eerder verschenen nummers

zoeken binnen de website

iBestuur Magazine 31

 • Viva

  door: Diederik van Leeuwen

  Diederik

  Lang leve de technologie. Onder dat mom wordt in Parijs jaarlijks een groot innovatie-event georganiseerd: Viva Technology. Macron opent het event en toont het commitment van de overheid, Usain Bolt lanceert een snelle elektrische step en Kasparov speelt simultaanschaak tegen het publiek, omdat winnen van een computer allang tot het verleden behoort.

 • Spreadsheet

  door: Sander Klous

  Sander Klous

  Acht jaar lang schreef David Pogue een veelgelezen column in Scientific American over technologie. Bij zijn afscheid formuleerde hij wat algemene inzichten. Een daarvan: ‘Frictionless always wins.’

 • Babel

  door: Marens Engelhard

  Marens Engelhard

  Samenwerking is zo oud als het leven zelf. Evolutie beloont samenwerking. Mieren, bijen, wolven, en ja dus ook wij, werken samen. Gangbaar is tegenwoordig om samenwerken uit te drukken in termen van ketens. De eerste pakkend beschreven ketenproblematiek was de bouw van de Toren van Babel.

 • Wat is de impact op IT-uitbesteding?

  Nieuwe rechtspositie ambtenaren:

  door: Peter van Schelven

  JurisPrudent

  Al jaren is de Haagse politiek er stevig mee bezig: het streven om de arbeidsrechtelijke status van het overgrote deel van het ambtenarencorps zoveel mogelijk gelijk te stellen met die van werknemers uit de private sector. Over enkele maanden gaat dat lukken.

 • Irritant

  door: Chris Verhoef

  Prof. Chris Verhoef

  In 1996 is de Clinger-Cohen Act in werking getreden, een wet op de publieke IT-investeringen in de Verenigde Staten. De commissie Elias heeft hier goed naar gekeken in haar advisering richting de Tweede Kamer.

 • Dwerg

  door: Sophie in't Veld

  Sophie in 't Veld

  Tijdens de campagne voor de Europese verkiezingen hoorde ik het vaak: in het Europees Parlement zouden vooral technocratische en bestuurlijke discussies plaatsvinden. Een vooroordeel dat ik niemand kwalijk neem, als zelfs Mark Rutte spreekt over ‘niet zo relevante verkiezingen’.