zoeken binnen de website

Alle blogs van Peter Lievense

iBestuur gaat opschalen

door: Peter Lievense, 16 januari 2020

iBestuur wordt gemaakt door een kleine organisatie. Dat is prettig werken, maar soms ook lastig. Tijd om op te schalen.

lees meer

Principiële discussie

door: Peter Lievense, 12 september 2019

De impact van 5G en IoT op onze levens zal enorm zijn. Daar mogen we best een principiële discussie over voeren.

lees meer

Kat op ’t spek

door: Peter Lievense, 7 maart 2019

De overheid investeert in bewustwordingscampagnes tegen nepnieuws, maar het beste middel tegen desinformatie is een goed geïnformeerde burger!

lees meer

BITE!

door: Peter Lievense, 28 februari 2019

Het meest recente BIT-advies lezend, kan ik me wel een beetje voorstellen dat sommige bestuurders de stekker uit het BIT willen trekken.

lees meer

Bureau ICT-Toetsing

door: Peter Lievense, 14 februari 2019

Uiteindelijk is het aan de Kamer om een beslissing te nemen over het BIT. En die is van links naar rechts voor méér BIT.

lees meer

Omerta

door: Peter Lievense, 7 februari 2019

Kees Verhoeven heeft een initiatiefnota ingediend die voorziet in veel strengere mededingingsregels en dito straffen voor de big tech!

lees meer

PSD2: blinde vlek

door: Peter Lievense, 10 januari 2019

Toestemming van de klant? We weten hoe dat gaat met die ‘ik geef toestemming-verklaringen’: Like, Like, Like!

lees meer

Nietzo!

door: Peter Lievense, 15 november 2018

Nietzo! Kekke website, gepersonaliseerd bovendien want achter DigiD en familiair tutoyerend. Digitale dienstverlening geeft je als snel het idee: dat zit wel snor! Toch?

lees meer

Privacy is een grondrecht

door: Peter Lievense, 2 november 2018

Functionarissen gegevensbescherming zijn in het eerste jaar vooral bezig zijn met bewustwording en advies: ze noemen hun organisaties veelal nog ‘onbewust en onbekwaam’.

lees meer

Scheiden van tafel en bed

door: Peter Lievense, 12 juli 2018

Hoewel EZK en LNV in één huis blijven wonen en van dezelfde inhouse ICT-dienstverlener gebruik blijven maken, kost de IT-afhandeling van deze scheiding van tafel en bed 55 miljoen euro!

lees meer

Lekker binnenlopen

door: Peter Lievense, 21 juni 2018

Er zijn ook kredietbanken in ons land zónder winstoogmerk en dat zijn die van de gemeenten. En wat blijkt: die vragen ook tot wel 14 procent rente!

lees meer

Overheid en Facebook

door: Peter Lievense, 7 juni 2018

Daarover zei de minister: ‘Handel in persoonsgegevens mag niet uitsluitend als verdienmodel worden gezien.’ Ik heb die zin drie keer gelezen, maar ik heb geen idee wat je nog meer met handel in persoonsgegevens kunt doen dan er aan verdienen.

lees meer

Dag

door: Peter Lievense, 3 mei 2018

Vandaag is het de Dag van de Persvrijheid. Als politiek bedrijven vooral het aanwakkeren van boosheid inhoudt, en nepnieuws daarbij onontbeerlijk is, dan vormt de onafhankelijke pers een directe bedreiging.

lees meer

Eigen broek ophouden

door: Peter Lievense, 19 april 2018

Dit moeten we toch niet willen. Halve overheden die zonder onze toestemming onze data verhandelen om de broek op te houden. Overheid: regel dit nou eens fatsoenlijk. Wat moet de burger er wel niet van denken!

lees meer

Rode oortjes

door: Peter Lievense, 5 april 2018

Van de collega’s van het AD begrijp ik dat ze inmiddels bij het Haga heel enthousiast zijn over het elektronisch patiëntdossier! Met name over het dossier van Samantha de Jong, beter bekend als Barbie.

lees meer

Minder belasting. Meer bitterballen!

door: Peter Lievense, 22 maart 2018

Bij de gemeenteraadsverkiezingen is er met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid geen kunstmatige intelligentie ingezet. Sowieso is er weinig intelligentie ingezet.

lees meer

Kenniswoestijn

door: Peter Lievense, 15 maart 2018

In de chipsindustrie spelen ze matroesjka: Broadcom koopt Qualcomm koopt NXP koopt Freescale. En dat is geen kattenpis. NXP moet 43 miljard opleveren en Qualcomm meer dan 100 miljard.

lees meer

Kortademig

door: Peter Lievense, 2 november 2017

Principes gaan over een rechte rug en een lange adem. De politiek zou eens bij zichzelf te rade moeten gaan hoe ze een voorbeeld van principiële standvastigheid kan zijn.

lees meer

Innovatie

door: Peter Lievense, 19 oktober 2017

De tijd knaagt aan alles en alleen vernieuwing redt van verval. Niet vreemd dan ook dat innovatie in het nieuwe regeerakkoord het toverwoord is. Maar of dat de oplossing is?

lees meer

Star wars

door: Peter Lievense, 12 oktober 2017

Een goede opdrachtgever heeft deskundigheid in eigen huis zodat hij weet wat hij nodig heeft en kan controleren of dat ook geleverd wordt. Of dat ook altijd het geval is? Kijk naar de BRP.

lees meer

Goji-monsters

door: Peter Lievense, 5 oktober 2017

Vanwege het frisse zuurtje zijn Gojibessen op ons redactiekantoor al jaren kind aan huis. Maar zijn ze ook gezond? Niet echt, zegt de NVWA, die en passant ook de Vegetarische Slager op de korrel heeft.

lees meer

Wootje haken

door: Peter Lievense, 28 september 2017

Twee quickscans moesten aantonen dat de implementatie en uitvoering van de Wet open overheid ui de klauwen zouden lopen. Maar hoe vluchtig en vooropgezet waren die quickscans?

lees meer

Bericht voor o-v-d's en d-m-v's

door: Peter Lievense, 7 september 2017

De Nationale Ombudsman heeft een ontluisterend rapport opgeleverd over MijnOverheid en de Berichtenbox in het bijzonder. En eerlijk is eerlijk, MijnOverheid is ook niet echt gebruiksvriendelijk.

lees meer

Naïef

door: Peter Lievense, 1 september 2017

In de naïeve beginjaren van de OV-kaart kregen studenten de ene na de andere boete omdat ze in tram of trein niet hadden ingechekt. De afgelopen weken werd duidelijk waarom ze wél moeten inchecken.

lees meer

The masters of the screen

door: Peter Lievense, 18 augustus 2017

Digital natives zijn weliswaar masters of the screen, maar het herkennen van de juiste informatie en het op waarde schatten van de betrouwbaarheid ervan, is voor deze generatie een stuk lastiger.

lees meer

Geschiedenis

door: Peter Lievense, 13 juli 2017

Het laatste der grote werken van de PvdA voordat die partij oplost in de geschiedenis: de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten.

lees meer

Antropoceen

door: Peter Lievense, 22 juni 2017

Geologen en ecologen zijn er uit: na 12.000 jaar holoceen zijn we overgegaan in het antropoceen. Plat gezegd: alles draait om de mens. Behalve bij de overheid dan. Daar draait alles om de overheid.

lees meer

Samen versnellen?

door: Peter Lievense, 1 mei 2017

Alsof een construct van vijftien man en een gepensioneerde burgemeester, zonder macht en middelen, in twee jaar tijd de Haagse werkelijkheid op zijn kop kan zetten. Het is weer fraai.

lees meer

Ontzettend gaaf land

door: Peter Lievense, 26 januari 2017

De volgende bedrijven hebben een wel heel aparte manier om een arm om iemand heen te slaan in zware tijden. Een greep uit voor- en hoofdprogramma op de Telegraaf-website.

lees meer

Overheid en privacy, best ingewikkeld

door: Peter Lievense, 13 januari 2017

Naar verluidt was het minister Opstelten die met een vooruitziende blik in Brussel voorstelde dat de boetes waarin de AVG als sanctie voorziet, niet zouden gelden voor overheden.

lees meer

Schaalvisioen

door: Peter Lievense, 14 december 2016

Dat er in ons kleine landje nauwelijks nog ruimte zou zijn voor nieuwe wegen bestrijdt de minister. Dat lijkt maar zo omdat de wegen op de landkaarten zo breed zijn ingetekend.

lees meer

Moreel superieur

door: Peter Lievense, 15 september 2016

De Tweede Kamer ging akkoord met het wetsvoorstel dat zorgverzekeraars zonder toestemming van patiënten inzage geeft in hun medische dossiers. Om fraude op te sporen. Maar waar hebben we het dan over?

lees meer

ABN AMRO verzint het maar

door: Peter Lievense, 22 augustus 2016

Als er minder woningen gebouwd worden omdat gemeenten er niet in slagen om tijdig vergunningen af te geven dan is dat nieuws. Dus de auteur van het rapport gebeld.

lees meer

IT kan het ook leuker maken

door: Peter Lievense, 19 mei 2016

Het valt niet mee om bestuurder te zijn op Verantwoordingsdag. En elke keer is het die IT weer die de pret bederft: nieuwe belastingwetgeving invoeren? Forget it!

lees meer

Integriteit

door: Peter Lievense, 3 maart 2016

Het lokale VVD-bestuur vond unaniem dat Meerts lid kon blijven van de fractie. Zijn ‘activiteiten inzake het aanvragen van WOB-verzoeken’ vond het lokale bestuur op de rand van integriteit.

lees meer

Smart City

door: Peter Lievense, 18 januari 2016

Geen college van B&W zonder bestuurlijke fantasieën over slim beleid, duurzaamheid en lokale democratie. Tot smart city-toepassingen heeft dat echter nog nauwelijks geleid.

lees meer

Decentralisaties in de praktijk

door: Peter Lievense, 11 december 2015

Het jaar van de decentralisaties zit er bijna op. De overdracht van taken heet geslaagd; de uitwerking behoeft nog aandacht.

lees meer

Zet 'm op!

door: Peter Lievense, 2 februari 2015

Tof Thissen wordt directeur van het UWV WERKbedrijf. Als GroenLinks-senator pleitte hij voor ‘het afbreken van de op wantrouwen gebaseerde systemen’. Zet ‘m op, Tof!

lees meer

Liefdevol persoonlijk contact toegewenst

door: Peter Lievense, 2 januari 2015

Voor het kabinet wordt 2015 het jaar van het persoonlijke contact met de burger. Bijvoorbeeld door profiling! De overheid nodigt zichzelf komend jaar ook uit aan de keukentafel.

lees meer

Lamme arm

door: Peter Lievense, 14 augustus 2014

De Kamerleden kunnen de minister beter eens vragen hoe het kan dat notoire internetoplichters jarenlang, ongehinderd door de lange arm, goedgelovige koopjesjagers kunnen plukken.

lees meer

Euforie

door: Peter Lievense, 26 juni 2014

Zoals dat gaat bij dergelijke feestelijke gelegendheden liet de euforie ook de wethouder niet onberoerd en hij verklaarde prompt Apeldoorn tot IT-stad van Nederland.

lees meer

Ambtenaar 404

door: Peter Lievense, 28 februari 2014

Te hard gereden op 30 september. Verhuisd naar de andere kant van het land op 7 oktober. Wijziging in het GBA op 10 oktober. CJIB stuurt op 15 oktober de Beschikking naar het oude adres.

lees meer

'Nee!'

door: Peter Lievense, 10 december 2013

En zo moet iedere burger in beginsel bijvoorbeeld ook een reis kunnen boeken naar een door die burger verkozen plaats buiten Nederland, zonder dat de overheid behoeft te weten dat hij dat doet en waarom hij dat doet.

lees meer

We lezen het in de koekjes

door: Peter Lievense, 7 november 2013

Hou daarbij even in het achterhoofd dat er volgens deskundigen elke dag ongeveer 60.000(!) nieuwe virussen opduiken, waarvan 600 die het op uw bankgegevens gemunt hebben

lees meer

Baten en lasten

door: Peter Lievense, 3 oktober 2013

Ambtenaar 2.0, een ‘veilig’ lab zonder hiërarchie en harde beleidsdoelen, staat voor fundamentele vernieuwing van de overheid; bottom-up zeg maar. Dat laat zich moeilijk boekhouden.

lees meer

Burgerproof

door: Peter Lievense, 17 juni 2013

Democratie is geen natuurkracht zoals de zwaartekracht, die ons ongeacht de actualiteit altijd met beide benen op de grond houdt. Everything that can, will be used against you, zeg maar.

lees meer

Duizend digitale bloemen

door: Peter Lievense, 2 mei 2013

Dat ‘sociale’ is de overtreffende trap van Windows-dressing (grapje, kon het niet laten), want de gebruikers zijn voor Google en Facebook alleen maar handelswaar.

lees meer

iD-roof

door: Peter Lievense, 14 april 2013

De campagne is in zoverre geslaagd dat ik mij nu heel erg bewust ben van de gevaren van identiteitsdiefstal. Sterker nog; ik voel mij door diezelfde overheid blootgesteld aan iD-roof.

lees meer

U raadt het al

door: Peter Lievense, 18 januari 2013

Tot mijn stomme verbazing viel bij de volgende reis op hetzelfde baanvak de verbinding weg. Met welke provider was NS in zee gegaan?

lees meer

Beschrijf de wereld

door: Peter Lievense, 7 juni 2012

Security by design, uurtje/factuurtje, Thorbecke, algoritmen, hackers, doorzettingsmacht, RAMS SHEEP, public value, ketens, semantiek, wetswijzigingen, function creep.

lees meer