromanagement wint het nog steeds van het denken in klantwaarde voor de BV Nederland…
lees meer
door: Dirk-Jan de Bruijn, 6 januari 2016
Het gaat in deze kolommen iets te vaak om de ‘hoe’-vraag bij ICT-projecten. We zouden eigenlijk eens wat meer naar de toepassing moeten kijken.
lees meer
door: Dirk-Jan de Bruijn, 1 december 2015
Wie patronen wil doorbreken, moet terugredeneren vanuit een gecreëerd vergezicht. Ga eens met een tiental complementaire professionals in een bos zitten.
lees meer
door: Dirk-Jan de Bruijn, 2 november 2015
De Fyra-enquête maakt pijnlijk duidelijk dat het gros van de sleutelpersonen keurig heeft geacteerd binnen het eigen speelveld. Hoe leren we nu van deze casus?
lees meer
door: Dirk-Jan de Bruijn, 5 oktober 2015
In de participatiemaatschappij verandert het ‘zorgen voor’ in sneltreinvaart in het ‘zorgen dat’. Maar het kwartje is nog lang niet bij iedereen gevallen.
lees meer
door: Dirk-Jan de Bruijn, 15 september 2015
Nieuwe technologie kan op disruptieve wijze maatschappelijke waarde creëren. Maar dan heb je wel disruptieve managers, bestuurders en politici nodig.
lees meer
door: Dirk-Jan de Bruijn, 18 augustus 2015
De vraag is terecht of het slim is het BIT uit te besteden. In ieder geval moeten vakmanschap, verbinding en vertrouwen tot in de kieren van Deloitte voelbaar zijn.
lees meer
door: Dirk-Jan de Bruijn, 21 juli 2015
In de Haagse vierkante kilometer regeert het blauwdrukdenken, maar daarbuiten staan maatschappelijke vraagstukken centraal. Maak nu eens verbinding tussen die werelden!
lees meer
door: Dirk-Jan de Bruijn, 24 juni 2015
We moeten steeds sneller en leniger inspringen op veranderingen, terwijl de organisatie is gericht op voorspelbaarheid. Maar er is wel een aantal stappen te zetten.
lees meer
door: Dirk-Jan de Bruijn, 1 juni 2015
Kijkt u ook wel eens met enige jaloezie hoe voortvarend organisaties als Uber of Thuisbezorgd.nl hun vleugels uitslaan?
lees meer
door: Dirk-Jan de Bruijn, 29 april 2015
Als we écht willen dat de huidige digitaliseringsslag wordt omarmd, dan helpt het wel als we ook investeren in het concretiseren van toekomstbeelden.
lees meer
door: Dirk-Jan de Bruijn, 30 maart 2015
De Cloud-implementatie binnen de overheid is een gamechanger. Voor succes moeten wel de opdrachtgevers elkaar weten te vinden. Dat betekent bovenal het vertrouwde loslaten.
lees meer
door: Dirk-Jan de Bruijn, 16 februari 2015
Er zit een weeffout in de discussie over de output van de commissie Elias. Als antwoord vallen we in Den Haag steeds weer in diezelfde reflex: meer en beter toezicht.
lees meer
door: Dirk-Jan de Bruijn, 28 januari 2015
Mocht onlangs een health check uitvoeren bij een van onze shared service organisaties. Die volop doende is om de dienstverlening uit te rollen naar alle hoeken van het beoogde verzorgingsgebied.
lees meer
door: Dirk-Jan de Bruijn, 9 december 2014
Ken je het spelletje ‘nightmare competitor’? In de private sector – waar concurrentie aan de orde van de dag is – inmiddels een befaamd fenomeen.
lees meer
door: Dirk-Jan de Bruijn, 20 november 2014
Zou me kunnen voorstellen dat men aan dat rijtje van goeroes ook mensen als Travis Kalanick (CEO taximakelaar Uber) of Brain Chesky (CEO accommodatie-community Airbnb) toevoegt.
lees meer
door: Dirk-Jan de Bruijn, 23 oktober 2014
Ik had me kunnen voorstellen dat de commissie ook nog een hoofdstuk had gewijd aan de toekomst. Hoe Nederland er over een jaar of tien uitziet als we ons ICT-huiswerk nu netjes gaan doen.
lees meer
door: Dirk-Jan de Bruijn, 23 september 2014
Net als u word ook ik met enige regelmaat geconfronteerd met de cri de coeur van collega’s die zich afvragen op welk moment dat ellendige veranderen nou eindelijk eens stopt.
lees meer
door: Dirk-Jan de Bruijn, 27 augustus 2014
Het geheim? Eén: denken vanuit de burger; twee: het structureren van informatie; drie: het fors investeren in elkaar om zo te komen tot één winnend team.
lees meer
door: Dirk-Jan de Bruijn, 28 juli 2014
Het wel en wee van ICT-projecten is nog niet behandeld vanuit de vraag ‘hoe weet je zeker dat het géén succes wordt’. Bijgaand een paar gouden tips, uiteraard met een knipoog!
lees meer
door: Dirk-Jan de Bruijn, 26 juni 2014
We zijn er als ICT-ers onvoldoende in geslaagd helder te maken dat voor de toekomst van ons land niet alleen een fysieke maar ook een virtuele infrastructuur absoluut essentieel is.
lees meer
door: Dirk-Jan de Bruijn, 19 mei 2014
Ik doel op de systeemspanningen in tijd (kort cyclisch / stabiliteit), sturing (vakministeries / domein benadering) en focus van de opdracht (operational excellence / customer intimacy).
lees meer
door: Dirk-Jan de Bruijn, 10 april 2014
Digitalisering houdt zich niet aan de knip tussen rijk en lokale overheid. Maar ook niet aan de scheidingslijn tussen publiek en privaat. Of tussen burger en ondernemer.
lees meer
door: Dirk-Jan de Bruijn, 19 maart 2014
Het feit dat je minder bent gebonden aan je eigen tent, aan je afdeling, aan je eigen kamertje of bureau versterkt de roep om helderheid waar je dan wél bij hoort.
lees meer
door: Dirk-Jan de Bruijn, 22 januari 2014
Een overheid die niet naar de bekende weg vraagt, écht klantgericht is, zich niet voor de gek laat houden, weet waarover ze het heeft, haar zaken op orde heeft en niet meer kost dan nodig.
lees meer
..maar komen we ook vooruit?
door: Dirk-Jan de Bruijn, 11 december 2013
‘Schrijf het op en ik zal het vergeten. Laat het me zien en ik zal het onthouden. Laat het me ervaren, en ik zal het me eigen maken’.
lees meer
door: Dirk-Jan de Bruijn, 12 november 2013
Als we ons realiseren dat in 2017 papier uit het primaire proces geëlimineerd moet zijn, is het zaak om als de wiedeweerga aan de slag te gaan om de integrale bedrijfsprocessen te herontwerpen.
lees meer
door: Dirk-Jan de Bruijn, 15 oktober 2013
Er is slechts één middel echt effectief. Zorg dat er mensen zitten op sleutelposities die denken in termen van waardecreatie. Die zich weten te verplaatsen in de gebruiker.
lees meer
door: Dirk-Jan de Bruijn, 16 september 2013
Wat je zag gebeuren is dat iedereen vanuit de eigen toko ging opereren. Maar zonder integrale doelstelling: het hogere, gemeenschappelijke doel, daar hadden we even niet aan gedacht.
lees meer
door: Dirk-Jan de Bruijn, 28 augustus 2013
Wat kan de ICT-wereld leren van wat er in de bouw is geoperationaliseerd? Middels bijvoorbeeld vormen van ketenintegratie.
lees meer
door: Dirk-Jan de Bruijn, 30 juli 2013
Zien en snappen wat er gebeurt, blijvend om je heen kijken en daar dan vervolgens snel en lenig op inspelen. Dus niet schoksgewijs – eens in de vijf/zes jaar een formele reorganisatie –, maar organisch.
lees meer
door: Dirk-Jan de Bruijn, 3 juni 2013
Scrum hoeft helemaal niet lang te worden voorbereid. Het gaat immers om de achterliggende filosofie. Als je die Scrum-mindset oppakt, kun je er nog vandaag mee beginnen.
lees meer
door: Dirk-Jan de Bruijn, 16 april 2013
In de sfeer van Albert Einstein die ons al lang geleden heeft geleerd dat je problemen niet moet oppakken op het niveau waarop ze zijn ontstaan.
lees meer
door: Dirk-Jan de Bruijn, 26 maart 2013
Een gemiddelde bestuurder heeft momenteel drie issues op de agenda staan: samenwerking, krimp en bezuinigingen, en decentralisatie operaties.
lees meer
door: Dirk-Jan de Bruijn, 7 februari 2013
Er zijn organisaties waar driekwart van het ICT-budget wordt opgeslokt om legacy operationeel te houden. Iedereen is het er over eens dat dit een dead end street is.
lees meer
door: Dirk-Jan de Bruijn, 25 januari 2013
In een digitaliseringstraject is het essentieel is om de juiste dingen te doen, in de goede volgorde. Een 10-tal aandachtspunten om op te hangen op je whiteboard in je eigen directiekamer.
lees meer
door: Dirk-Jan de Bruijn, 19 december 2012
Digitaliseringstrajecten moeten met een zodanige doorzettingsmacht opgetuigd worden dat op alle terreinen tegelijkertijd meters gemaakt kunnen worden.
lees meer
door: Dirk-Jan de Bruijn, 5 december 2012
Digitalisering is een integraal managementvraagstuk. Vanuit de optiek van de gebruiker natuurlijk. En daarmee hoort het vraagstuk ook thuis aan de directietafel.
lees meer
door: Dirk-Jan de Bruijn, 14 november 2012
Al snel duik je dan in het recente regeerakkoord. En pluis je dat eens uit. En dan kun je niet anders dan de conclusie trekken dat het wel wat magertjes is.
lees meer
door: Dirk-Jan de Bruijn, 31 oktober 2012
Weg met het idee dat iedereen net iets anders is. En daar dan ook de ruimte voor krijgt. Op z’n eigen eilandje. Op weg naar een geïntegreerd warenhuis.
lees meer
door: Dirk-Jan de Bruijn, 18 oktober 2012
Adequate informatievoorziening raakt écht alles! En dat kun je dus niet meer drie hoog achter organiseren in een apart hertogdom.
lees meer