Alle blogs van Peter Lievense

Nietzo!

door: Peter Lievense, 15 november 2018

Nietzo! Kekke website, gepersonaliseerd bovendien want achter DigiD en familiair tutoyerend. Digitale dienstverlening geeft je als snel het idee: dat zit wel snor! Toch?

lees meer

- - - - -

Privacy is een grondrecht

door: Peter Lievense, 2 november 2018

Functionarissen gegevensbescherming zijn in het eerste jaar vooral bezig zijn met bewustwording en advies: ze noemen hun organisaties veelal nog ‘onbewust en onbekwaam’.

lees meer

- - - - -

Scheiden van tafel en bed

door: Peter Lievense, 12 juli 2018

Hoewel EZK en LNV in één huis blijven wonen en van dezelfde inhouse ICT-dienstverlener gebruik blijven maken, kost de IT-afhandeling van deze scheiding van tafel en bed 55 miljoen euro!

lees meer

- - - - -

Lekker binnenlopen

door: Peter Lievense, 21 juni 2018

Er zijn ook kredietbanken in ons land zónder winstoogmerk en dat zijn die van de gemeenten. En wat blijkt: die vragen ook tot wel 14 procent rente!

lees meer

- - - - -

Overheid en Facebook

door: Peter Lievense, 7 juni 2018

Daarover zei de minister: ‘Handel in persoonsgegevens mag niet uitsluitend als verdienmodel worden gezien.’ Ik heb die zin drie keer gelezen, maar ik heb geen idee wat je nog meer met handel in persoonsgegevens kunt doen dan er aan verdienen.

lees meer

- - - - -

Dag

door: Peter Lievense, 3 mei 2018

Vandaag is het de Dag van de Persvrijheid. Als politiek bedrijven vooral het aanwakkeren van boosheid inhoudt, en nepnieuws daarbij onontbeerlijk is, dan vormt de onafhankelijke pers een directe bedreiging.

lees meer

- - - - -

Eigen broek ophouden

door: Peter Lievense, 19 april 2018

Dit moeten we toch niet willen. Halve overheden die zonder onze toestemming onze data verhandelen om de broek op te houden. Overheid: regel dit nou eens fatsoenlijk. Wat moet de burger er wel niet van denken!

lees meer

- - - - -

Rode oortjes

door: Peter Lievense, 5 april 2018

Van de collega’s van het AD begrijp ik dat ze inmiddels bij het Haga heel enthousiast zijn over het elektronisch patiëntdossier! Met name over het dossier van Samantha de Jong, beter bekend als Barbie.

lees meer

- - - - -

Minder belasting. Meer bitterballen!

door: Peter Lievense, 22 maart 2018

Bij de gemeenteraadsverkiezingen is er met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid geen kunstmatige intelligentie ingezet. Sowieso is er weinig intelligentie ingezet.

lees meer

- - - - -

Kenniswoestijn

door: Peter Lievense, 15 maart 2018

In de chipsindustrie spelen ze matroesjka: Broadcom koopt Qualcomm koopt NXP koopt Freescale. En dat is geen kattenpis. NXP moet 43 miljard opleveren en Qualcomm meer dan 100 miljard.

lees meer

- - - - -

Kortademig

door: Peter Lievense, 2 november 2017

Principes gaan over een rechte rug en een lange adem. De politiek zou eens bij zichzelf te rade moeten gaan hoe ze een voorbeeld van principiële standvastigheid kan zijn.

lees meer

- - - - -

Innovatie

door: Peter Lievense, 19 oktober 2017

De tijd knaagt aan alles en alleen vernieuwing redt van verval. Niet vreemd dan ook dat innovatie in het nieuwe regeerakkoord het toverwoord is. Maar of dat de oplossing is?

lees meer

- - - - -

Star wars

door: Peter Lievense, 12 oktober 2017

Een goede opdrachtgever heeft deskundigheid in eigen huis zodat hij weet wat hij nodig heeft en kan controleren of dat ook geleverd wordt. Of dat ook altijd het geval is? Kijk naar de BRP.

lees meer

- - - - -

Goji-monsters

door: Peter Lievense, 5 oktober 2017

Vanwege het frisse zuurtje zijn Gojibessen op ons redactiekantoor al jaren kind aan huis. Maar zijn ze ook gezond? Niet echt, zegt de NVWA, die en passant ook de Vegetarische Slager op de korrel heeft.

lees meer

- - - - -

Wootje haken

door: Peter Lievense, 28 september 2017

Twee quickscans moesten aantonen dat de implementatie en uitvoering van de Wet open overheid ui de klauwen zouden lopen. Maar hoe vluchtig en vooropgezet waren die quickscans?

lees meer

- - - - -

Bericht voor o-v-d's en d-m-v's

door: Peter Lievense, 7 september 2017

De Nationale Ombudsman heeft een ontluisterend rapport opgeleverd over MijnOverheid en de Berichtenbox in het bijzonder. En eerlijk is eerlijk, MijnOverheid is ook niet echt gebruiksvriendelijk.

lees meer

- - - - -

Naïef

door: Peter Lievense, 1 september 2017

In de naïeve beginjaren van de OV-kaart kregen studenten de ene na de andere boete omdat ze in tram of trein niet hadden ingechekt. De afgelopen weken werd duidelijk waarom ze wél moeten inchecken.

lees meer

- - - - -

The masters of the screen

door: Peter Lievense, 18 augustus 2017

Digital natives zijn weliswaar masters of the screen, maar het herkennen van de juiste informatie en het op waarde schatten van de betrouwbaarheid ervan, is voor deze generatie een stuk lastiger.

lees meer

- - - - -

Geschiedenis

door: Peter Lievense, 13 juli 2017

Het laatste der grote werken van de PvdA voordat die partij oplost in de geschiedenis: de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten.

lees meer

- - - - -

Antropoceen

door: Peter Lievense, 22 juni 2017

Geologen en ecologen zijn er uit: na 12.000 jaar holoceen zijn we overgegaan in het antropoceen. Plat gezegd: alles draait om de mens. Behalve bij de overheid dan. Daar draait alles om de overheid.

lees meer

- - - - -

Samen versnellen?

door: Peter Lievense, 1 mei 2017

Alsof een construct van vijftien man en een gepensioneerde burgemeester, zonder macht en middelen, in twee jaar tijd de Haagse werkelijkheid op zijn kop kan zetten. Het is weer fraai.

lees meer

- - - - -

Ontzettend gaaf land

door: Peter Lievense, 26 januari 2017

De volgende bedrijven hebben een wel heel aparte manier om een arm om iemand heen te slaan in zware tijden. Een greep uit voor- en hoofdprogramma op de Telegraaf-website.

lees meer

- - - - -

Overheid en privacy, best ingewikkeld

door: Peter Lievense, 13 januari 2017

Naar verluidt was het minister Opstelten die met een vooruitziende blik in Brussel voorstelde dat de boetes waarin de AVG als sanctie voorziet, niet zouden gelden voor overheden.

lees meer

- - - - -

Schaalvisioen

door: Peter Lievense, 14 december 2016

Dat er in ons kleine landje nauwelijks nog ruimte zou zijn voor nieuwe wegen bestrijdt de minister. Dat lijkt maar zo omdat de wegen op de landkaarten zo breed zijn ingetekend.

lees meer

- - - - -

Moreel superieur

door: Peter Lievense, 15 september 2016

De Tweede Kamer ging akkoord met het wetsvoorstel dat zorgverzekeraars zonder toestemming van patiënten inzage geeft in hun medische dossiers. Om fraude op te sporen. Maar waar hebben we het dan over?

lees meer

- - - - -

ABN AMRO verzint het maar

door: Peter Lievense, 22 augustus 2016

Als er minder woningen gebouwd worden omdat gemeenten er niet in slagen om tijdig vergunningen af te geven dan is dat nieuws. Dus de auteur van het rapport gebeld.

lees meer

- - - - -

IT kan het ook leuker maken

door: Peter Lievense, 19 mei 2016

Het valt niet mee om bestuurder te zijn op Verantwoordingsdag. En elke keer is het die IT weer die de pret bederft: nieuwe belastingwetgeving invoeren? Forget it!

lees meer

- - - - -

Integriteit

door: Peter Lievense, 3 maart 2016

Het lokale VVD-bestuur vond unaniem dat Meerts lid kon blijven van de fractie. Zijn ‘activiteiten inzake het aanvragen van WOB-verzoeken’ vond het lokale bestuur op de rand van integriteit.

lees meer

- - - - -

Smart City

door: Peter Lievense, 18 januari 2016

Geen college van B&W zonder bestuurlijke fantasieën over slim beleid, duurzaamheid en lokale democratie. Tot smart city-toepassingen heeft dat echter nog nauwelijks geleid.

lees meer

- - - - -

Decentralisaties in de praktijk

door: Peter Lievense, 11 december 2015

Het jaar van de decentralisaties zit er bijna op. De overdracht van taken heet geslaagd; de uitwerking behoeft nog aandacht.

lees meer

- - - - -

Zet 'm op!

door: Peter Lievense, 2 februari 2015

Tof Thissen wordt directeur van het UWV WERKbedrijf. Als GroenLinks-senator pleitte hij voor ‘het afbreken van de op wantrouwen gebaseerde systemen’. Zet ‘m op, Tof!

lees meer

- - - - -

Liefdevol persoonlijk contact toegewenst

door: Peter Lievense, 2 januari 2015

Voor het kabinet wordt 2015 het jaar van het persoonlijke contact met de burger. Bijvoorbeeld door profiling! De overheid nodigt zichzelf komend jaar ook uit aan de keukentafel.

lees meer

- - - - -

Lamme arm

door: Peter Lievense, 14 augustus 2014

De Kamerleden kunnen de minister beter eens vragen hoe het kan dat notoire internetoplichters jarenlang, ongehinderd door de lange arm, goedgelovige koopjesjagers kunnen plukken.

lees meer

- - - - -

Euforie

door: Peter Lievense, 26 juni 2014

Zoals dat gaat bij dergelijke feestelijke gelegendheden liet de euforie ook de wethouder niet onberoerd en hij verklaarde prompt Apeldoorn tot IT-stad van Nederland.

lees meer

- - - - -

Ambtenaar 404

door: Peter Lievense, 28 februari 2014

Te hard gereden op 30 september. Verhuisd naar de andere kant van het land op 7 oktober. Wijziging in het GBA op 10 oktober. CJIB stuurt op 15 oktober de Beschikking naar het oude adres.

lees meer

- - - - -

'Nee!'

door: Peter Lievense, 10 december 2013

En zo moet iedere burger in beginsel bijvoorbeeld ook een reis kunnen boeken naar een door die burger verkozen plaats buiten Nederland, zonder dat de overheid behoeft te weten dat hij dat doet en waarom hij dat doet.

lees meer

- - - - -

We lezen het in de koekjes

door: Peter Lievense, 7 november 2013

Hou daarbij even in het achterhoofd dat er volgens deskundigen elke dag ongeveer 60.000(!) nieuwe virussen opduiken, waarvan 600 die het op uw bankgegevens gemunt hebben

lees meer

- - - - -

Baten en lasten

door: Peter Lievense, 3 oktober 2013

Ambtenaar 2.0, een ‘veilig’ lab zonder hiërarchie en harde beleidsdoelen, staat voor fundamentele vernieuwing van de overheid; bottom-up zeg maar. Dat laat zich moeilijk boekhouden.

lees meer

- - - - -

Burgerproof

door: Peter Lievense, 17 juni 2013

Democratie is geen natuurkracht zoals de zwaartekracht, die ons ongeacht de actualiteit altijd met beide benen op de grond houdt. Everything that can, will be used against you, zeg maar.

lees meer

- - - - -

Duizend digitale bloemen

door: Peter Lievense, 2 mei 2013

Dat ‘sociale’ is de overtreffende trap van Windows-dressing (grapje, kon het niet laten), want de gebruikers zijn voor Google en Facebook alleen maar handelswaar.

lees meer

- - - - -

iD-roof

door: Peter Lievense, 14 april 2013

De campagne is in zoverre geslaagd dat ik mij nu heel erg bewust ben van de gevaren van identiteitsdiefstal. Sterker nog; ik voel mij door diezelfde overheid blootgesteld aan iD-roof.

lees meer

- - - - -

U raadt het al

door: Peter Lievense, 18 januari 2013

Tot mijn stomme verbazing viel bij de volgende reis op hetzelfde baanvak de verbinding weg. Met welke provider was NS in zee gegaan?

lees meer

- - - - -

Beschrijf de wereld

door: Peter Lievense, 7 juni 2012

Security by design, uurtje/factuurtje, Thorbecke, algoritmen, hackers, doorzettingsmacht, RAMS SHEEP, public value, ketens, semantiek, wetswijzigingen, function creep.

lees meer