
Wie is er bang voor de robots?
door: Roel van der Heijden, 17 september 2019

Automatisering en robotisering hebben hun intrede gedaan in vrijwel alle vlakken van de maatschappij. Waar robots nog niet zo lang geleden hun werk vooral binnen de muren van fabriekshallen deden, vind je ze nu terug in het klaslokaal en op de operatietafel. Hoe ver laten we dit komen? En hebben mensen daar überhaupt iets over te zeggen?
Viva
door: Diederik van Leeuwen, 16 september 2019

Lang leve de technologie. Onder dat mom wordt in Parijs jaarlijks een groot innovatie-event georganiseerd: Viva Technology. Macron opent het event en toont het commitment van de overheid, Usain Bolt lanceert een snelle elektrische step en Kasparov speelt simultaanschaak tegen het publiek, omdat winnen van een computer allang tot het verleden behoort.
Spreadsheet
door: Sander Klous, 10 september 2019

Acht jaar lang schreef David Pogue een veelgelezen column in Scientific American over technologie. Bij zijn afscheid formuleerde hij wat algemene inzichten. Een daarvan: ‘Frictionless always wins.’
Babel
door: Marens Engelhard, 2 september 2019

Samenwerking is zo oud als het leven zelf. Evolutie beloont samenwerking. Mieren, bijen, wolven, en ja dus ook wij, werken samen. Gangbaar is tegenwoordig om samenwerken uit te drukken in termen van ketens. De eerste pakkend beschreven ketenproblematiek was de bouw van de Toren van Babel.
Een onvermijdelijk gevaar?
Shadow-IT bij de overheid
door: Erik Bouwer, 30 augustus 2019

Ze zijn razend handig: WhatsApp, Dropbox, WeTransfer, Gmail, Trello. Shadow-IT is software waarvan de IT-afdeling zegt dat het niet gebruikt mag worden, maar die de IT-eindgebruiker een oplossing biedt. Shadow-IT is een enorme risicofactor voor de overheid. Maar niemand kent de exacte omvang ervan.
Wat is de impact op IT-uitbesteding?
Nieuwe rechtspositie ambtenaren:
door: Peter van Schelven , 26 augustus 2019

Al jaren is de Haagse politiek er stevig mee bezig: het streven om de arbeidsrechtelijke status van het overgrote deel van het ambtenarencorps zoveel mogelijk gelijk te stellen met die van werknemers uit de private sector. Over enkele maanden gaat dat lukken.
Een BSN ‘klaar terwijl u wacht’
door: Marlies Ruijter, 15 augustus 2019

Gemeente Groningen bedacht een plan om razendsnel duizenden buitenlandse studenten van een Burgerservicenummer te voorzien. PinkRocccade Publiekszaken werkt momenteel aan de praktische – en veilige – uitvoering ervan. Een mooi voorbeeld van cocreatie van overheid en markt waarin onderling vertrouwen en een gezamenlijke focus helpen om snel van idee naar concrete oplossing te komen.
Valley: appstore in het geodomein
door: Marlies Ruijter, 15 augustus 2019

Een app ontwikkelen voor een overheidsorganisatie en daar een andere overheidsorganisatie nog eens voor laten betalen? Bij Imagem doen ze dat anders. Het softwarebedrijf zet de apps in Valley, een soort appstore waar overheden kosteloos apps kunnen hergebruiken. En sterk staaltje cocreatieplatform.
NL-app voor statushouders is teamprestatie
door: Marjan Arenoe, 13 augustus 2019

Met pizza’s, een biertje en je benen op tafel broeden op een goed idee. Een team van inhoudelijk specialisten en slimme ontwerpers bij elkaar halen en na vijf dagen met een werkend prototype naar buiten komen. Wigo4it ontwikkelde met een gemengd team een superhandige app voor statushouders. De manier waarop lijkt op zo’n avontuur in een fijn jongensboek.
Gelijkwaardig partnership op Common Ground
door: Jet van Eeghen, 12 augustus 2019

De gemeente Almere is een typische ‘Centric-gemeente’; ze betrekt de meeste grote gemeentelijke applicaties van deze leverancier. Dat belet de gemeente niet om stappen te zetten richting Common Ground. Want daar ligt de toekomst. En Centric verdwijnt daarmee niet naar de achtergrond; alleen de relatie verandert. Want een goed samenspel tussen gemeenten en markt zorgt voor echte vernieuwing.
Groter platform voor het digitale platform
door: Quita Hendrison, 12 augustus 2019

Parallel aan de vorming van een nieuw samenspel tussen overheid en markt – en wetenschap en publiek – groeit het aantal digitale platforms. Een platform is een digitale organisatievorm die de deelnemers ondersteunt in het samenwerken en het uitwisselen van kennis en ervaringen. Voorwaarde voor het goed functioneren van het platform is dat data niet ‘opgesloten’ zitten in de systemen van een van de deelnemers.
Irritant
door: Chris Verhoef, 5 augustus 2019

In 1996 is de Clinger-Cohen Act in werking getreden, een wet op de publieke IT-investeringen in de Verenigde Staten. De commissie Elias heeft hier goed naar gekeken in haar advisering richting de Tweede Kamer.
Dwerg
door: Sophie in't Veld, 23 juli 2019

Tijdens de campagne voor de Europese verkiezingen hoorde ik het vaak: in het Europees Parlement zouden vooral technocratische en bestuurlijke discussies plaatsvinden. Een vooroordeel dat ik niemand kwalijk neem, als zelfs Mark Rutte spreekt over ‘niet zo relevante verkiezingen’.
Patiëntgeheim is een soort beroepsgeheim
door: Karina Meerman, 1 juli 2019

Wanneer consumenten zelf hun medische gegevens beheren, vallen zij onder de reguliere Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer bescherming is nodig, zegt bestuurskundige en jurist Theo Hooghiemstra.
De hele overheid het huis op orde
Baseline Informatiebeveiliging Overheid
door: Quita Hendrison, 27 juni 2019

Eén normenkader voor informatiebeveiliging voor de gehele overheid: dat is de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO). De BIO vervangt in 2019 en 2020 de sectorale baselines informatieveiligheid voor gemeenten, Rijk, waterschappen en provincies. Van BIG, BIR, BIR2017, IBI en BIWA naar B.
De centrale regie is terug!
Gegevensuitwisseling in de zorg
door: Karina Meerman , 26 juni 2019

Digitale uitwisseling van gegevens in de zorg staat weer ferm op de politieke agenda. Met een Kamerbrief maakte het ministerie van VWS vorig jaar een eind aan vrijblijvendheid: elektronische gegevensuitwisseling in de zorg wordt wettelijk verplicht. Wat is er nu anders dan acht jaar geleden, toen de landelijke aanpak van uitwisseling in de zorg (het landelijk EPD) het alsnog niet haalde in de Eerste Kamer? En waarom is ICT in de zorg zo enorm complex?
‘Maatschappelijke waarde is de reden waarom we doen wat we doen’
door: Mariëlle de Groot, 26 juni 2019

Het iBestuur Congres is voor en door alle overheden, samen met het ICT-bedrijfsleven en de wetenschap. Centraal staat de vraag: hoe komen we tot die ene digitale overheid? Mede-initiatiefnemers Maarten Schurink, secretaris-generaal ministerie van BZK, en Nathan Ducastel, directeur Informatiesamenleving VNG, over het waarom van het congres, de weg naar die ene overheid, waar we nu staan en speerpunten voor de toekomst.
In een goede relatie pakt ieder z’n eigen rol
Nieuw samenspel overheid en markt
door: Marieke Vos, 25 juni 2019

Op weg naar een toegankelijke en slagvaardige overheid zijn gemeenten en leveranciers het op hoofdlijnen met elkaar eens: de gemeentelijke IT moet eenvoudiger, sneller en beter. Daardoor verandert ook de relatie tussen gemeenten en leveranciers. iBestuur sprak met acht sleutelspelers van gemeenten en markt, die elk vanuit hun eigen perspectief en historie hun ideeën hebben over deze veranderende relatie.
Wat is de beste weg naar de cloud?
Rondetafeldiscussie Cloud First
door: Karina Meerman, 25 juni 2019

In 2011 mochten publieke organisaties nog niet naar de cloud, aldus de brief van toenmalig minister Donner. Dit ‘nee’ verschoof naar ‘nee, tenzij’ en lijkt nu te evolueren naar ‘ja, mits’. Tijdens iBestuur’s Ronde Tafel – afgelopen 3 juni – deelden sprekers van de Londense deelgemeente Lambeth en de TU Delft hun cloudstrategie.
‘Je hebt een zandbak nodig om dingen uit te proberen’
Digicampus
door: Kitty Döppenbecker, 24 juni 2019

Aan initiatieven voor digitale overheids-innovatie ontbreekt het niet, maar ze zijn versnipperd. Het nieuwe Digicampus speelt een verbindende rol en voegt iets extra’s toe. Het is een unieke samenwerking tussen overheid, wetenschap en bedrijven én burgers. Met de potentie om Nederland tot voorbeeldland te maken.
‘Onze missie is blockchain for good’
Blockchain-ambassadeur Rob van Gijzel
door: Marjan Arenoe, 20 juni 2019

Innovatie is het sleutelwoord bij alles wat Rob van Gijzel tegenwoordig doet, en eigenlijk ook al toen hij nog burgemeester van Eindhoven was. Van Gijzel heeft functies als toezichthouder bij onder meer de NOS, het Betonhuis en TNO. Sinds maart 2018 is hij ook ambassadeur van de Dutch Blockchain Coalition (DBC). De unieke wijze van samenwerken tussen de overheid, bedrijven en universiteiten kan blockchain een beslissende zet geven, denkt Van Gijzel.
Bestuurders opgelet, u betreedt Common Ground
door: Cyriel van Rossum, 18 juni 2019

Het is geen nieuw idee, maar nieuw is wel dat alle gemeenten meedoen: Common Ground, een project van de VNG om de informatievoorziening te moderniseren en veiliger te maken. Veel bestuurders willen weinig weten van ICT en dat is erg riskant, vindt de Leidse burgemeester Henri Lenferink.